ΚΟΥΖΙΝΑ

Σοκολατένιο κέικ με ντραμπούι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μερίδες: 12, Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 45΄-50΄, Αναμονή:1 νύχτα Το ντραμπούι είναι λικέρ με βάση το ουίσκι και περιέχει επίσης μέλι, μυρωδικά και μπαχαρικά, στοιχεία που ταιριάζουν πολύ σε γλυκά. Το συγκεκριμένο κέικ από μόνο του είναι πολύ απλό, με πλούσια γεύση πικρής σοκολάτας. Γίνεται πάρα πολύ μαλακό, σαν σοκολατόπιτα, καθώς δεν περιέχει καθόλου αλεύρι, γι’ αυτό άλλωστε...

Τέλεια λεμονόπιτα με σιρόπι και απίστευτη κρέμα λεμόνι!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά συνταγής(για 16 μερίδες): Για τη λεμονόπιτα: 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κ.σ. μπέικινκ πάουντερ 250 γρ. . βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 400 γρ. ζάχαρη 6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου 2 λεμόνια ακέρωτα (το ξύσμα ) 300 γρ. γιαούρτι 4% λιπαρά 2 πρέζες αλάτι λίγη άχνη για το σερβίρισμα Για το σιρόπι: 550 γρ. ζάχαρη 400 γρ. νερό ξύσμα και χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι Για 2 βάζα των...

Ψάρι στο φούρνο με πατάτες, ντομάτα και μυρωδικά

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄ Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα    Υλικά(για 6 άτομα) 1.200 γρ. λευκό ψάρι σε φέτες, της αρεσκείας μας, φρέσκο ή κατεψυγμένο (πέρκα, μπακαλιάρος, γλαυκός κ.λπ.) 10 - 15 μαύρες ελιές της αρεσκείας μας, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες (προαιρετικά) 2 μέτριες ντομάτες, σε φέτες + 1 επιπλέον, τριμμένη 1.500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες 1/2...

Μακαρονάδα σπεντζοφάι!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μετατρέπουμε το διάσημο σπεντζοφάι σε βάση για μία εύκολη και πεντανόστιμη μακαρονάδα, η οποία γίνεται ακόμη πιο γρήγορα χάρη στις επαγωγικές εστίες της Electrolux EHL6540FOK που εξασφαλίζουν οικονομία και ασφάλεια στο μαγείρεμα. Υλικά 1 κιλό πιπεριές κέρατα 2 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες χωρίς τη φλούδα τους ή 1 κοσνέρβα ντοματάκια κονκασέ 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη 2 σκελίδες σκόρδο σε...

Καπούσκα... ορφανή

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Η λέξη καπούσκα είναι ρωσική, αλλά η συνταγή αυτή είναι από τη Θράκη. Πρόκειται για μαγειρευτό λάχανο με πελτέ και καυτερή πιπεριά. Συνήθως μαγειρεύεται με κιμά, αρνί ή χοιρινό, αλλά τρώγεται και σκέτη!     ΥΛΙΚΑ 1 μεγάλο λάχανο, αφράτο, χοντροκομμένο (σε κομμάτια των 5 εκ.) 1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 100 ml νερό ½-1 μικρή πιπεριά τσίλι,...

Εύκολα Μπιφτέκια σουβλάκι γεμιστά με καπνιστό τυρί!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Διαφορετικά και πολύ γευστικά σουβλάκια με ζουμερά μπιφτέκια γεμιστά με τυρί και τυλιγμένα με μπέικον. Ιδανικό συνοδευτικό για τα μπιφτέκια, ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα. Υλικά 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο 3-4 φέτες ψωμί 50γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο ¼ φλιτζάνι μπίρα ΕΖΑ Fine Lager 300γρ. καπνιστό τυρί κομμένο σε 8-10 μπαστούνια, περίπου...

Σαλάτα με μανταρίνια και παντζάρια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά για 2 άτομα 500 γραμμάρια παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε κύβους 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο ρόκα ψιλοκομμένη φέτα χοντροκομμένα αμύγδαλα 4 μανταρίνια κομμενα σε φέτες 2 κουταλιές της σούπας ξύδι 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 1 κουταλιά χυμό λεμονιού αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι   Εκτέλεση Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά μαζί το λάδι, ξύδι, το χυμό λεμονιού....

