ΚΟΥΖΙΝΑ

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Yλικά (για 12 μερίδες) 400 γρ. κίτρινα τυριά, τριμμένα (τουλάχιστον 2 διαφορετικά, π.χ ένταμ, γκούντα, ρεγκάτο, κασέρι) 4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα) 1 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο (προσοχή να μην κάψει), για άλειμμα 1 μεγάλο πακέτο ψωμί του τοστ (περίπου 20 φέτες), καλύτερα μπαγιάτικο και χωρίς κόρα 250 γρ. ζαμπόν της αρεσκείας μας, ψιλοκομμένο 4 αυγά 2 φλιτζ. γάλα 1 τσιμπιά αλάτι ελάχιστο μοσχοκάρυδο, τριμμένο (προαιρετικά) Διαδικασία Ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη 2...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Αντί για σπανάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 4-5 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε μέτριες ροδέλες. Τα μαγειρεύουμε με τον ίδιο τρόπο. Μη σας προβληματίζει η ποσότητα του σπανακιού. Είναι αρκετή για τέσσερα άτομα. ΥΛΙΚΑ 40 ml ελαιόλαδο 300-350 γρ. φρέσκο σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο. Για ευκολία χρησιμοποιούμε έτοιμο, συσκευασμένο καθαρισμένο σπανάκι που θα βρούμε στα ψυγεία των σουπερμάρκετ και σε μανάβικα) 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα) ή 1 μικρό...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Δεν είναι να απορεί κανείς που τα παιδιά τρελαίνονται με το σνίτσελ. Ειδικά μετά το παιχνίδι δε τρώγεται... καταπίνεται! Μαγείρεμα: περίπου 16΄ Υλικά για 4 μερίδες 800 γρ. μοσχαρίσιο κιλότο, κομμένο σε 8 λεπτές φέτες (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να τις χτυπήσει καλά για να είναι περίπου 1 εκ. στο πάχος, ώστε κατά το ψήσιμο να παραμείνουν ζουμερές μέσα, αλλά τραγανές εξωτερικά) 2 κουτ. σούπας φρέσκο ή ξερό θυμάρι 60 ml παρθένο ελαιόλαδο 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά) 30 ml γάλα 4 κουτ....

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μερίδες: 12, Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 45΄-50΄, Αναμονή:1 νύχτα Το ντραμπούι είναι λικέρ με βάση το ουίσκι και περιέχει επίσης μέλι, μυρωδικά και μπαχαρικά, στοιχεία που ταιριάζουν πολύ σε γλυκά. Το συγκεκριμένο κέικ από μόνο του είναι πολύ απλό, με πλούσια γεύση πικρής σοκολάτας. Γίνεται πάρα πολύ μαλακό, σαν σοκολατόπιτα, καθώς δεν περιέχει καθόλου αλεύρι, γι’ αυτό άλλωστε είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μην αλευρώσετε το...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά συνταγής(για 16 μερίδες): Για τη λεμονόπιτα: 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κ.σ. μπέικινκ πάουντερ 250 γρ. . βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 400 γρ. ζάχαρη 6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου 2 λεμόνια ακέρωτα (το ξύσμα ) 300 γρ. γιαούρτι 4% λιπαρά 2 πρέζες αλάτι λίγη άχνη για το σερβίρισμα Για το σιρόπι: 550 γρ. ζάχαρη 400 γρ. νερό ξύσμα και χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι Για 2 βάζα των 250 ml κρέμα λεμονιού 2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου 3 μέτρια ζουμερά λεμόνια ακέρωτα (θα...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄ Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα    Υλικά(για 6 άτομα) 1.200 γρ. λευκό ψάρι σε φέτες, της αρεσκείας μας, φρέσκο ή κατεψυγμένο (πέρκα, μπακαλιάρος, γλαυκός κ.λπ.) 10 - 15 μαύρες ελιές της αρεσκείας μας, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες (προαιρετικά) 2 μέτριες ντομάτες, σε φέτες + 1 επιπλέον, τριμμένη 1.500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες 1/2 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια) 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού,...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μετατρέπουμε το διάσημο σπεντζοφάι σε βάση για μία εύκολη και πεντανόστιμη μακαρονάδα, η οποία γίνεται ακόμη πιο γρήγορα χάρη στις επαγωγικές εστίες της Electrolux EHL6540FOK που εξασφαλίζουν οικονομία και ασφάλεια στο μαγείρεμα. Υλικά 1 κιλό πιπεριές κέρατα 2 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες χωρίς τη φλούδα τους ή 1 κοσνέρβα ντοματάκια κονκασέ 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 2 λουκάνικα μοσχαρίσια σε ροδέλες αλάτι, πιπέρι 1 πακέτο λινγκουίνι ή...