ΚΟΥΖΙΝΑ

ΚΟΥΖΙΝΑ

Κρεμώδης ψαρόσουπα με αστεροειδή γλυκάνισο

  Προετοιμασία: 1 ώρα Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα Υλικά για 4 άτομα 1½ κιλό βραστόψαρα, καθαρισμένα (όπως καπόνια, σκορπίδια, γύλοι. Αν θέλουμε, παίρνουμε και μία φέτα ροφού ή άλλου «ψωμωμένου» ψαριού, βάρους περίπου 250 γρ., ώστε να έχουμε  πιο πολύ ψαχνό. Αν δεν βρούμε βραστόψαρα -που είναι νόστιμα και οικονομικά-, μπορούμε να βάλουμε κοκκινόψαρο ή άλλο ψάρι που κάνει για βραστό) 1 μεγάλη πατάτα, σε μέτρια κομμάτια 1 καρότο, σε μέτρια κομμάτια 1 κρεμμύδι, κομμένο στη μέση 1 κλωνάρι...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Μπισκότα shortbread με σοκολάτα

  Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 10΄, Αναμονή: 2½ ώρες Υλικά (για 20 - 25 κομμάτια)   250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη 1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι 100 γρ. κουβερτούρα 1 κουτ. γλυκού σπορέλαιο Διαδικασία Τεμαχίζουμε το βούτυρο και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε με το φτερό, σε μεσαία ταχύτητα, για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την άχνη και την υγρή βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα για...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Γλυκό ψυγείου για... κάθε περίσταση!

  Υλικά Συνταγής Για την κρέμα σοκολάτα 1 λίτρο φρέσκο γάλα 3/4 φλ. ζάχαρη 4 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ 1 κ.σ. κακάο 1/2 φλ. ξύσμα κουβερτούρα Για την κρέμα βανίλια 1 λίτρο φρέσκο γάλα 3/4 φλ. ζάχαρη 4 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ 1 βανίλια (μπαστουνάκι) Για το στήσιμο 1½ πακέτο μπισκότα πτι μπερ 1 φλ. φρέσκο γάλα 2 κ.σ. κονιάκ 1/2 φλ. ξύσμα κουβερτούρα Εκτέλεση Για την κρέμα σοκολάτας Κρατάμε 1 φλιτζάνι γάλα από το 1 λίτρο. Το υπόλοιπο το βάζουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά μαζί...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Μίνι γαλατόπιτες με φύλλο κρούστας

  Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 30΄, Αναμονή: 10΄ Υλικά (για 16 - 20 κομμάτια)   2 αυγά + 1 κρόκος 1 κούπα ζάχαρη + 1/2 κούπα + 2 κουτ. σούπας 1 λίτρο γάλα + 2 κουτ. σούπας   1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 4 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο, λιωμένο, για άλειμμα 4 φύλλα κρούστας 2 - 3 κουτ. σούπας σουσάμι Διαδικασία   Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 2 αυγά με τη 1 κούπα ζάχαρη. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν αφρός (5 λεπτά). Βάζουμε το 1 λίτρο γάλα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη 1/2 κούπα ζάχαρη. ...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Μαυρομάτικα με ντοματίνια και σπανάκι στην κατσαρόλα

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 50΄ Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα 1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και χοντροκομμένο (είτε αγοράζουμε περίπου 1½ κιλό, γιατί κατά το καθάρισμα έχει φύρα, είτε παίρνουμε έτοιμο, καθαρισμένο και πλυμένο, σε σακουλάκι στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ) το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 - 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες, ή 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ 1 μεγάλο...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Ελαφρύ τσίζκεϊκ ψυγείου

  Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 6 ωρες Υλικά (για 8 μερίδες) Για τη βάση 125 γρ. βούτυρο light 1 πακέτο (250 γρ.) μπισκότα digestive   1/2 κούπα φουντούκια Για τη γέμιση 1/2 κιλό ανθότυρο 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά 1 κάψουλα βανίλιας 4 κουτ. σούπας μέλι, ρευστό 1 βαζάκι (250 - 300 γρ.) μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, της αρεσκείας μας Ξεκινάμε από τη βάση: Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει. Αποσύρουμε και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Τρίβουμε τα μπισκότα...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Fish and chips

  Προετοιμασία: 20΄, Τηγάνισμα: 30΄ Yλικά (για 4 - 5 μερίδες) 5 - 6 πατάτες μέτριες μπόλικο σπορέλαιο, για τηγάνισμα 1 κιλό παγκάσιος φιλέτο (υπάρχει και συσκευασμένος στα σούπερ μάρκετ)    1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 κούπα μπίρα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 1 αυγό 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι πιπέρι όσο θέλουμε Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Βάζουμε μπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Οταν ζεσταθεί πολύ καλά,...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Μωσαϊκό με κράνμπερι