Τηγανιά μανιτάρια με χοιρινή πανσέτα

ΚΟΥΖΙΝΑ

      Ο απόλυτος μεζές με μανιτάρια και πανσέτα, για το κρασί και το τσίπουρο, που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα και θα αγαπήσει όλη η παρέα.   Υλικά 500γρ. μανιτάρια αγαρικά 600γρ. χοιρινή πανσέτα 3 ώριμες ντομάτες σφιχτές 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 νεροπότηρο λευκό κρασί 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα 1 κουτ. σούπας θυμάρι 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο...

Εύκολα Burritos με κοτόπουλο!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Τα μεξικάνικα “τυλιχτά”, τα burritos δηλαδή είναι ένα πρώτης τάξεως σνακ για το σχολείο, το γραφείο και τις βραδινές πείνες, όταν ζητάτε κάτι εύκολο και χορταστικό. Υλικά 4 φιλέτα κοτόπουλου Νιτσιάκος από μπούτι 1 κουτ. σούπας πάπρικα ½ κουτ. σούπας κύμινο 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο 1 κονσέρβα μαύρα ή κόκκινα φασόλια (400γρ.) 200γρ. ρύζι βρασμένο χυμό...

Αφράτα μπιφτέκια σε υπέροχη σάλτσα μανιταριών

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά    Για τα μπιφτέκια 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. ξύδι (κόκκινο κατά προτίμηση) 1/2 φλ. τσαγιού ψίχουλα θρυμματισμένου ψωμιού ή 1/3 φλ. φρυγανιά τριμμένη 1/4 φλ. τσαγιού γάλα 1 κ.γ. σάλτσα Worcestershire 1 κ.γ. αποξηραμένο μαϊντανό ή 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα  1 κ.γ. μουστάρδα  αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 κ.σ. βούτυρο + 3-4 κ.σ....

Τα βασικά είδη κιμά και πώς τα μαγειρεύουμε

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μοσχαρίσιος για όλα Ο µοσχαρίσιος κιµάς είναι η κλασική επιλογή των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, η λεπτή µυρωδιά του αρέσει σε όλους. Από τι ηλικίας ζώο; Συνήθως προέρχεται από ψαχνό μοσχαριού 9-12 μηνών – αυτό στην αγορά το βρίσκουμε ως βόειο. Το μικρότερο σε ηλικία ζώο, ήτοι το μοσχαράκι γάλακτος, συνήθως δεν χρησιμοποιείται για την παρασκευή κιμά (εκτός...

Αφράτα cookies με ταχίνι και κομμάτια σοκολάτας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά •⅓ φλυτζάνι (80 γραμμάρια) ταχίνι • ½ φλιτζάνι (100 γραμμάρια) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο • ½ φλιτζάνι (100 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη • ½ φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ζάχαρη • 1 κουταλιά της σούπας (20 γραμμάρια) μέλι • 1½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα • ¼ κουταλάκι του γλυκού στιγμιαία σκόνη εσπρέσο • ¼ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι • 1...

Γιορτινό σουφλέ σοκολάτας, αχνιστό, αφράτο και παχύρρευστο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το σουφλέ σοκολάτας είναι για μένα η πιο μεγάλη γιορτή της σοκολάτας! Αχνιστό, αφράτο και φουσκωτό, με κρέμα γάλακτος από πάνω και την συνείδησή μου σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανοχής. Και βέβαια, κάθε φορά που μιλάμε για σουφλέ σοκολάτας, η μνήμη μου ταξιδεύει στο “9+9″ και τις καλοκαιρινές “9 Μούσες”, του αγαπημένου Κώστα Ζουγανέλη στα late 70’s. Εκεί που κατά τις τρεις το...

Βασιλόπιτα: η διατροφική αξία της… τυχερής πίτας και πώς να την μεταμορφώσετε

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Σε όποιον πέσει το φλουρί της θα έχει τύχη –αυτό είναι γνωστό. Τι γίνεται, όμως, με όλους τους υπόλοιπους που απλώς θα την απολαύσουν; Τι περιέχει μια βασιλόπιτα και ποιες είναι η θερμίδες της; Την κόβουμε κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά και θεωρείται η τυχερή πίτα που σε όποιον…. κληρώσει το φλουρί, θα έχει καλή τύχη όλο το έτος. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι πίτα, αλλά...

