Κοτόπουλο κοκκινιστό με τραχανά

Ο τραχανάς αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμίδες και λίγα λιπαρά. Όποιος μεγάλωσε σε χωριό είμαι σίγουρη πως θυμάται το φαγητό αυτό… Το κοτόπουλο με τραχανά, λοιπόν, βρίσκονταν οπωσδήποτε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα κάθε νοικοκυριού αφού όντας φθηνό, όπως και γρήγορο και εύκολο στο μαγείρεμα, γέμιζε κάθε μικρή μα και μεγάλη κοιλίτσα. Τα τελευταία χρόνια δείχνει να έχει κερδίσει ξανά τη θέση του στο τραπέζι, δημιουργώντας νέες ιδέες και παραλλαγές.

κοτόπουλο με τραχανά

Υλικά:
1 κοτόπουλο φιλέτο σε μικρές κομμάτια (μπουτάκια ή στήθος)
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ντοματοχυμό
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
1 κουτ. του γλυκού μπαχάρι
1 κουτ. του γλυκού κανέλα
1 κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
3-4 γαρύφαλλα
4 κούπες νερό
1 κούπα τραχανά (από σιτάρι)
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

Βήμα1: Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Βήμα2: Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίστε το σοτάρισμα για 2 λεπτά.

Βήμα3: Ρίξτε τον ντοματοχυμά, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι και το μισό νερό.

Βήμα4: Σκεπάστε και σιγοβράστε για 40 λεπτά.

Βήμα5: Μεταφέρετε τα κομμάτια κοτόπουλου με την μισή σάλτσα σε μια πιατέλα.

Βήμα6: Προσθέστε το υπόλοιπο νερό και τον τραχανά.

Βήμα7:  Σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά ή ώσπου να φουσκώσει.

Βήμα8: Βάλτε πάλι τα κομμάτια κοτόπουλου και την σάλτσα στην κατσαρόλα και αφήστε το στην φωτιά για 5 λεπτά ακόμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο σπιτικός τραχανάς πρέπει να σιγοβράσει μόνο για 10 λεπτά.

 

www.yummymommy.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