ΚΟΥΖΙΝΑ

Αυγά μάτια με φέτα και αρακά

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: περίπου 20΄  Υλικά για 4 άτομα 4 αυγά 400 γρ. αρακάς κατεψυγμένος (όταν είναι στην εποχή του, μπορούμε να βάλουμε και φρέσκο) 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ 5 - 6 λιαστές ντομάτες (από βαζάκι, καλά στραγγισμένες από το λάδι) τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος 1 κουτ....

Πλευρώτους μπουρδέτο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 30΄ Υλικά για 4 άτομα 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, χωρίς τα σκληρά κοτσάνια, κομμένα σε λεπτές λωρίδες 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες 1/2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι (ή μείγμα γλυκού και καυτερού) 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο 80 ml κόκκινο ξηρό...

Τάρτα με κρέμα σοκολάτας και καραμελωμένα μήλα!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά 1 φύλλο ζύμης κουρού έτοιμο Για τα μήλα 3 μήλα κόκκινα 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό 3 κουτ. σούπας βούτυρο ½ κιλό έτοιμο σορμπέ μάνγκο Για την κρέμα σοκολάτας 3 αβγά, χωριστά κρόκους και ασπράδια 100γρ. κακάο 100γρ. ζάχαρη 100ml κρέμα γάλακτος   Ετοιμάζετε αρχικά την κρέμα σοκολάτας: Στον αβγοδάρτη του μίξερ σας χτυπάτε τα τρία ασπράδια σε...

Μανιτάρια γεμιστά με χαλούμι και ντομάτα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά 8 μεγάλα μανιτάρια 200 γραμμ. χαλούμι 1 ντομάτα μεγάλη 1 κ.σ. σκόρδο τριμμένο 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι 2 κ.σ. ελαιόλαδο Αλάτι και φρέσκο πιπέρι κατά προτίμηση Φρέσκα φύλλα σαλάτας (ρόκα, σπανάκι, ραντίτσιο) για το γαρνίρισμα Κρέμα βαλσάμικου Ελαιόλαδο για τη σαλάτα Εκτέλεση  Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με χαρτί κουζίνας και βγάζουμε το κοτσάνι τους. Σε ένα ταψάκι...

Νουά με ρύζι και σάλτσα μανιταριών

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: περίπου 2½ ώρες   Αστική συνταγή που απαντά σε πολλές περιοχές της χώρας. Της Θεσσαλονίκης έχει κάτι το ξεχωριστό, καθότι πιο πλούσια σε υλικά και αρώματα. Υλικά (για 4 - 6 άτομα) Για το νουά περίπου 1.200 γρ. νουά μοσχαρίσιο, σε ένα κομμάτι 2 μέτρια καρότα, σε ροδέλες 2 μέτρια κολοκύθια, σε μέτριους κύβους 2 μέτριες ώριμες...

Πατατοκροκέτες με λουκάνικο!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων είναι οι πατάτες. Τηγανητές, λεμονάτες, στο φούρνο. Σαν ορεκτικό, σαν συνοδευτικό αλλά και σαν κυρίως. Για αυτό αποφάσισα στο σημερινό μενού να σου δείξω πως να κάνεις πατατοκροκέτες αλλά με μια τσαχπινιά. Θα προσθέσουμε σήμερα μέσα στην πατατοκροκέτα λουκάνικο. Αναρωτιέσαι πως; Απλά δες παρακάτω την πανεύκολη συνταγή για πατατοκροκέτες με...

Μοσχάρι μαγειρευτό με μανιτάρια και πατάτες μπλουμ

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Οι πατάτες και τα μανιτάρια μαγειρεύονται μέσα στο ζουμί του κρέατος και «παίρνουν» από τη νοστιμιά του. Εναλλακτικά, το φτιάχνουμε μόνο με μανιτάρια μειώνοντας τα υγρά, για να μη γίνει νερουλό το φαγητό, και κάνουμε τηγανητές πατάτες ως συνοδευτικό. Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 30΄ Υλικά για 4 άτομα 1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση ελιά, σε κύβους περίπου 3 εκ. 2...

