Τα Θεοφάνια στο Ξηρολίβαδο το 2017

 

Για μια ακόμη χρονιά τελέστηκε στο Ξηρολίβαδο ο καθαγιασμός των υδάτων για να εορταστεί έτσι η ημέρα των Θεοφανίων (Παρασκευή 7-01-2016). Με ευθύνη του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, που φρόντισε την οργάνωση της εκδήλωσης, το χιονισμένο Ξηρολίβαδο υποδέχθηκε και πάλι τους φίλους και χωριανούς.

Παρά τις πολικές θερμοκρασίες, αρκετός κόσμος ανηφόρησε από νωρίς στο Ξηρολίβαδο. Ο φύλακας του χωριού Απόστολος Αθ. Τσαμήτρος ζέστανε από νωρίς το κτίριο του Ομίλου και ετοίμασε μια μεγάλη εστία φωτιάς στη λίμνη (Μπάρα), όπου έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων.

Στην εκκλησία του Αγίου Προφήτη Ηλία, με τη φροντίδα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ναού και του Θωμά Ζιώγα, τελέστηκε στις 12 το μεσημέρι ο Μέγας Αγιασμός, στον οποίο χοροστάτησε ο παπάς του χωριού Πατέρας Ιωάννης Κιουλές. Στη συνέχεια ο κόσμος κατευθύνθηκε στη Μπάρα, όπου και έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων.

Για μια ακόμη χρονιά ο Στέφανος Πολιτίκος πήρε την ευλογία αφού βούτηξε κυριολεκτικά παγωμένα στα νερά της λίμνης και ανέσυρε το Τίμιο Σταυρό τη στιγμή που το θερμόμετρο έδειχνε -10 βαθμούς Κελσίου.

Στη συνέχεια το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ. δεξιώθηκε στο κτίριο του Ομίλου όλο τον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, κερνώντας κόκκινο κρασί, πίτες και παραδοσιακά κεράσματα από το Αρτοεργαστήριο του Κ. Χονδραντώνη.

Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ. θέλει να απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το Δήμο Βέροιας και ιδιαίτερα στον Αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαδόπουλο, στις αρμόδιες υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου, που κράτησαν ανοιχτό το δρόμο προς το χωριό και μας βοήθησαν να τηρήσουμε και φέτος το έθιμο.

 

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