ΚΟΥΖΙΝΑ

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολο, Προετοιμασία: 20' Υλικά για 4 άτομα     1 κιλό αλμύρα, καθαρισμένη από τα κοτσάνια και πλυμένη     40-45 φιλέτα γαύρου μαρινάτου (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, στο τμήμα με τα αλίπαστα) Για τη βινεγκρέτ ντομάτας     200 γρ. ώριμες ντομάτες     1 σκελίδα σκόρδου     100 ml ελαιόλαδο     1½ κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί     αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Διαδικασία Βινεγκρέτ ντομάτας: Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, τις στύβουμε με το χέρι, τινάζοντάς τες για να...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Αν θες μια νόστιμη και θρεπτική συνταγή για μαρμελάδα βερίκοκο, τότε πρέπει να δοκιμάσεις αυτή από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου.   Υλικά συνταγής 20 μεγάλα κομμάτια βερίκοκα 800 γραµµ. ζάχαρη 1/2 λεμόνι (χυμός)     Εκτέλεση   Τα φρούτα µας πρέπει να είναι ώριμα και χωρίς χτυπήματα. Τα πλένουμε πολύ καλά και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε σε μικρό πυράντοχο σκεύος εναλλάξ µε τη ζάχαρη. Τα καλύπτουμε µε μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για µία νύχτα. Στο...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ο Άκης Πετρετζίκης σου δείχνει το απόλυτο κόλπο για να κάνεις την πιο νόστιμη σαλάτα στον πλανήτη ακόμα πιο νόστιμη και κυρίως πολύ πιο ελαφριά. Υλικά Για το dressing 80 γρ. μαγιονέζα 80 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 1 κ.σ. ξίδι 1 κ.σ. μέλι 2 κ.σ κέτσαπ 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή αλάτι πιπέρι Για τη σαλάτα ½ iceberg 4-5 φύλλα μαρουλιού ½ λόλα κόκκινη 1 μικρό αγγούρι 10 τοματίνια 2-3 φέτες μπέικον 2-3 φέτες γαλοπούλα καπνιστή 2-3 φέτες γραβιέρα 2-3 φέτες cheddar 2 αυγά μέτρια βρασμένα Για το...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα+10΄ Με ντόπιο κατσίκι και το δικό τους κόκκινο κρασί, το Μαυρούδι, μαγειρεύουν οι Τζιώτες τη συνταγή αυτή. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε ένα κόκκινο κρασί με σώμα, π.χ. ένα Αγιωργίτικο, ή άλλο κόκκινο κρασί της αρεσκείας μας. Υλικά (για 4 άτομα) 1½ κιλό κατσίκι, από μπούτι και σπάλα, κομμένο σε μερίδες 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, κατά προτίμηση σαντορινιός, διαλυμένος σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό λίγη...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 25΄- 30΄, Αναμονή: 2 - 3 ώρες Συνδυασμός που απαντάται και στη Σύρο, το χταπόδι με λιαστές ντομάτες και κάππαρη είναι ένας πρωτότυπος και νόστιμος θαλασσινός μεζές που αξίζει να δοκιμάσετε. Υλικά (μεζές για 6 - 8 άτομα) 1 μεγάλο χταπόδι περίπου 2 κιλά, καθαρισμένο 80 ml ελαιόλαδο 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο ή 1/2 κουτ. σούπας ξερό 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό 20 κόκκοι μαύρου πιπεριού 5 κόκκοι ευρωπαϊκού κέδρου...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά: 1 μικρό κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδο 8 φύλλα φασκόμηλο 8 φύλλα βασιλικός 4 κλωνάρια θυμάρι 1 κλωνάρι δενδρολίβανο 1/4 φλ. μαϊντανός 1 φλ. ρόκα 1/2 kg κιμάς γαλοπούλας 4 φλ. ντοματοπολτός 3 κ. σούπας ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Κόψε το κρεμμύδι και μαζί με το σκόρδο, τα βότανα και τη ρόκα πέρασέ τα από το μπλέντερ. Ζύμωσε καλά το μείγμα με τον κιμά και αλάτι με πιπέρι. Πλάσε τα κεφτεδάκια σε μικρά μπαλάκια (σαν του γκολφ). Σε ένα κατσαρολάκι ζέστανε τον ντοματοπολτό με λίγο...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 30΄ - 35΄ Υλικά (για 8-10 μερίδες) Βάση 1/2 κιλό φύλλο καταΐφι 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο Σιρόπι 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού 4 κούπες ζάχαρη 2 κούπες νερό Κρέμα 1½ λίτρο γάλα 2 κρόκοι αυγών 6 κουτ. σούπας κορν φλάουρ 4 κουτ. σούπας αλεύρι 1 κούπα ζάχαρη ξύσμα από 1/2 ακέρωτο λεμόνι 2 κάψουλες βανίλια Γαρνίρισμα 100 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά   Διαδικασία Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. «Ξαίνουμε» με τα χέρια μας το φύλλο καταΐφι προκειμένου...