Κρεμώδης ψαρόσουπα με αστεροειδή γλυκάνισο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 1 ώρα Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα Υλικά για 4 άτομα 1½ κιλό βραστόψαρα, καθαρισμένα (όπως καπόνια, σκορπίδια, γύλοι. Αν θέλουμε, παίρνουμε και μία φέτα ροφού ή άλλου «ψωμωμένου» ψαριού, βάρους περίπου 250 γρ., ώστε να έχουμε  πιο πολύ ψαχνό. Αν δεν βρούμε βραστόψαρα -που είναι νόστιμα και οικονομικά-, μπορούμε να βάλουμε κοκκινόψαρο ή άλλο ψάρι που κάνει για βραστό) 1...

Μπισκότα shortbread με σοκολάτα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 10΄, Αναμονή: 2½ ώρες Υλικά (για 20 - 25 κομμάτια)   250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη 1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι 100 γρ. κουβερτούρα 1 κουτ. γλυκού σπορέλαιο Διαδικασία Τεμαχίζουμε το βούτυρο και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε με το...

Γλυκό ψυγείου για... κάθε περίσταση!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά Συνταγής Για την κρέμα σοκολάτα 1 λίτρο φρέσκο γάλα 3/4 φλ. ζάχαρη 4 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ 1 κ.σ. κακάο 1/2 φλ. ξύσμα κουβερτούρα Για την κρέμα βανίλια 1 λίτρο φρέσκο γάλα 3/4 φλ. ζάχαρη 4 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ 1 βανίλια (μπαστουνάκι) Για το στήσιμο 1½ πακέτο μπισκότα πτι μπερ 1 φλ. φρέσκο γάλα 2 κ.σ. κονιάκ 1/2 φλ. ξύσμα κουβερτούρα Εκτέλεση Για την...

Μίνι γαλατόπιτες με φύλλο κρούστας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 30΄, Αναμονή: 10΄ Υλικά (για 16 - 20 κομμάτια)   2 αυγά + 1 κρόκος 1 κούπα ζάχαρη + 1/2 κούπα + 2 κουτ. σούπας 1 λίτρο γάλα + 2 κουτ. σούπας   1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 4 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο, λιωμένο, για άλειμμα 4 φύλλα κρούστας 2 - 3 κουτ. σούπας σουσάμι Διαδικασία   Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 2 αυγά με τη 1 κούπα ζάχαρη. Χτυπάμε σε δυνατή...

Μαυρομάτικα με ντοματίνια και σπανάκι στην κατσαρόλα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 50΄ Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα 1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και χοντροκομμένο (είτε αγοράζουμε περίπου 1½ κιλό, γιατί κατά το καθάρισμα έχει φύρα, είτε παίρνουμε έτοιμο, καθαρισμένο και πλυμένο, σε σακουλάκι στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ) το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες το λευκό...

Ελαφρύ τσίζκεϊκ ψυγείου

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 6 ωρες Υλικά (για 8 μερίδες) Για τη βάση 125 γρ. βούτυρο light 1 πακέτο (250 γρ.) μπισκότα digestive   1/2 κούπα φουντούκια Για τη γέμιση 1/2 κιλό ανθότυρο 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά 1 κάψουλα βανίλιας 4 κουτ. σούπας μέλι, ρευστό 1 βαζάκι (250 - 300 γρ.) μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, της αρεσκείας μας Ξεκινάμε από τη βάση: Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά,...

Fish and chips

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 20΄, Τηγάνισμα: 30΄ Yλικά (για 4 - 5 μερίδες) 5 - 6 πατάτες μέτριες μπόλικο σπορέλαιο, για τηγάνισμα 1 κιλό παγκάσιος φιλέτο (υπάρχει και συσκευασμένος στα σούπερ μάρκετ)    1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 κούπα μπίρα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 1 αυγό 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι πιπέρι όσο θέλουμε Καθαρίζουμε και...