  Προετοιμασία - παρασκευή: 30΄, Αναμονή: 3 ώρες Υλικά (για 10 μερίδες) 200 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, τεμαχισμένη 250 γρ. βούτυρο αγελάδος, τεμαχισμένο 1 κουτί (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα 100 γρ. κακάο 20 γρ. ρούμι 10 γρ. κονιάκ 400 γρ. μπισκότα πτι μπερ 200 γρ. κράνμπερι Διαδικασία Παίρνουμε μια μακρόστενη φόρμα της αρεσκείας μας και ντύνουμε το εσωτερικό της με μια μεμβράνη που να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματά της. Την αφήνουμε για λίγο κατά μέρος. Εναλλακτικά, δεν χρησιμοποιούμε φόρμα...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Τάρτα αχλάδι

  Προετοιμασία: 45΄, Αναμονή: 20΄, Ψήσιμο: περίπου 25΄ Υλικά (για περίπου 8 μερίδες) 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουτ. σούπας ζάχαρη λίγο αλάτι 175 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, απευθείας από το ψυγείο, κομμένο σε κύβους ξύσμα από 1 ακέρωτο βιολογικό λεμόνι 50 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη ή καστανή κρυσταλλική 2 κρόκοι αυγών 2 κουτ. σούπας νερό, παγωμένο 1 δόση αχλάδι ποσέ, καλά στραγγισμένο και κομμένο το κάθε μισό σε 3 μακρόστενες φέτες Διαδικασία Ρίχνουμε το αλεύρι, τη...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Λεμονάτο κοτόπουλο με πατατοσαλάτα!

  Υλικά συνταγής: 1 (σε μερίδες) κοτόπουλο 1/4 φλ. ελαιόλαδο 1 λεμόνι αλάτι πιπέρι 1½ κ.γ. ρίγανη Για την πατατοσαλάτα: 5-6 πατάτες 1/2 φλ. ελαιόλαδο 1 λεμόνι 1 κ.σ. μουστάρδα 1 κ.σ. κάπαρη 1 κ.σ. αλάτι 1 κ.σ. ρίγανη   Εκτέλεση: Ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές και σβήνουμε με λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο βρασμένο νερό, έτσι ώστε να μισόσκεπάζει το κοτόπουλο και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 40 λεπτά. Προς το τέλος προσθέτουμε την ρίγανη. Για την...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Νόστιμα spring rolls με κιμά γαλοπούλας

  Μια νόστιμη συνταγή για τα αγαπημένα, τραγανά κινέζικα ρολάκια, γεμιστά με κιμά γαλοπούλας Νιτσιάκος και λαχανικά. Συνοδέψτε τα με plum sauce (σάλτσα δαμάσκηνο) ή άλλη γλυκόξινη σάλτσα της επιλογής σας.     Υλικά 300γρ. κιμά γαλοπούλας  200γρ. μανιτάρια “shitake” ή μανιτάρια λευκά κομμένα σε λεπτές λωρίδες 200γρ. καρότο τριμμένο 200γρ. λάχανο τριμμένο 1 κουτ. σούπας ginger τριμμένο 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο 3 κουτ. σούπας soy sauce λίγο σησαμέλαιο 20 φύλλα spring rolls 1 αβγό χτυπημένο 2 λίτρα...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Μωσαϊκό με ινδοκάρυδο και μπανάνες

  Προετοιμασία - παρασκευή: 20΄, Αναμονή: τουλάχιστον 1 ώρα Ενα από τα πιο εύκολα γλυκά που μπορούμε να φτιάξουμε είναι ταυτόχρονα και από τα πιο δημοφιλή. Υλικά (για 12 μερίδες) 300 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο 200 γρ. βούτυρο αγελάδος 100 γρ. κακάο 3 αυγά 20 γρ. κονιάκ 150 γρ. καρύδα αποξηραμένη (ινδοκάρυδο) 300 γρ. μπισκότα πτι μπερ 2 μπανάνες Διαδικασία Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε ένα ανοξείδωτο μπολ και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί ως εξής: Ρίχνουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Ζουμερά και υγιεινά καλαμπόκια

  Προετοιμασία: 10΄, Βράσιμο: 15΄ - 30΄, Αναμονή: 3΄, Ψήσιμο: 8΄ - 10΄ Υλικά (για 4 κομμάτια) 4 κοτσάνια καλαμπόκια λίγο αλάτι, για το βράσιμο 4 κουτ. γλυκού βούτυρο, για το τηγάνι  Διαδικασία Καθαρίζουμε τα καλαμπόκια από τα φύλλα και τα μουστάκια τους. Τα ξεπλένουμε με νερό βρύσης. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα γεμάτη με ελαφρώς αλατισμένο νερό (τόσο που να τα σκεπάζει). Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 30 λεπτά, καλύτερα σκεπασμένα με το καπάκι. Εναλλακτικά, αν έχουμε χύτρα, τα...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Μπριάμ σε πίτα έχετε ξαναδοκιμάσει;

