ΚΟΥΖΙΝΑ

ΚΟΥΖΙΝΑ

Μωσαϊκό με ινδοκάρυδο και μπανάνες

  Προετοιμασία - παρασκευή: 20΄, Αναμονή: τουλάχιστον 1 ώρα Ενα από τα πιο εύκολα γλυκά που μπορούμε να φτιάξουμε είναι ταυτόχρονα και από τα πιο δημοφιλή. Υλικά (για 12 μερίδες) 300 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο 200 γρ. βούτυρο αγελάδος 100 γρ. κακάο 3 αυγά 20 γρ. κονιάκ 150 γρ. καρύδα αποξηραμένη (ινδοκάρυδο) 300 γρ. μπισκότα πτι μπερ 2 μπανάνες Διαδικασία Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε ένα ανοξείδωτο μπολ και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί ως εξής: Ρίχνουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Ζουμερά και υγιεινά καλαμπόκια

  Προετοιμασία: 10΄, Βράσιμο: 15΄ - 30΄, Αναμονή: 3΄, Ψήσιμο: 8΄ - 10΄ Υλικά (για 4 κομμάτια) 4 κοτσάνια καλαμπόκια λίγο αλάτι, για το βράσιμο 4 κουτ. γλυκού βούτυρο, για το τηγάνι  Διαδικασία Καθαρίζουμε τα καλαμπόκια από τα φύλλα και τα μουστάκια τους. Τα ξεπλένουμε με νερό βρύσης. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα γεμάτη με ελαφρώς αλατισμένο νερό (τόσο που να τα σκεπάζει). Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 30 λεπτά, καλύτερα σκεπασμένα με το καπάκι. Εναλλακτικά, αν έχουμε χύτρα, τα...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Μπριάμ σε πίτα έχετε ξαναδοκιμάσει;

  Οι τάρτες και οι πίτες με μπριάμ μας αρέσουν πολύ, μιας και δίνουν μια γευστική εναλλακτική του κλασικού καλοκαιρινού πιάτου. Σε αυτή τη συνταγή, προσθέτετε στη γέμιση και μακαρόνια που κάνουν την πίτα ακόμη πιο πλούσια και χορταστική.   Υλικά 500γρ. μακαρονάκι κοφτό 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας Για το μπριάμ 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο 2 μελιτζάνες φλάσκες 2 πιπεριές Φλωρίνης 2 πιπεριές πράσινες 4 κολοκυθάκια 1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι,...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Σοκολατένια κρουασάν

  Προετοιμασία: 55΄, Αναμονή: περίπου 2 ώρες, Ψήσιμο: 30΄ - 35΄ Υλικά για 12 κρουασάν Για τη ζύμη 250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, χλιαρό 25 γρ. μαγιά νωπή 430 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γρ. ζάχαρη 70 γρ. κακάο 5 κρόκοι αυγών 70 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, χλιαρό 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι Για τη γέμιση 200 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη 30 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά Για το άλειμμα 1 κρόκος αυγού 2 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο, πλήρες Διαδικασία Βάζουμε...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Μοσχαράκι με μπάμιες και μελωμένα ντοματίνια

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία:  30΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 40΄ Υλικά (για 4 άτομα) 1 κιλό μοσχάρι, ελιά, κομμένο σε κύβους των 4 εκ. 750 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους 20 ντοματάκια ολόκληρα, καλά πλυμένα 2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη 400 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό 2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα 150 ml ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο ...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Yakisoba με κοτόπουλο!

  Υλικά ½ λάχανο, μικρό 1 μέτριο κρεμμύδι 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτά στικς λίγο φρέσκο τζίντζερ 1 μεγάλο φιλέτο κοτόπουλο από στήθος 2 κουτ. σούπας φυτικά λάδι 3 πακέτα ramen noodles 1 κουτ. γλυκού σησαμέλαιο ¼ φλιτζανιού σόγια σος ¼ φλιτζανιού worcestershire sauce 2 κουτ. γλυκού κέτσαπ λίγες σταγόνες sriracha sauce 1 κουτ. σούπας ζάχαρη   Κόβετε το τρυφερό μέρο των φύλλων του λάχανου, το κρεμμύδι και το φιλέτο κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες. Καθαρίζετε το τζίντζερ και το τρίβετε στον...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Παραδοσιακό ποντιακό ρετσέλι από σύκο