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Η λέξη καπούσκα είναι ρωσική, αλλά η συνταγή αυτή είναι από τη Θράκη. Πρόκειται για μαγειρευτό λάχανο με πελτέ και καυτερή πιπεριά. Συνήθως μαγειρεύεται με κιμά, αρνί ή χοιρινό, αλλά τρώγεται και σκέτη!     ΥΛΙΚΑ 1 μεγάλο λάχανο, αφράτο, χοντροκομμένο (σε κομμάτια των 5 εκ.) 1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 100 ml νερό ½-1 μικρή πιπεριά τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ψιλοκομμένη (ή ½-1 κ.γ. καυτερή πάπρικα) 60 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι   ...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Διαφορετικά και πολύ γευστικά σουβλάκια με ζουμερά μπιφτέκια γεμιστά με τυρί και τυλιγμένα με μπέικον. Ιδανικό συνοδευτικό για τα μπιφτέκια, ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα. Υλικά 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο 3-4 φέτες ψωμί 50γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο ¼ φλιτζάνι μπίρα ΕΖΑ Fine Lager 300γρ. καπνιστό τυρί κομμένο σε 8-10 μπαστούνια, περίπου στο μέγεθος ενός δαχτύλου 16 φέτες μπέικον αλάτι, πιπέρι 6-8 καλαμάκια για σουβλάκι Διαδικασία Μουλιάζετε...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά για 2 άτομα 500 γραμμάρια παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε κύβους 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο ρόκα ψιλοκομμένη φέτα χοντροκομμένα αμύγδαλα 4 μανταρίνια κομμενα σε φέτες 2 κουταλιές της σούπας ξύδι 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 1 κουταλιά χυμό λεμονιού αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι   Εκτέλεση Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά μαζί το λάδι, ξύδι, το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα παντζάρια για 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και σουρώνουμε. Σε...

ΚΟΥΖΙΝΑ

      Ο απόλυτος μεζές με μανιτάρια και πανσέτα, για το κρασί και το τσίπουρο, που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα και θα αγαπήσει όλη η παρέα.   Υλικά 500γρ. μανιτάρια αγαρικά 600γρ. χοιρινή πανσέτα 3 ώριμες ντομάτες σφιχτές 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 νεροπότηρο λευκό κρασί 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα 1 κουτ. σούπας θυμάρι 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο Διαδικασία Με βρεγμένο πανί καθαρίζετε τα μανιτάρια και αφαιρείτε το...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Τα μεξικάνικα “τυλιχτά”, τα burritos δηλαδή είναι ένα πρώτης τάξεως σνακ για το σχολείο, το γραφείο και τις βραδινές πείνες, όταν ζητάτε κάτι εύκολο και χορταστικό. Υλικά 4 φιλέτα κοτόπουλου Νιτσιάκος από μπούτι 1 κουτ. σούπας πάπρικα ½ κουτ. σούπας κύμινο 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο 1 κονσέρβα μαύρα ή κόκκινα φασόλια (400γρ.) 200γρ. ρύζι βρασμένο χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ 4 ώριμες ντομάτες 4 φρέσκα κρεμμυδάκια 1 μικρό μαρούλι 4 μεγάλες τορτίγιες 80γρ. τσένταρ...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά    Για τα μπιφτέκια 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. ξύδι (κόκκινο κατά προτίμηση) 1/2 φλ. τσαγιού ψίχουλα θρυμματισμένου ψωμιού ή 1/3 φλ. φρυγανιά τριμμένη 1/4 φλ. τσαγιού γάλα 1 κ.γ. σάλτσα Worcestershire 1 κ.γ. αποξηραμένο μαϊντανό ή 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα  1 κ.γ. μουστάρδα  αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 κ.σ. βούτυρο + 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα για τη σάλτσα μανιταριών   2 φλ. τσαγιού ζωμός βοδινού 2 κ.γ. ντοματοπελτές ή...