ΚΟΥΖΙΝΑ

Χοιρινά φιλετάκια με βύσσινο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά (για 2 άτομα) 500 γρ. χοιρινά φιλετάκια ψαρονέφρι 60 ml ελαιόλαδο 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί ξηρό 1 φλιτζάνι βύσσινο κομπόστα ή φρέσκα χωρίς κουκούτσι 2 κουτ. σούπας μέλι 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο σουσάμι λευκό καβουρδισμένο για το σερβίρισμα αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Ζεσταίνετε τη μισή...

Γλυκό του κουταλιού κίτρο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά Για 2-4 άτομα 1 1/2 κούπα νερό Χυμό από 2 λεμόνια 1 κιλό κίτρο (φλούδες μόνο) 1.250 γραμμάρια ζάχαρη Εκτέλεση Ξύνουμε ελαφρά τα κίτρα τα ξεπλένουμε καλά και αφαιρούμε τις φλούδες τους με κοφτερό μυτερό μαχαίρι. Κόβουμε τις φλούδες σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετούμε σε νερό που βράζει για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε το βράσιμο για δύο ακόμη φορές. ...

Γαρίδες σαγανάκι με ζυμαρικά!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Οι γαρίδες σαγανάκι με την πηχτή σαλτσούλα τους ταιριάζουν υπέροχα και με ζυμαρικά. Δοκιμάστε τες κι εσείς και θα μας θυμηθείτε!   Υλικά 1 πακέτο κοντά ζυμαρικά της επιλογής σας 20 γαρίδες μέτριες 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 2 κρεμμύδια (το ένα ψιλοκομμένο το δεύτερο κομμένο στα 4) 1 καρότο σε μεγάλα κομμάτια 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί 1...

Φασολάκια γιαχνί

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά (για 4 άτομα) 750 γρ. φασολάκια φρέσκα, καθαρισμένα ή έτοιμα κατεψυγμένα 2 πατάτες μέτριες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε χοντρές φέτες ή κύβους 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (προαιρετικό) 400 γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 3-4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο αλάτι, πιπέρι ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη ...

Γιουβέτσι με καλαμαράκια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά (για 4 άτομα) 1 κιλό καλαμαράκια, όσο πιο μεγάλα γίνεται 500γρ. κριθαράκι 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη 1 κιλό τομάτες τριμμένες στον τρίφτη 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Καθαρίζετε τα καλαμάρια από τη ραχοκοκαλιά και τα εντόσθια. Τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και...

Τούρτα σοκολάτα με κεράσια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Παίρνουμε μια γεύση από το καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού «Ζάχαρη & Αλεύρι» ετοιμάζοντας πρώτοι την σοκολατένια τούρτα με τα κεράσια. Θα το βρείτε στα περίπτερα από την Παρασκευή 15/6. Προετοιμασία: 50΄, Αναμονή: 5 ώρες Υλικά για 10 μερίδες 1 έτοιμη σοκολατένια βάση για τούρτα (χρησιμοποιούμε τη μία από τις τρεις βάσεις που διαθέτει η συσκευασία) 150 γρ. κουβερτούρα,...

Αγιορείτικη συνταγή: Νηστίσιμος μουσακάς

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μουσακάς νηστίσιμος Τι χρειαζόμαστε: 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες 1 1/2 πακέτο μανιτάρια ή δυο μεγάλες κονσέρβες 3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1/2 κούπα σάλτσα ντομάτα     2 μέτρια κρεμμύδια 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι 1-2 ξύλα κανέλλας λάδι για το τηγάνισμα 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γαλέττα αλάτι και πιπέρι Για την κρέμα 5 φλυτζάνια τσαγιού νερό 3/4 φλυτζ. τσαγιού νιφάδες...