  Το ρετσέλι είναι από τις παλιότερες συνταγές. Το έφτιαχναν οι Πόντιες γιαγιάδες μας για να αξιοποιήσουν τα ώριμα σύκα που μετά τον Δεκαπενταύγουστο ήταν πάρα πολλά, και είναι κάτι ανάμεσα σε μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού.     ΥΛΙΚΑ 3 κιλά σύκα ώριμα 1 κιλό ζάχαρη 2 λεμόνια κομμένα ψιλές φέτες 1 ½ ποτήρι νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ Μαζεύουμε σύκα γερά και ώριμα (προσέχουμε να μην είναι χαλασμένα). Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα λεμόνια και τη ζάχαρη, τα αφήνουμε...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Μάφιν γιαουρτιού με μαρμελάδα

  Προετοιμασία: 30΄ Ψήσιμο: περίπου 25΄ Υλικά για 12 μάφιν 125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + επιπλέον για τη φόρμα 180 γρ. ζάχαρη 2 αυγά 1 κάψουλα βανίλιας (βανιλίνη) 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για τη φόρμα 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 12 κουτ. σούπας μαρμελάδα φράουλα Διαδικασία Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με θήκες για μάφιν. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Αυγά καγιανάς αλλιώς, πάνω σε ψωμί σίκαλης

  Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 15΄ Υλικά (για 4 άτομα) 4 αυγά 2 κουτ. σούπας ξίδι 4 φέτες ψωμί σίκαλης 2 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη 1 ξερό κρεμμύδι, μικρό, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη 1/2 καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 κλαράκι ρίγανη (ή 1 κουτ. γλυκού ξερή) αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Διαδικασία Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά για 1-2 λεπτά, μέχρι να...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Παγωτίνια με μπανάνα, σοκολάτα και ξηρούς καρπούς!

  Τα παγωτά σοκολάτα-μπανάνα μας αρέσουν πολύ! Στην πιο εύκολη και light εκδοχή τους πάλι, φτιάχνονται με ολόκληρο φρούτο και επικάλυψη σοκολάτας. Θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!     3 μπανάνες 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη 75γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα   Διαδικασία Καθαρίζετε τις μπανάνες και τις κόβετε σε κομμάτια όσο 2½ δάχτυλα. Στρώνετε ένα δίσκο με λαδόκολλα.   Μπήγετε στα κομμάτια της μπανάνας από μια οδοντογλυφίδα και αφού τα βάλετε στο δίσκο...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Η μπουγάτσα της τεμπέλας

  Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: περιπου 45΄ Υλικά (για 9-12 μερίδες) 200 γρ. βούτυρο 1 πακέτο φύλλο κρούστας 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 800 γρ. νερό 2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη) 1/2 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική κανέλα, για πασπάλισμα Διαδικασία Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο. Προσοχή να μην καεί. Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το σουρώνουμε πιάνοντάς το από τη μακριά του πλευρά, ώστε να γίνει πλισέ. Το βάζουμε μέσα σε ένα...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Ασιατική κοτοσαλάτα

  Πλούσια σαλάτα που μπορεί να αντικαταστήσει ένα από τα γεύματα της ημέρας. Μπορούμε είτε να βράσουμε κοτόπουλο, όπως προτείνουμε στη συνταγή, είτε να αξιοποιήσουμε το ψητό ή βραστό κοτόπουλο που μας έμεινε από την προηγούμενη μέρα. Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 30΄, Μαγείρεμα: 20΄   Υλικά για 4 άτομα Για το κοτόπουλο 400 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ολόκληρο, καθαρισμένο 1 καρότο*, κομμένο στη μέση 1 ντομάτα, κομμένη στη μέση 2...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Ιταλική Κουζίνα - Φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό τυλιγμένο σε προσούτο

  Οι Ιταλοί απολαμβάνουν το φαγητό και νιώθουν περήφανοι για τις τοπικές τους παραδόσεις. Η ιταλική κουζίνα είναι μία από τις πιο πλούσιες και πιο δημοφιλείς του κόσμου. Οι απαρχές της είναι δύσκολο να οριστούν. Μερικές συνταγές, όπως η πολέντα, είναι γνωστές από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Πολλές άλλες είναι ξενόφερτες, είτε από τους Έλληνες, είτε από τους Άραβες και, μετά την εποχή των μεγάλων εξερευνητών, από όλα τα μέρη του κόσμου. Η προετοιμασία των ιταλικών φαγητών συνήθως είναι αρκετά...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Υπέροχες πέννες με σάλτσα χωριάτικης σαλάτας