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μοσχαρίσιος για όλα Ο µοσχαρίσιος κιµάς είναι η κλασική επιλογή των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, η λεπτή µυρωδιά του αρέσει σε όλους. Από τι ηλικίας ζώο; Συνήθως προέρχεται από ψαχνό μοσχαριού 9-12 μηνών – αυτό στην αγορά το βρίσκουμε ως βόειο. Το μικρότερο σε ηλικία ζώο, ήτοι το μοσχαράκι γάλακτος, συνήθως δεν χρησιμοποιείται για την παρασκευή κιμά (εκτός κι αν το ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας), γιατί θεωρείται εκλεκτό κρέας που προορίζεται για άλλου είδους...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά •⅓ φλυτζάνι (80 γραμμάρια) ταχίνι • ½ φλιτζάνι (100 γραμμάρια) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο • ½ φλιτζάνι (100 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη • ½ φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ζάχαρη • 1 κουταλιά της σούπας (20 γραμμάρια) μέλι • 1½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα • ¼ κουταλάκι του γλυκού στιγμιαία σκόνη εσπρέσο • ¼ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι • 1 μεγάλο αυγό (60-65 γραμμάρια) • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα • 1½ φλιτζάνι (200 γραμμάρια) αλεύρι για...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το σουφλέ σοκολάτας είναι για μένα η πιο μεγάλη γιορτή της σοκολάτας! Αχνιστό, αφράτο και φουσκωτό, με κρέμα γάλακτος από πάνω και την συνείδησή μου σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανοχής. Και βέβαια, κάθε φορά που μιλάμε για σουφλέ σοκολάτας, η μνήμη μου ταξιδεύει στο “9+9″ και τις καλοκαιρινές “9 Μούσες”, του αγαπημένου Κώστα Ζουγανέλη στα late 70’s. Εκεί που κατά τις τρεις το πρωί, μετά από χορό, κοσμικό ποζάρισμα, φλερτ και επαρκές αλκοόλ να ρέει στις φλέβες, κάποιος παράγγελνε ένα...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Σε όποιον πέσει το φλουρί της θα έχει τύχη –αυτό είναι γνωστό. Τι γίνεται, όμως, με όλους τους υπόλοιπους που απλώς θα την απολαύσουν; Τι περιέχει μια βασιλόπιτα και ποιες είναι η θερμίδες της; Την κόβουμε κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά και θεωρείται η τυχερή πίτα που σε όποιον…. κληρώσει το φλουρί, θα έχει καλή τύχη όλο το έτος. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι πίτα, αλλά ένα μεγάλο κέικ που επάνω του έχει πασπαλισμένο με άχνη το νέο έτος και παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο με ένα...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ο Βασίλης Καλλίδης ετοίμασε σήμερα μια ακόμα φανταστική συνταγή στο Πρω1νό που σίγουρα θα σας ξετρελάνει με την υπέροχη γεύση της! Αναφερόμαστε στο Μοσχαράκι με μανιτάρια και πουρέ γλυκοπατάτας! Δείτε πως θα το φτιάξετε. Υλικά: Για την μαρινάδα: 6 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο με σύκο 2 κύβοι λαχανικών 1 ποτήρι κόκκινο κρασί   Για το κρέας: 1 κιλό ποντίκι μόσχου 2 κρεμμύδια 1 κιλό μανιτάρια 4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο με σύκο 6 κ.σ. ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι Για τον πουρέ: 1 κιλό...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Γιορτή σημαίνει απόλαυση, εξτραβαγκάντσα που σε παρασύρει πέρα από τις συμβατικότητες της καθημερινότητας. Βάζουμε στο μικροσκόπιο αγαπημένα γιορτινά εδέσματα και κρασιά και σας δίνουμε το καλύτερο know-how για να τα χαρείτε. Βουτιά στην τρούφα Όπως κι αν το κάνουμε, το χαρισματικό άρωμά της είναι­ ταυτισμένο με την απολαυστική υπέρβαση της γιορ­τής. Η μαύρη του Περιγκόρ και η λευκή της Άλμπα, ως κορυφαίες, είναι πανάκριβες, αλλά ευτυχώς τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε στην...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ποιος είπε πως την ημέρα των Χριστουγέννων είστε υποχρεωμένοι να ετοιμάσετε γαλοπούλα; Για αρχή να τονίσουμε πως το έθιμο στην Ελλάδα θέλει αυτές τις ημέρες χοιρινό και όχι γαλοπούλα. Έτσι κι αλλιώς όμως, υπάρχουν ένα σωρό συνταγές με χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας που δεν υπολείπονται σε επισημότητα και κυρίως... σε γεύση. Πάρτε μια ιδέα παρακάτω:   Ψαρονέφρι α λα κρεμ με μανιτάρια     ΥΛΙΚΑ 1/2 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε κυβάκια 200 γρ. μανιτάρια λευκά...