ΚΟΥΖΙΝΑ

Σαλάτα με μανταρίνια και παντζάρια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά για 2 άτομα 500 γραμμάρια παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε κύβους 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο ρόκα ψιλοκομμένη φέτα χοντροκομμένα αμύγδαλα 4 μανταρίνια κομμενα σε φέτες 2 κουταλιές της σούπας ξύδι 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 1 κουταλιά χυμό λεμονιού αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι   Εκτέλεση Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά μαζί το λάδι, ξύδι, το χυμό λεμονιού....

Τηγανιά μανιτάρια με χοιρινή πανσέτα

ΚΟΥΖΙΝΑ

      Ο απόλυτος μεζές με μανιτάρια και πανσέτα, για το κρασί και το τσίπουρο, που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα και θα αγαπήσει όλη η παρέα.   Υλικά 500γρ. μανιτάρια αγαρικά 600γρ. χοιρινή πανσέτα 3 ώριμες ντομάτες σφιχτές 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 νεροπότηρο λευκό κρασί 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα 1 κουτ. σούπας θυμάρι 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο...

Εύκολα Burritos με κοτόπουλο!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Τα μεξικάνικα “τυλιχτά”, τα burritos δηλαδή είναι ένα πρώτης τάξεως σνακ για το σχολείο, το γραφείο και τις βραδινές πείνες, όταν ζητάτε κάτι εύκολο και χορταστικό. Υλικά 4 φιλέτα κοτόπουλου Νιτσιάκος από μπούτι 1 κουτ. σούπας πάπρικα ½ κουτ. σούπας κύμινο 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο 1 κονσέρβα μαύρα ή κόκκινα φασόλια (400γρ.) 200γρ. ρύζι βρασμένο χυμό...

Αφράτα μπιφτέκια σε υπέροχη σάλτσα μανιταριών

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά    Για τα μπιφτέκια 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. ξύδι (κόκκινο κατά προτίμηση) 1/2 φλ. τσαγιού ψίχουλα θρυμματισμένου ψωμιού ή 1/3 φλ. φρυγανιά τριμμένη 1/4 φλ. τσαγιού γάλα 1 κ.γ. σάλτσα Worcestershire 1 κ.γ. αποξηραμένο μαϊντανό ή 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα  1 κ.γ. μουστάρδα  αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 κ.σ. βούτυρο + 3-4 κ.σ....

Τα βασικά είδη κιμά και πώς τα μαγειρεύουμε

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μοσχαρίσιος για όλα Ο µοσχαρίσιος κιµάς είναι η κλασική επιλογή των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, η λεπτή µυρωδιά του αρέσει σε όλους. Από τι ηλικίας ζώο; Συνήθως προέρχεται από ψαχνό μοσχαριού 9-12 μηνών – αυτό στην αγορά το βρίσκουμε ως βόειο. Το μικρότερο σε ηλικία ζώο, ήτοι το μοσχαράκι γάλακτος, συνήθως δεν χρησιμοποιείται για την παρασκευή κιμά (εκτός...

Αφράτα cookies με ταχίνι και κομμάτια σοκολάτας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά •⅓ φλυτζάνι (80 γραμμάρια) ταχίνι • ½ φλιτζάνι (100 γραμμάρια) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο • ½ φλιτζάνι (100 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη • ½ φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ζάχαρη • 1 κουταλιά της σούπας (20 γραμμάρια) μέλι • 1½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα • ¼ κουταλάκι του γλυκού στιγμιαία σκόνη εσπρέσο • ¼ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι • 1...

Γιορτινό σουφλέ σοκολάτας, αχνιστό, αφράτο και παχύρρευστο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το σουφλέ σοκολάτας είναι για μένα η πιο μεγάλη γιορτή της σοκολάτας! Αχνιστό, αφράτο και φουσκωτό, με κρέμα γάλακτος από πάνω και την συνείδησή μου σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανοχής. Και βέβαια, κάθε φορά που μιλάμε για σουφλέ σοκολάτας, η μνήμη μου ταξιδεύει στο “9+9″ και τις καλοκαιρινές “9 Μούσες”, του αγαπημένου Κώστα Ζουγανέλη στα late 70’s. Εκεί που κατά τις τρεις το...

