Χριστούγεννα για όλους στη Θεσσαλονίκη – Του Νίκου Παπαδόπουλου

 

"Κανείς δεν μένει χωρίς πατρίδα όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη" έγραψε ο Νικηφόρος Χούμνος τον 14ο αιώνα.

Ο φετινός στολισμός της Θεσσαλονίκης έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Ένα καραβάκι στον Θερμαϊκό που ταξιδεύει το μυαλό μας στην καθημερινή μάχη των προσφύγων με τα κύματα. Χριστούγεννα για όλους λοιπόν. Το φως των Χριστουγέννων δίνει ελπίδα στο άγνωστο ταξίδι αμέτρητων συνανθρώπων μας.

Ο δήμαρχος της πόλης κ. Μπουτάρης ευχήθηκε οι μέρες των γιορτών να αποτελέσουν για τους Θεσσαλονικείς διάλλειμα από τη δύσκολη καθημερινότητα.

Η ελληνική πραγματικότητα είναι δυσβάστακτη και η ανάγκη για τη γέννηση ενός Χριστού που θα επαναφέρει την αισιοδοξία, είναι επιτακτική. Κι όμως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός ή μήπως είναι; Εντύπωση και αντιδράσεις προξένησε μια από τις χορηγίες στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου. Ο λόγος για την Hellas Gold η οποία σχετίζεται  με την εξόρυξη ενός δάσους στη Χαλκιδική και έχει διχάσει ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Στην προσπάθεια της οικονομικής ενίσχυσης της πόλης αντιτίθεται της οικολογικής συνείδησης και δημιουργεί δικαιολογημένα σύγχυση.

Ας επικεντρωθούμε όμως στην ουσία του τίτλου. Χριστούγεννα για όλους στη Θεσσαλονίκη, στην προσφυγομάνα. Αυτά τα Χριστούγεννα η πόλη ας μας αγκαλιάσει όλους κι ας αφήσουμε τα ‘’γαλλικά’’ για μετά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