Εις αιώνα τον ανίκητον...

Την ερχόμενη Τετάρτη 11/1/2017 στο φιλόξενο καφέ του Ιανού στη Σταδίου (Αθήνα) από τις 6 - 8 μμ. με τον Κωστή Καζαμιάκη θα μιλήσουμε για παλιά και καινούρια, τον χρόνο και την μνήμη, την μαγεία της ανασκαφής, τον σισυφείο δρόμο του αρχαιολόγου, τα βάσανα του Φιλίππου, τα όνειρα του Μεγαλέξανδρου, τα πάθη της Ολυμπιάδας... την κρυφή γοητεία της χώρας των Αιγών, τα μυστικά του Ανακτόρου, τα νέα ευρήματα της Μίεζας... τις εκθέσεις που σχεδιάζουμε, τα καινούρια μας έργα, το ζωντάνεμα των μουσείων μας, την αδήριτη αναγκη της προστασίας της πολύτιμης κληρονομιάς μας... Και ακόμη για αγάπες παλιές και αγάπες καινούριες.... για μάγισσες και βασίλισσες, την γοητεία της ελληνιστικής Οικουμένης, τον Έρωτα και την Ψυχή, ταξιδια σε δρόμους αρχαίους... ερωτήματα που μένουν παντα επίκαιρα... για τη ζωντανή παράδοση... για τα Βυζαντινά μας και τα Οθωμανικά μας... για τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Τζαλαλεδίν Ρουμί, τον Αχί Τσελεπή και τον Καβάφη...

ΙΑΝΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ 24
ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017
6.00- 8.00 μ.μ.
Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη.

Θα τραγουδήσει η περίφημη αστροφυσικός και μουσικός Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού.
Πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας.

Είσοδος ελεύθερη.

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΗ.

…ίνα πάγχη λαθοίατο πατρίδος αίης. Ομήρου Οδύσσεια, κ 236.
..για πάντα να ξεχάσουν την πατρίδα τους.

Έρως είναι η αγάπη του ωραίου. Αρχίζει με την ομορφιά ενός ωραίου προσώπου, ανέρχεται στο κάλλος του ωραίου σώματος και κορυφώνεται στην ομορφιά και το κάλλος της ψυχής. Από τη θέση αυτή εισέρχεσαι στην ίδια την ιδέα του κάλλους.
Πλάτωνος Συμπόσιον 211d-e/ΙΙ, 239.

Κωστας Καζαμιάκης :

" ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ.

ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ:
-Η δουλειά της αρχαιολογίας είναι η Μνήμη.
-Η Μνήμη είναι ο μόνος αληθινός δρόμος για την υπέρβαση του θανάτου.
-Χωρίς Μνήμη δεν πάμε πουθενά. Είμαστε αμενηνά κάρηνα.( οι δύο λέξεις, αμενηνά κάρηνα,από το λ,49 της Οδύσσειας του Ομήρου που σε μετάφραση Καζαντζάκη – Κακριδή θα πει: ανέψυχα κεφάλια.).
-Ο Φίλιππος και ο γιος του, ο Μέγας Αλέξανδρος, δεν άλλαξαν μόνο τη δική τους μοίρα και τη μοίρα της Ελλάδας, αλλά κατάφεραν να γίνουν ο μοχλός που άλλαξε την ιστορία του κόσμου.
-Στις Αιγές έχουμε την ευκαιρία ν` ακουμπάμε στο χώμα τα κατάλοιπα των δομών που καθόρισαν ολόκληρη την ελληνιστική οικουμένη: πολιτική, αρχιτεκτονική, τέχνη,..
-Στα χρόνια του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου ο πολίτης παύει να είναι απρόσωπος. Το πρόσωπο του ανθρώπου αποκτά αξία, παριστάνεται όπως είναι και όχι εξιδανικευμένα.
-Το ανάκτορο των Αιγών, γύρω στα 350 π.Χ. προσφέρει στην παγκόσμια αρχιτεκτονική το πρώτο κανονικό περιστύλιο. Στο τεράστιο αυτό ανάκτορο, που πολλοί αποκαλούν Παρθενώνα της Μακεδονίας, υπάρχουν όλα όσα συγκροτούν και συνθέτουν μια δημοκρατική πόλη.
-Το πολύ οικείο αυτό κτίριο, σαν αρχιτεκτονικός τύπος, ξεκινά από τις Αιγές και « πάει» παντού: Αλεξάνδρεια, Σελεύκεια, Βαβυλώνα, Αντιόχεια, Έφεσο, Πέργαμο,.. πάει στη Ρώμη, στον Αραβικό κόσμο, στο Βυζάντιο, στην Ευρώπη, στο Τοπ Καπί,.. Είναι το μανιφέστο, το σύμβολο κάθε είδους εξουσίας αλλά και απόλυτη έκφραση της αρχιτεκτονικής τέχνης.
-Στο ανάκτορο των Αιγών όλες οι διαστάσεις( μήκη, πλάτη, ύψη, εμβαδά, όγκοι,..) υπακούν στις αναλογίες του ωραίου που ξεκινούν από τη χρυσή τομή του Πυθαγόρα και κορυφώνονται στον Πλάτωνα που στον Τίμαιο μας λέει ότι ο Θεός είναι ο κοινός μέσος( η χρυσή τομή).

ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ

-Η Αγγελική Κοτταρίδη προικίζει και πλουτίζει το κάθε ανασκαφικό της εύρημα με τόση δύναμη που ακόμα και από ένα ταπεινό όστρακο περιμένεις μιαν έκπληξη, ένα φως, κάτι συγκλονιστικό, λυτρωτικό.
-Η Αγγελική Κοτταρίδη όχι μόνα μελετά τα αρχαία κείμενα αλλά τα προσεγγίζει με ερευνητικό και ανήσυχο πνεύμα. Έχει λατρεία στη επινοητικότητα της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας. Μπαίνει στο άδυτο της γλώσσας – στο άδυτο μπαίνουν μόνο οι πεφωτισμένοι- ερευνά και ανακαλύπτει κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα διατυπωμένα σε ακαταλαβίστικους πυθιακούς κώδικες. Μετά ανεβαίνει στο βήμα και με οικειότητα, σαφήνεια, χειμαρώδη, απλό και κατανοητό λόγο μεταδίδει τις γνώσεις και τις εμπειρίες της.
- Η Αγγελική Κοτταρίδη μας γοητεύει όταν μας μιλά για τον Φίλιππο και τον Μ. Αλέξανδρο γιατί γνωρίζει τα πάντα γι` αυτούς. Μπορεί να μας πει τι θα έκανε ο Μ. Αλέξανδρος αν ζούσε και βασίλευε ακόμα κάποιες δεκαετίες. Η Γοργόνα η αδελφή του Μέγ` Αλέξανδρου ρωτά: Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος; ενώ η Αγγελική λέει με σιγουριά: ΖΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ."

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