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μια λεοπάρδαλη στην πιατέλα σας! Το κλασικό cheesecake σε άλλη εκδοχή με animal print.   Τι χρειαζόμαστε: Βάση 200 γρ. τριμμένα μπισκότα 100 γρ. λιωμένο βούτυρο   Παντεσπάνι   4 αυγά χωρισμένα 30 γρ. σιρόπι ή μέλι 60 γρ. σπορέλαιο 100 γρ. ζάχαρη 1 κ.γ. βανίλια 2 κ.γ. χυμός λεμονιού 160 γρ. αλεύρι 1 κ.σ. nesquik 1 κ.σ. σκούρο κακάο     Κρέμα   460 γρ. τυρί κρέμα 140 γρ. ζάχαρη 210 γρ. κρέμα γάλακτος 160 γρ. γιαούρτι 100 γρ. γάλα 16 γρ. ζελατίνη σκόνη 60 γρ. σιρόπι πορτοκαλιού ή άλλη γεύση ...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 30΄, Τηγάνισμα + Ψήσιμο: 30΄ Υλικά (μεζές για 8 άτομα - σε ταψί 24 εκ.) 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες,σε φέτες πάχους 0,5 εκ. 2 μέτριες ντομάτες, σε ψιλά καρέ (με τα ζουμιά τους) 1/2 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα (ή μαϊντανού) 250 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, ή άλλο καπνιστό τυρί της αρεσκείας μας 3 αυγά 100 ml φρέσκο γάλα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 30 ml ελαιόλαδο +...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το πεπόνι ταιριάζει υπέροχα με το προσούτο και την πικάντικη γραβιέρα, χαρίζοντάς μας μία από τις πιο δροσερές και εντυπωσιακές σαλάτες του καλοκαιριού.   Υλικά Συνταγής 2 φλ. μικρά τρυφερά φύλλα σπανάκι 1 πράσινη σαλάτα 1 ματσάκι ρόκα 4 λιαστές ντομάτες 4 φέτες πεπόνι (κομμένο σε τρίγωνα) 4 φέτες προσούτο Καρπενησίου 1/2 φλ. φλούδες πικάντικη γραβιέρα 1/2 φλ. φιλέ αμυγδάλου     Για τη σως 1/3 φλ. ελαιόλαδο 3 κ.σ. μπαλσάμικο 2 λιαστές ντομάτες 1/2 κ.γλ. μέλι     ...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Οι φτερούγες κοτόπουλου είναι το καλύτερο συνοδευτικό με παγωμένη μπύρα ενώ παρακαλουθείτε αγώνα ποδοσφαίρου ή για τα απογευματινά σας τσιμπολογήματα! Για τις φτερούγες θα χρειαστείτε: 1 κιλό περίπου ‏φτερούγες κοτόπουλου 2 κ.σ. ‏ελαιόλαδο 1 κ.σ. ‏ιταλικό μείγμα μπαχαρικών ‏αλάτι, φρέσκο πιπέρι 1 + 1/4 του φλ. ‏ξύδι μπαλσάμικο 2 κ.σ. ‏μέλι 3 σκελίδες ‏σκόρδο ψιλοκομμένο Εκτέλεση Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220ºC και τοποθετείτε μια σχάρα πάνω από ενα μεγάλο ταψί. Σε ένα...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Βιάζεστε και θέλετε να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα; Μπορείτε να φτιάξετε μπιφτέκια γαλοπούλας. Κι εσείς δε θα επιβαρυνθείτε με παραπανίσιες θερμίδες και τα παιδιά σας θα ξετρελαθούν με τη γεύση τους.  Υλικά: 1 κιλό κιμά γαλοπούλας 1 1 μεγάλο κρεμμύδι 1/2 ματσάκι μαϊντανό 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ξίδι 2 κουτ. γλυκού αποξηραμένο δυόσμο 2-3 φρυγανιές σικάλεως Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση: Βάλε τον κιμά σε ένα μπολ και πρόσθεσε το ελαιόλαδο και το ξίδι. Ψιλόκοψε τον μαϊντανό και το...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Στην κατσαρόλα, στο τηγάνι ή στην ψησταριά, τα ψάρια είναι βασικό συστατικό της παραδοσιακής κουζίνας μας από το ένα άκρο της Ελλάδας μέχρι το άλλο. Εκτός από νόστιμα είναι επιπλέον εξαιρετικά υγιεινά, ειδικά όταν συνοδεύονται από λαχανικά που το καλοκαίρι είναι επίσης πλούσια η παραγωγή τους. Οι περισσότερες από τις συνταγές που διαλέξαμε σήμερα από βιβλία ερευνητών της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης, είναι, μάλλον, ξεχασμένες από τους πολλούς για να μην πούμε άγνωστες στους...