Μωσαϊκό με κράνμπερι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία - παρασκευή: 30΄, Αναμονή: 3 ώρες Υλικά (για 10 μερίδες) 200 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, τεμαχισμένη 250 γρ. βούτυρο αγελάδος, τεμαχισμένο 1 κουτί (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα 100 γρ. κακάο 20 γρ. ρούμι 10 γρ. κονιάκ 400 γρ. μπισκότα πτι μπερ 200 γρ. κράνμπερι Διαδικασία Παίρνουμε μια μακρόστενη φόρμα της αρεσκείας μας και ντύνουμε το εσωτερικό της με μια μεμβράνη που...

Τάρτα αχλάδι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 45΄, Αναμονή: 20΄, Ψήσιμο: περίπου 25΄ Υλικά (για περίπου 8 μερίδες) 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουτ. σούπας ζάχαρη λίγο αλάτι 175 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, απευθείας από το ψυγείο, κομμένο σε κύβους ξύσμα από 1 ακέρωτο βιολογικό λεμόνι 50 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη ή καστανή κρυσταλλική 2 κρόκοι αυγών 2 κουτ. σούπας νερό, παγωμένο 1 δόση αχλάδι ποσέ,...

Λεμονάτο κοτόπουλο με πατατοσαλάτα!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά συνταγής: 1 (σε μερίδες) κοτόπουλο 1/4 φλ. ελαιόλαδο 1 λεμόνι αλάτι πιπέρι 1½ κ.γ. ρίγανη Για την πατατοσαλάτα: 5-6 πατάτες 1/2 φλ. ελαιόλαδο 1 λεμόνι 1 κ.σ. μουστάρδα 1 κ.σ. κάπαρη 1 κ.σ. αλάτι 1 κ.σ. ρίγανη   Εκτέλεση: Ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές και σβήνουμε με λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο βρασμένο νερό, έτσι ώστε να μισόσκεπάζει το...

Νόστιμα spring rolls με κιμά γαλοπούλας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μια νόστιμη συνταγή για τα αγαπημένα, τραγανά κινέζικα ρολάκια, γεμιστά με κιμά γαλοπούλας Νιτσιάκος και λαχανικά. Συνοδέψτε τα με plum sauce (σάλτσα δαμάσκηνο) ή άλλη γλυκόξινη σάλτσα της επιλογής σας.     Υλικά 300γρ. κιμά γαλοπούλας  200γρ. μανιτάρια “shitake” ή μανιτάρια λευκά κομμένα σε λεπτές λωρίδες 200γρ. καρότο τριμμένο 200γρ. λάχανο τριμμένο 1 κουτ. σούπας ginger τριμμένο...

Μωσαϊκό με ινδοκάρυδο και μπανάνες

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία - παρασκευή: 20΄, Αναμονή: τουλάχιστον 1 ώρα Ενα από τα πιο εύκολα γλυκά που μπορούμε να φτιάξουμε είναι ταυτόχρονα και από τα πιο δημοφιλή. Υλικά (για 12 μερίδες) 300 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο 200 γρ. βούτυρο αγελάδος 100 γρ. κακάο 3 αυγά 20 γρ. κονιάκ 150 γρ. καρύδα αποξηραμένη (ινδοκάρυδο) 300 γρ. μπισκότα πτι μπερ 2 μπανάνες Διαδικασία Ψιλοκόβουμε την...

Ζουμερά και υγιεινά καλαμπόκια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 10΄, Βράσιμο: 15΄ - 30΄, Αναμονή: 3΄, Ψήσιμο: 8΄ - 10΄ Υλικά (για 4 κομμάτια) 4 κοτσάνια καλαμπόκια λίγο αλάτι, για το βράσιμο 4 κουτ. γλυκού βούτυρο, για το τηγάνι  Διαδικασία Καθαρίζουμε τα καλαμπόκια από τα φύλλα και τα μουστάκια τους. Τα ξεπλένουμε με νερό βρύσης. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα γεμάτη με ελαφρώς αλατισμένο νερό (τόσο που να τα σκεπάζει). Τα...