Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης- ΝΔ για την επιστολή Τσακαλώτου

 

 Χαρακτήρα ολομέτωπης πολιτικής αψιμαχίας με προσωπικές αιχμές, έχει πάρει η αντιπαράθεση κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για την περιβόητη επιστολή Τσακαλώτου προς τους Θεσμούς, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Το Μαξίμου, που δέχθηκε τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης και δη της ΝΔ, πέρασε στην αντεπίθεση και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του επικεφαλής της Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ τα κυβερνητικά «πυρά» του Μαξίμου δεν ξέφυγε το Ποτάμι, το οποίο θεωρείται ότι λειτουργεί ως «σύμμαχος» της ΝΔ. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του συνεχίζουν την στρατηγική πόλωσης έναντι των εσωτερικών πολιτικών τους αντιπάλων, «επενδύοντας» μάλιστα σ’ ένα ζήτημα που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην πολιτική ατζέντα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, δηλαδή το έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους. Ένα κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα μέσω του οποίου η κυβέρνηση επεδίωξε να ενεργοποιήσει το αριστερό «θυμικό» των ψηφοφόρων της και να «σφραγίζει» τις διαχωριστικές πολιτικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης: Επιτέλους... στο φως η επιστολή Τσακαλώτου: Τι αναφέρει

Πολλοί λένε ότι το έργο της κυβέρνησης, όσον αφορά τα παραπάνω, έγινε πιο εύκολο μετά την επιλογή της ΝΔ, να μην υπερψηφίσει τη διάταξη για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Βάσει αυτής της επιλογής, το Μαξίμου επικρίνει σφόδρα τη Νέα Δημοκρατία, σε νέο non-parer που διοχέτευσε προς τα ΜΜΕ και μέσω του οποίου συνεχίζει την πολιτική πόλωσης στο εσωτερικό. Στο εν λόγω non paper η κυβέρνηση κάνει λόγο για «συμμαχία των προθύμων», αναφερόμενη σε ΝΔ και Ποτάμι, ενώ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ακολούθησε ρητά και χωρίς αντίρρηση τις οδηγίες των δανειστών.

Προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Η συμμαχία των προθύμων, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά. Προσπαθεί με ψέματα να καλύψει τη γύμνια της και τις προσπάθειες που έκανε για να μην στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Η πραγματικότητα, όμως, λέει ότι:

1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν εφάπαξ την 13η σύνταξη. Οι μόνοι που είπαν όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ μετά από οδηγίες…», επισημαίνει το Μαξίμου που καταφέρεται κατά του προέδρου της ΝΔ. «Ο Κυρ. Μητσοτάκης που υπόσχεται στους θεσμούς να υλοποιήσει ό,τι θέλουν "και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί" (ομιλία στη ΔΕΘ) και διαφωνεί με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, σήμερα για τι ακριβώς προσπαθεί να πείσει την κοινωνία; Αν εκτιμά ότι έκανε λάθος, ας βγει δημόσια να το ομολογήσει. Δεν είναι ντροπή».

Επιχειρώντας μάλιστα να απαλλαγεί από τον ρόλο του απολογούμενου, για το περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου, το Μαξίμου απευθύνει ερωτήματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαιτώντας απαντήσεις, όπως για παράδειγμα «στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει δύο συντελεστές ΦΠΑ: 11% και 22%. Τα φάρμακα, που σήμερα είναι στο χαμηλό ΦΠΑ (6,5%), που θα τα εντάξει; Θα απαντήσει ποτέ; Για να γνωρίζουν οι πολίτες...»..

Σε ότι αφορά στην τροπολογία για τον ΦΠΑ στα νησιά, η κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως ΝΔ και Ποτάμι για επίδειξη ανευθυνότητας κατά την ψηφοφορία στη Βουλή. «Η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές ήταν για το 2017. Ήταν σαφές και στην σχετική τροπολογία στη Βουλή. Ούτε αυτό δεν κατάλαβαν στη ΝΔ και το Ποτάμι; Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σημείωνε: "Από 1/1/2017 εφαρμόζονται οι ίδιοι συντελεστές ΦΠΑ σε όλη την χώρα, εκτός από τα νησιά των νομών [...] όπου παρατείνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μέχρι 31/12/2017". Τι δεν κατάλαβαν; Στη Βουλή οι ηγεσίες της ΝΔ και του Ποταμιού πάνε μόνο για την "ατάκα" χωρίς να γνωρίζουν τι ψηφίζουν;.

 

www.sofokleousin.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