  Η κλασική χωριάτικη σαλάτα δεν συνοδεύει τα ζυμαρικά μόνο στο πλάι, αλλά γίνεται και μια δροσερή και πολύ εύκολη σάλτσα. Τη λέτε και η απόλυτη καλοκαιρινή μακαρονάδα!     Yλικά 1 πακέτο πέννες ολικής άλεσης 3 μέτριες ντομάτες, κόκκινες και σφιχτές 2 αγγουράκια, πλυμένα καλά 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο 2 κουτ. σούπας κάππαρη 10 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ξίδι 150γρ. φέτα χοντροτριμμένη αλάτι χοντρό, ρίγανη...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Calamari in umido (καλαµαράκια κοκκινιστά εξ Ιταλίας)

  Εύκολο / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα περίπου   Ιταλικής καταγωγής συνταγή, ένα διαφορετικό κοκκινιστό που μοσχοβολάει θάλασσα. Εξαιρετική ιδέα οι συνοδευτικές μπρουσκέτες με λάδι και φρέσκα φύλλα μυρωδικών.   Υλικά (για 4 άτομα) Για τα καλαμαράκια 1 κιλό καλαμάρια, φρέσκα ή κτψ, καθαρισμένα, σε ροδέλες 1.250 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες 10 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες 2 πιπερίτσες πεπεροντσίνο* τριμμένες  ή 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Φανουρόπιτα: Γρήγορη συνταγή

  Στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε.   Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Φτιάξτε πεντανόστιμα σοκολατάκια Nutella με 3 υλικά μόνο!

  Λεία ,κρεμώδη και απίστευτα εύκολα σοκολατάκια nutella με 3 υλικά μόνο!   Φτιάχνονται χωρίς γαλακτοκομικά, βούτυρο, ζαχαρούχο γάλα , λευκή ζάχαρη ή αλεύρι, τα σοκολατάκια αυτά είναι τόσο υγιεινά και είναι χωρίς γλουτένη, κατάλληλα για vegans.     Για τα σοκολατάκια nutella θα χρειαστείτε:   2 κούπες ‏σπιτικό βούτυρο φουντουκιού ή nutella   1/2 κούπα ‏λαδί καρύδας   1/4 της κούπας ‏σιρόπι σφένδαμου     Εκτέλεση   Τοποθετείτε σε ένα ταψί για μάφιν 12 φορμάκια για cupcakes και το...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Κοτόπιτα µε λαχανικά!

  Υλικά συνταγής   1 μεγάλο κοτόπουλο βρασμένο 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 6 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες 1 μεγάλο πράσο κομμένο σε φέτες 2 καρότα τριμμένα 1/3 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος 1 πρέζα μοσχοκάρυδο αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 6 φύλλά “Κιχί” alfa     Εκτέλεση   Βάζουμε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα να βράσει καλά και να μαλακώσει. Αφήνουμε να κρυώσει, κρατάμε τον ζωμό και το ξεκοκαλίζουμε. Μαδάμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια. Σε κατσαρόλα ρηχή, πλασοτέ,...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Σαλάτα με αλμύρα, γαύρο μαρινάτο και βινεγκρέτ ντομάτας

  Εύκολο, Προετοιμασία: 20' Υλικά για 4 άτομα     1 κιλό αλμύρα, καθαρισμένη από τα κοτσάνια και πλυμένη     40-45 φιλέτα γαύρου μαρινάτου (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, στο τμήμα με τα αλίπαστα) Για τη βινεγκρέτ ντομάτας     200 γρ. ώριμες ντομάτες     1 σκελίδα σκόρδου     100 ml ελαιόλαδο     1½ κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί     αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Διαδικασία Βινεγκρέτ ντομάτας: Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, τις στύβουμε με το χέρι, τινάζοντάς τες για να...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Γευστικότατη μαρμελάδα βερίκοκο από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

  Αν θες μια νόστιμη και θρεπτική συνταγή για μαρμελάδα βερίκοκο, τότε πρέπει να δοκιμάσεις αυτή από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου.   Υλικά συνταγής 20 μεγάλα κομμάτια βερίκοκα 800 γραµµ. ζάχαρη 1/2 λεμόνι (χυμός)     Εκτέλεση   Τα φρούτα µας πρέπει να είναι ώριμα και χωρίς χτυπήματα. Τα πλένουμε πολύ καλά και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε σε μικρό πυράντοχο σκεύος εναλλάξ µε τη ζάχαρη. Τα καλύπτουμε µε μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για µία νύχτα. Στο...