Βασιλόπιτα: η διατροφική αξία της… τυχερής πίτας και πώς να την μεταμορφώσετε

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Σε όποιον πέσει το φλουρί της θα έχει τύχη –αυτό είναι γνωστό. Τι γίνεται, όμως, με όλους τους υπόλοιπους που απλώς θα την απολαύσουν; Τι περιέχει μια βασιλόπιτα και ποιες είναι η θερμίδες της; Την κόβουμε κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά και θεωρείται η τυχερή πίτα που σε όποιον…. κληρώσει το φλουρί, θα έχει καλή τύχη όλο το έτος. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι πίτα, αλλά...

Μοσχαράκι με μανιτάρια και πουρέ γλυκοπατάτας!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ο Βασίλης Καλλίδης ετοίμασε σήμερα μια ακόμα φανταστική συνταγή στο Πρω1νό που σίγουρα θα σας ξετρελάνει με την υπέροχη γεύση της! Αναφερόμαστε στο Μοσχαράκι με μανιτάρια και πουρέ γλυκοπατάτας! Δείτε πως θα το φτιάξετε. Υλικά: Για την μαρινάδα: 6 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο με σύκο 2 κύβοι λαχανικών 1 ποτήρι κόκκινο κρασί   Για το κρέας: 1 κιλό ποντίκι μόσχου 2 κρεμμύδια 1...

Πώς να απολαύσετε τα γκουρμέ must των γιορτών

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Γιορτή σημαίνει απόλαυση, εξτραβαγκάντσα που σε παρασύρει πέρα από τις συμβατικότητες της καθημερινότητας. Βάζουμε στο μικροσκόπιο αγαπημένα γιορτινά εδέσματα και κρασιά και σας δίνουμε το καλύτερο know-how για να τα χαρείτε. Βουτιά στην τρούφα Όπως κι αν το κάνουμε, το χαρισματικό άρωμά της είναι­ ταυτισμένο με την απολαυστική υπέρβαση της γιορ­τής. Η μαύρη του...

Επειδή δεν είναι όλοι φαν της γαλοπούλας - Συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ποιος είπε πως την ημέρα των Χριστουγέννων είστε υποχρεωμένοι να ετοιμάσετε γαλοπούλα; Για αρχή να τονίσουμε πως το έθιμο στην Ελλάδα θέλει αυτές τις ημέρες χοιρινό και όχι γαλοπούλα. Έτσι κι αλλιώς όμως, υπάρχουν ένα σωρό συνταγές με χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας που δεν υπολείπονται σε επισημότητα και κυρίως... σε γεύση. Πάρτε μια ιδέα παρακάτω:   Ψαρονέφρι α λα κρεμ...

Ζεστή λευκή σοκολάτα για τις μέρες που έχει κρύο!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά: 4 φλιτζάνια γάλα 1 φλιτζάνι κομμάτια λευκής σοκολάτας 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας Μια πρέζα αλάτι προαιρετικά Προαιρετικές γαρνιτούρες: κομμάτια λευκής σοκολάτας, marshmallows, σαντιγί, καραμέλα Εκτέλεση: Τοποθετούμε το γάλα, τη λευκή σοκολάτα, τη βανίλια και τη μια πρέζα αλάτι σε μια μέτρια κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς σε μεσαία χαμηλή φωτιά, μέχρι να...

Κουραμπιέδες με βούτυρο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 45΄, Ψήσιμο: 20΄, Αναμονή: 30΄ Υλικά (για περίπου 3 κιλά) 700 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια 650 γρ. ζάχαρη άχνη 1 κάψουλα βανίλιας 30 γρ. μπράντι 20 γρ. ανθόνερο (αν δεν μας αρέσει, το αντικαθιστούμε με την ίδια ποσότητα μπράντι) 1.200 γρ. αλεύρι μαλακό 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 300 γρ. αμύγδαλα λευκά, ανάλατα Διαδικασία ...