Παγωτό μάνγκο – φράουλα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά (για 10-12 μερίδες) 400γρ. μάνγκο ώριμα 400γρ. φράουλες καθαρισμένες, πολτοποιημένες 3 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού ξύσμα από ½ λεμόνι 2 φλιτζάνια ζάχαρη (1 για το παγωτό και 1 για τον πολτό των φρούτων) 700ml γάλα 500ml κρέμα γάλακτος 10 κρόκους αβγών Για το σερβίρισμα φρέσκο μάνγκο, σε φέτες φράουλες ολόκληρες   Εκτέλεση: Χτυπάτε σε ένα μπολ με τον αβγοδάρτη τους...

Γαρίδες: Οι «πριγκίπισσες» των θαλασσινών

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Τώρα που οι γαρίδες είναι στα καλύτερά τους, τις μαγειρεύουμε και μαθαίνουμε όλα τα είδη που μπορούμε να βρούμε στην ελληνική αγορά. Tα νοστιμότατα αυτά θαλασσινά, που από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος καλοκαιριού είναι στην καλύτερη εποχή τους, ανήκουν στα μαλακόστρακα αρθρόποδα, στην ομοταξία των καρκινοειδών όπου περιλαμβάνονται και άλλα γνωστά βρώσιμα είδη όπως οι...

Ένας κήπος στο πιάτο μας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Φύλλα καπουτσίνο, άνθη πολύχρωμα, κόκκινη μιζούνα και άλλες άγνωστες λέξεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε εστιατόρια αλλά και μανάβικα. Δίπλα στα baby λαχανικά και στα πολλά αρωματικά προστέθηκαν και τα microgreens, τα οποία είναι βρώσιμα νεαρά χόρτα, λαχανικά ή αρωματικά που κόβονται σε συγκεκριμένη φάση ανάπτυξης, περίπου 1-3 εβδομάδες από την ημέρα που σπέρνονται. Δεν πρέπει να...

Ποιο είναι το ιδανικό τυρί για πίτσα;

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το τέλειο τυρί πίτσας, σαν να λέμε! Αξιολόγησαν λοιπόν, διαφορετικά είδη τυριών: μοτσαρέλα, τσένταρ, κόλμπι, ένταμ, έμενταλ, γραβιέρα, και προβολόνε για να δουν πόσο καλά λιώνουν και πόσο επηρεάζεται η υφή και η σύνθεση τους κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καθώς και αν κάνουν τις λατρεμένες «φουσκάλες» στην πίτσα. Οι παράγοντες που οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους για ακόμα πιο...

Οι ζωμοί απογειώνουν τα φαγητά

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Oι βασικοί ζωμοί είναι: λαχανικών, κότας, κρέατος και ψαριού.  Μυστικά για νόστιμους ζωμούς Σηµαντικό συστατικό των ζωμών είναι το κρασί. Προσθέτει άρωμα και γεύση στο φαγητό, ανεβάζοντας παράλληλα την οξύτητα του συνόλου και άρα και την ικανότητα της γλώσσας να ανιχνεύει τις αρωματικές αποχρώσεις των υλικών που χρησιμοποιήσαμε. Τους ζωμούς μπορούμε να τους φτιάξουµε...

Le Figaro: Ελληνική κουζίνα, η σύγχρονη εποποιία της Ελλάδας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Η ελληνική μεσογειακή κουζίνα που περιλαμβάνεται από το 2010 στην 'Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco για τα ευεργετικά της στοιχεία, προσελκύει όλο και περισσότερους Γάλλους, γράφει η εφημερίδα Le Figaro. Απέχοντας πολύ από τις άσχημες καρτ-ποστάλ με τον μουσακά να κολυμπάει στο λάδι, τον fluo ροζ ταραμά και τα ραγισμένα πιάτα, η ελληνική κουζίνα κερδίζει εμπιστοσύνη και...

Ύστερα ήρθαν... οι φράουλες

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Η φράουλα, με την πολύ ιδιαίτερη και χαρακτηριστική γεύση της, είναι η βασίλισσα των ανοιξιάτικων φρούτων. Υπάρχει όμως ένας μύθος σχετικά με το μέγεθός της. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι οι μεγάλες φράουλες είναι πάντα προϊόν πολλών εφαρμογών λιπάνσεων και φυτοφαρμάκων. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, αλλά όχι εντελώς. Από τον χειμώνα, που τα μεγέθη είναι μικρά, προς την...