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Για την σοκολάτα τρελαίνεται όλος ο κόσμος. Μικροί και μεγάλοι όταν βρεθούν μπροστά από ένα σοκολατένιο γλυκό δεν μιλούν μεταξύ τους παρά μόνο παίρνουν φωτιά τα κουτάλια τους. Εμείς σήμερα θα σου παρουσιάσουμε μία πολύ εύκολη συνταγή για μους σοκολάτας με 2 υλικά που θα ξετρελαθούν τα πιτσιρίκια σου. Υλικά (για 4-5 άτομα) 200 γραμμάρια κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια 350ml κρέμα γάλακτος Προαιρετικά: 2 κουταλιές σούπας λικέρ φουντούκι ή όποιο άλλο λικέρ προτιμάτε Εκτέλεση ...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ένα χορταστικό και προπάντων πεντανόστιμο πιάτο αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους. Μια εύκολη συνταγή για υπέροχα τορτελίνια με μπέικον και μοτσαρέλα στο φούρνο για το οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι.   Υλικά   500-600 γρ. τορτελίνια με τυρί 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 200 γρ. φέτες μπέικον ή προσούτο χοντροκομμένα  1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη  2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ (400 γρ. το ένα) 2 κ.σ. ντοματοπελτέ   1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Οσοι από εσάς ζείτε σε μεγάλη πόλη, αλλά έχετε την τύχη να διαθέτετε κήπο ή μεγάλη βεράντα ή έστω πρόσβαση σε μια άρτια οργανωμένη ταράτσα, τότε ξέρετε τι σημαίνει ρεπό και διασκέδαση με καλή μουσική και φίλους στο σπίτι.   Ωστόσο, όλη η μαγεία του reunion κρύβεται στις γευστικές απολαύσεις της οικοδέσποινας ή του οικοδεσπότη που θα συνοδεύσουν το ποτό και πρακτικά, αυτό ορίζεται ως τσίκνισμα ή αλλιώς μπάρμπεκιου!   Πώς όμως θα πετύχετε το τέλειο ψήσιμο των κρεατικών, ώστε αυτά να...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μια πανεύκολη συνταγή για ένα υπέροχο, αφράτο και δροσερό cheesecake maltesers,έτοιμο σε 15 λ για το ψυγείο. Ένα cheesecake που θα σας εντυπωσιάσει με την απλότητά του και την υπέροχη γεύση του. Υλικά συνταγής   Για τη βάση: 100 γρ. μπισκότα digestive 200 γρ. Maltesers 125 γρ. βούτυρο λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα του ταψιού Για τη γέμιση cheesecake: 800 γρ. μαλακό τυρί κρέμα 300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης (200 + 100 ml χωριστά) 200 γρ. ζάχαρη άχνη 2 καψουλίτσες βανίλιας 150 γρ. Maltesers θρυμματισμένα + επιπλέον ολόκληρα για...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία - παρασκευή: 35΄, Αναμονή: 45 - 55 μέρες Υλικά (για περίπου 2 κιλά) 1 κιλό κεράσια   1 λίτρο καθαρό οινόπνευμα ή τσίπουρο 500 γρ. γλυκό βανίλια έτοιμο (υποβρύχιο) 500 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη 100 γρ. τρούφα σοκολάτας Διαδικασία Πλένουμε πολύ καλά τα κεράσια (χωρίς να αφαιρέσουμε τα κοτσανάκια τους) και τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα βάζουμε σε ένα βάζο και ρίχνουμε μέσα το οινόπνευμα. Αφήνουμε το βάζο σε...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 35΄,  Παρασκευή: περίπου 30΄ Αναμονή: 1 ώρα και 10΄ Υλικά (για 4 μερίδες) 250 γρ. νερό 500 γρ. ζάχαρη 50 γρ. γλυκόζη 70 γρ. κακάο 250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες 500 γρ. κρέμα γάλακτος γύρω στο 35% λιπαρά 150 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη   12 μεγάλα και μαλακά σοκολατένια κούκις τύπου Soft King Διαδικασία Φτιάχνουμε πρώτα μια σος: Ρίχνουμε το νερό, 350 γρ. από τη ζάχαρη και τη γλυκόζη σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Καθώς ζεσταίνεται το σιρόπι, ανακατεύουμε μερικές...

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μπισκοτογλυκά υπάρχουν πολλά, η συγκεκριμένη συνταγή όμως είναι ίσως η καλύτερη και πιο αγαπημένη για να φτιάξετε ένα απλό και γρήγορο μπισκοτογλυκό, με απίστευτη νοστιμιά, ιδανικό για κάθε στιγμή του καλοκαιριού. Υλικά 2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ 1 αυγό 250γρ. μαργαρίνη soft 1 βανίλια 2 κουταλιές κακάο ½ κιλό ζάχαρη άχνη 1/3 ποτήρι γάλα τρούφα (ή τριμμένη σοκολάτα) λίγο γάλα για τα μπισκότα Εκτέλεση 1. Χτυπάτε στο μίξερ το αυγό, τη μαργαρίνη, τη βανίλια, το κακάο, τη ζάχαρη και το γάλα. ...