Νάρκη Ομπάμα - πυροδοτεί ένταση με Ρωσία, παγιδεύει τον Τραμπ

 

Λίγες μέρες πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα "βάζει φωτιά" στις αμερικανορωσικές σχέσεις, απευλαύνοντας 35 Ρώσους διπλωμάτες και επιβάλλοντας κυρώσεις σε αξιωματούχους της Μόσχας, καθώς και σε νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με τον τομέα πληροφορικής. Αιτία, οι υποψίες ότι παρενέβησαν με κυβερνοεπειθέσεις για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών υπερ του Τραμπ.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος και το πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον επιχειρούν να δεσμεύσουν/παγιδεύσουν τον νέο πρόεδρο Τραμπ σε μια γραμμή κλιμακούμενης έντασης με τη Μόσχα, παραδίδοντας του να διαχειριστεί μία "ωρολογιακή βόμβα". Η επιχειρούμενη ναρκοθέτηση των διμερών σχέσεων θα δυσχεραίνει οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης και συνεννόησης, υπερ της οποίας έχει ταχθεί ανοιχτά ο Τραμπ.

Με εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Μπάρακ Ομπάμα, διατάχθηκε η απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από την Ουάσιγκτον και το Σαν Φρανσίσκο, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν.κυρώσεις σε έξι Ρώσους αξιωματούχους και σε πέντε ρωσικούς κρατικούς και θεσμικούς φορείς. 

Τα πέντε θεσμικά όργανα είναι η Επαγγελματική Ενωση Σχεδιαστών Συστημάτων Επεξεργασίας Δεδομένων, η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών, το Ειδικό Τεχνολογικό Κέντρο και η Zorsecurity.

«Οι κυρώσεις εφαρμόζονται σε άτομα που συμμετείχαν σε «παραποίηση, τροποποίηση, ή υπεξαίρεση πληροφοριών με σκοπό ή αποτέλεσμα να εμποδίσουν ή να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία», αναφέρεται στο εκτελεστικό διάταγμα.

Προειδοποίηση για κλιμάκωση

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο αναφέρεται ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται «μετά από επανειλημμένες κατ' ιδίαν και δημόσιες προειδοποιήσεις προς τη ρωσική κυβέρνηση. Αποτελούν μια απαραίτητη και προσήκουσα αντίδραση στην προσπάθεια να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κατά παράβαση των καθιερωμένων διεθνών πρακτικών συμπεριφοράς».

 Παράλληλα διατυπώνεται προειδοποίηση για περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας:

«Αυτές οι ενέργειες δεν θα αποτελέσουν το σύνολο της αντίδρασής μας στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. Θα συνεχίζουμε με διάφορες ενέργειες σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας, ορισμένες από τις οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν», τονίζεται σε γραπτή δήλωση του προέδρου Ομπάμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες έχουν εκπονήσει έκθεση για τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις. Η έκθεση θα υποβληθεί στο Κογκρέσο τις προσεχείς ημέρες.

 

www.sofokleousin.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