Μοσχαράκι με μανιτάρια και πουρέ γλυκοπατάτας!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ο Βασίλης Καλλίδης ετοίμασε σήμερα μια ακόμα φανταστική συνταγή στο Πρω1νό που σίγουρα θα σας ξετρελάνει με την υπέροχη γεύση της! Αναφερόμαστε στο Μοσχαράκι με μανιτάρια και πουρέ γλυκοπατάτας! Δείτε πως θα το φτιάξετε. Υλικά: Για την μαρινάδα: 6 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο με σύκο 2 κύβοι λαχανικών 1 ποτήρι κόκκινο κρασί   Για το κρέας: 1 κιλό ποντίκι μόσχου 2 κρεμμύδια 1...

Πώς να απολαύσετε τα γκουρμέ must των γιορτών

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Γιορτή σημαίνει απόλαυση, εξτραβαγκάντσα που σε παρασύρει πέρα από τις συμβατικότητες της καθημερινότητας. Βάζουμε στο μικροσκόπιο αγαπημένα γιορτινά εδέσματα και κρασιά και σας δίνουμε το καλύτερο know-how για να τα χαρείτε. Βουτιά στην τρούφα Όπως κι αν το κάνουμε, το χαρισματικό άρωμά της είναι­ ταυτισμένο με την απολαυστική υπέρβαση της γιορ­τής. Η μαύρη του...

Επειδή δεν είναι όλοι φαν της γαλοπούλας - Συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ποιος είπε πως την ημέρα των Χριστουγέννων είστε υποχρεωμένοι να ετοιμάσετε γαλοπούλα; Για αρχή να τονίσουμε πως το έθιμο στην Ελλάδα θέλει αυτές τις ημέρες χοιρινό και όχι γαλοπούλα. Έτσι κι αλλιώς όμως, υπάρχουν ένα σωρό συνταγές με χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας που δεν υπολείπονται σε επισημότητα και κυρίως... σε γεύση. Πάρτε μια ιδέα παρακάτω:   Ψαρονέφρι α λα κρεμ...

Ζεστή λευκή σοκολάτα για τις μέρες που έχει κρύο!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά: 4 φλιτζάνια γάλα 1 φλιτζάνι κομμάτια λευκής σοκολάτας 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας Μια πρέζα αλάτι προαιρετικά Προαιρετικές γαρνιτούρες: κομμάτια λευκής σοκολάτας, marshmallows, σαντιγί, καραμέλα Εκτέλεση: Τοποθετούμε το γάλα, τη λευκή σοκολάτα, τη βανίλια και τη μια πρέζα αλάτι σε μια μέτρια κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς σε μεσαία χαμηλή φωτιά, μέχρι να...

Κουραμπιέδες με βούτυρο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 45΄, Ψήσιμο: 20΄, Αναμονή: 30΄ Υλικά (για περίπου 3 κιλά) 700 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια 650 γρ. ζάχαρη άχνη 1 κάψουλα βανίλιας 30 γρ. μπράντι 20 γρ. ανθόνερο (αν δεν μας αρέσει, το αντικαθιστούμε με την ίδια ποσότητα μπράντι) 1.200 γρ. αλεύρι μαλακό 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 300 γρ. αμύγδαλα λευκά, ανάλατα Διαδικασία ...

Χριστουγεννιάτικo δέντρο από σφολιάτα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  H Φαίη Αθουσάκη μας επιφυλάσσει μια αληθινή γιορτινή υπερπαραγωγή από χαρούμενα κεράσματα, όμορφα χειροποίητα στολίδια και αρχοντικά γλυκά με εντυπωσιακή εμφάνιση. Στο νέο τεύχος Ζάχαρη & Αλεύρι που κυκλοφορεί την Παρασκευή, 15/12. Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: 15΄-20΄ Υλικά για 1 δέντρο 1 πακέτο σφολιάτα (περιέχει 2 φύλλα) μερικές κουταλιές της σούπας μερέντα ή νουτέλα 2...