Χριστουγεννιάτικo δέντρο από σφολιάτα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  H Φαίη Αθουσάκη μας επιφυλάσσει μια αληθινή γιορτινή υπερπαραγωγή από χαρούμενα κεράσματα, όμορφα χειροποίητα στολίδια και αρχοντικά γλυκά με εντυπωσιακή εμφάνιση. Στο νέο τεύχος Ζάχαρη & Αλεύρι που κυκλοφορεί την Παρασκευή, 15/12. Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: 15΄-20΄ Υλικά για 1 δέντρο 1 πακέτο σφολιάτα (περιέχει 2 φύλλα) μερικές κουταλιές της σούπας μερέντα ή νουτέλα 2...

Πανεύκολη συνταγή για ramen με κοτόπουλο πανέ!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το ramen είναι μια πεντανόστιμη ιαπωνική σούπα με noodles, σάλτσα σόγιας και διάφορα λαχανικά. Πρώτη φορά που ανακάλυψα την ύπαρξη αυτού του θεσπέσιου πιάτου ήταν σε μια ταινία που λεγόταν το κορίτσι του ramen. Εννοείται πως από τότε άρχισα να ξεσηκώνω όποια συνταγή υπήρχε, μέχρι να καταλήξω στην αγαπημένη μου. Κατέληξα, λοιπόν, σε μια πραγματικά πανεύκολη συνταγή για ramen με...

Κιμαδοταρτάκια πικάντικα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Γιορτινά ορεκτικά για τα καλέσματα των Χριστουγέννων στον Γαστρονόμο Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί την Κυριακή, 10/12, με την Καθημερινή. Μέτριας δυσκολίας, Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα + ψησιμο: 50΄ Υλικά (για 12-16 τμχ.) 2 φύλλα κουρού, κομμένα με κουπάτ ή πιατάκι σε στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου περίπου 7 εκ. 16 ατομικές φόρμες για ταρτάκια ή φόρμα με θήκες για μάφιν 500 γρ. κιμάς...

Λαζάνια φούρνου με κιμά και ανθότυρο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Τα λαζάνια με κιμά είναι το κλασσικό Ιταλικό πιάτο που με την προσθήκη του ανθότυρου του δίνουμε μία πιο ελληνική γεύση.   Συστατικά:   500 γρ. λαζάνια με αβγό  (προτιμούμε φρέσκα αλλά και τα προβρασμένα είναι καλά) 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά σπάλα 500 γρ χοιρινό κιμά σπάλα 300 γρ ανθότυρο 500 γρ. κονκασέ ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη 200 γρ χυμό ντομάτας 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας ...

Γαστρονομία και Χριστιανισμός - Οι συνταγές που συνοδεύουν τις γιορτές της Ορθοδοξίας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Κάθε γιορτή, κάθε ιδιαίτερη μέρα στο ημερολόγιο του χριστιανισμού συνδέεται με την κουζίνα. Από την καθιερωμένη νηστεία της εβδομάδας, ως τις μεγάλες περιόδους αποχής από το κρέας πριν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα ή τις γιορτές των Αγίων. Το εορτολόγιο του Χριστιανισμού μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικός οδηγός για έμπνευση σε όσους λατρεύουν τη μαγειρική και αναζητούν...

Κοτόπουλο με γλυκοπατάτες και ελιές

ΚΟΥΖΙΝΑ

  ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) 6 μπούτια κοτόπουλου, κομμένα στη μέση αλάτι, πιπέρι  περίπου 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις  100 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, σε ροδέλες 50 ml λευκό ξηρό κρασί 2-3 μεγάλες γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες 60 γρ. πράσινες ελιές, απύρηνες 150 γρ. κάστανα προβρασμένα, έτοιμα 2 αστεροειδείς γλυκάνισους περίπου 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου,...

5 συμβουλές για σωστή συντήρηση του κοτόπουλου

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ποια βήματα ακολουθούμε από την αγορά έως το μαγείρεμα του κοτόπουλου στο σπίτι. Αγοράζουμε το κοτόπουλο λίγο πριν ολοκληρώσουμε τις αγορές μας, για να μείνει λιγότερη ώρα εκτός ψυγείου. Από τη στιγμή που θα το αγοράσουμε, πρέπει να το βάλουμε στο οικιακό ψυγείο μέσα σε 45 λεπτά το πολύ, για να μην αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί. Αν το αγοράσουμε κατεψυγμένο και δεν...