  Οι τάρτες και οι πίτες με μπριάμ μας αρέσουν πολύ, μιας και δίνουν μια γευστική εναλλακτική του κλασικού καλοκαιρινού πιάτου. Σε αυτή τη συνταγή, προσθέτετε στη γέμιση και μακαρόνια που κάνουν την πίτα ακόμη πιο πλούσια και χορταστική.   Υλικά 500γρ. μακαρονάκι κοφτό 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας Για το μπριάμ 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο 2 μελιτζάνες φλάσκες 2 πιπεριές Φλωρίνης 2 πιπεριές πράσινες 4 κολοκυθάκια 1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι,...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Σοκολατένια κρουασάν

  Προετοιμασία: 55΄, Αναμονή: περίπου 2 ώρες, Ψήσιμο: 30΄ - 35΄ Υλικά για 12 κρουασάν Για τη ζύμη 250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, χλιαρό 25 γρ. μαγιά νωπή 430 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γρ. ζάχαρη 70 γρ. κακάο 5 κρόκοι αυγών 70 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, χλιαρό 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι Για τη γέμιση 200 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη 30 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά Για το άλειμμα 1 κρόκος αυγού 2 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο, πλήρες Διαδικασία Βάζουμε...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Μοσχαράκι με μπάμιες και μελωμένα ντοματίνια

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία:  30΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 40΄ Υλικά (για 4 άτομα) 1 κιλό μοσχάρι, ελιά, κομμένο σε κύβους των 4 εκ. 750 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους 20 ντοματάκια ολόκληρα, καλά πλυμένα 2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη 400 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό 2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα 150 ml ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο ...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Yakisoba με κοτόπουλο!

  Υλικά ½ λάχανο, μικρό 1 μέτριο κρεμμύδι 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτά στικς λίγο φρέσκο τζίντζερ 1 μεγάλο φιλέτο κοτόπουλο από στήθος 2 κουτ. σούπας φυτικά λάδι 3 πακέτα ramen noodles 1 κουτ. γλυκού σησαμέλαιο ¼ φλιτζανιού σόγια σος ¼ φλιτζανιού worcestershire sauce 2 κουτ. γλυκού κέτσαπ λίγες σταγόνες sriracha sauce 1 κουτ. σούπας ζάχαρη   Κόβετε το τρυφερό μέρο των φύλλων του λάχανου, το κρεμμύδι και το φιλέτο κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες. Καθαρίζετε το τζίντζερ και το τρίβετε στον...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Παραδοσιακό ποντιακό ρετσέλι από σύκο

  Το ρετσέλι είναι από τις παλιότερες συνταγές. Το έφτιαχναν οι Πόντιες γιαγιάδες μας για να αξιοποιήσουν τα ώριμα σύκα που μετά τον Δεκαπενταύγουστο ήταν πάρα πολλά, και είναι κάτι ανάμεσα σε μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού.     ΥΛΙΚΑ 3 κιλά σύκα ώριμα 1 κιλό ζάχαρη 2 λεμόνια κομμένα ψιλές φέτες 1 ½ ποτήρι νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ Μαζεύουμε σύκα γερά και ώριμα (προσέχουμε να μην είναι χαλασμένα). Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα λεμόνια και τη ζάχαρη, τα αφήνουμε...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Μάφιν γιαουρτιού με μαρμελάδα

  Προετοιμασία: 30΄ Ψήσιμο: περίπου 25΄ Υλικά για 12 μάφιν 125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + επιπλέον για τη φόρμα 180 γρ. ζάχαρη 2 αυγά 1 κάψουλα βανίλιας (βανιλίνη) 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για τη φόρμα 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 12 κουτ. σούπας μαρμελάδα φράουλα Διαδικασία Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με θήκες για μάφιν. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη...

ΚΟΥΖΙΝΑ

Αυγά καγιανάς αλλιώς, πάνω σε ψωμί σίκαλης

  Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 15΄ Υλικά (για 4 άτομα) 4 αυγά 2 κουτ. σούπας ξίδι 4 φέτες ψωμί σίκαλης 2 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη 1 ξερό κρεμμύδι, μικρό, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη 1/2 καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 κλαράκι ρίγανη (ή 1 κουτ. γλυκού ξερή) αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Διαδικασία Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά για 1-2 λεπτά, μέχρι να...