Ελαφριά και λεμονάτα ζυμαρικά με κοτόπουλο και γιαούρτι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ελαφριά, λεμονάτη γεύση, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες σε μια μακαρονάδα που μυρίζει Άνοιξη. Ο αρακάς είναι τώρα στην εποχή του για αυτό και δεν χάνω την ευκαιρία να τον βάλω ακόμα και στις μακαρονάδες μου. Κι έτσι κοτόπουλο, αρακάς και ξύσμα λεμονιού, δίνουν τις γεύσεις τους σ’ αυτή την μακαρονάδα με την κρεμώδη σάλτσα από γιαούρτι, που δεν χρειάζεται ούτε καν βράσιμο. Για αυτή τη...

Λαχταριστή συνταγή για σολομό με ντοματίνια στο φούρνο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά (για 2 άτομα) 2 φέτες φρέσκο σολομό 500 γρ ντοματίνια  1 σκελίδα σκόρδο 2-3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη 2-3 κ σ ελαιόλαδο αλάτι – πιπέρι 300 γρ ρύζι basmati Εκτέλεση: Στο ρηχό ταψί του φούρνου, στρώνω χαρτί ψησίματος και τοποθετώ τα ντοματίνια που τα έχω κόψει στη μέση μαζί με μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, μερικά κλωναράκια φρέσκια ρίγανη*, ελαιόλαδο και αλάτι. Αλατοπιπερώνω...

Ο "Mr. μοριακή κουζίνα" θέλει να εξελίξει κι άλλο τη γαστρονομία

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ο τελικός του φετινού Master Chef που έκανε απανωτά ρεκόρ τηλεθέασης (του προϊόντος) περιέλαβε ταξίδια, σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, γνωστές ως πρωτεύουσες της γαστρονομίας. Η διαδικασία λοιπόν, άρχισε από τη Βαρκελώνη και το εστιατόριο "Disfrutar". Οι Τιμολέων και Χρήστος συνεργάστηκαν με τους Mateu Casañas, Oriol Castro, δυο εκ των τριών σεφ του της "απόλαυσης" (όπως μεταφράζεται η λέξη...

Τιραμισού, η κλασική συνταγή

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά συνταγής 24 μπισκότα σαβαγιάρ 1 φλιτζάνι του τσαγιού δυνατό καφέ φίλτρου 3 κουταλιές της σούπας λικέρ του καφέ (Kalhua κ.λπ.) 500 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα (mascarpone ή ricotta ή Philadelphia) 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη 2 κρόκοι αυγών και 4 ασπράδια λίγο κακάο σκόνη για το πασπάλισμα Εκτέλεση συνταγής Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε τον καφέ φίλτρου με το λικέρ του καφέ. Βυθίζετε εκεί τα μισά...

Η ελληνική κουζίνα είναι η σύγχρονη εποποιία της Ελλάδας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Η ελληνική μεσογειακή κουζίνα που περιλαμβάνεται από το 2010 στην 'Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco για τα ευεργετικά της στοιχεία, προσελκύει όλο και περισσότερους Γάλλους, γράφει η εφημερίδα Le Figaro. Απέχοντας πολύ από τις άσχημες καρτ-ποστάλ με τον μουσακά να κολυμπάει στο λάδι, τον fluo ροζ ταραμά και τα ραγισμένα πιάτα, η ελληνική κουζίνα κερδίζει εμπιστοσύνη και εύσημα,...

Συνταγή για μπισκότα με καφέ και κρέμα σοκολάτας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά 1 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου  3/4 φλυτζ. ζάχαρη άχνη 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίου καφέ σε κόκκους 1- 3 / 4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Γαρνίρισμα σοκολάτας 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο 1 μέτρια σοκολάτα χωρίς ζάχαρη 1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη  2 κουταλιές της σούπας γάλα Εκτέλεση Σε ένα μπολ, χτυπάτε μαζί το...