Δημόσιο-Διαπραγματεύσεις με Θεσμούς: Ανοιχτά κινητικότητα, αξιολόγηση, έκλεισαν οι συμβασιούχοι

 

Τέσσερα σημαντικά ανοικτά ζητήματα αλλά και τέσσερα επιπλέον μικρότερης σημασίας, παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Ο υπερ-μαραθώνιος της Κυριακής ολοκληρώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ορίστηκε νέο ραντεβού για το μεσημέρι προς απόγευμα της Δευτέρας.

Νωρίτερα, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε σχετικά με τις επαφές της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ότι «υπάρχουν 2-3 σημεία, τεχνικά κατά κύριο λόγο, για τα οποία θα ανταλλάξουμε σήμερα κείμενα, πιθανόν και μέσω emails. Αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κινητικότητα, στις αξιολογήσεις, στα πάντα». Ωστόσο, ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε πως «υπάρχουν και σημεία που έχουν λίγο πολιτική χροιά και δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε σήμερα την πρότασή της στους Θεσμούς και περιμένει την απάντησή τους επί κειμένου μνημονίου, η οποία όπως είπε μπορεί να έρθει και ηλεκτρονικά, δηλαδή να μην χρειαστεί νέα συνάντηση. “Πάνε και έρχονται κείμενα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Πάντως η ίδια αξιόπιστη πηγή τόνισε ότι έχει κλείσει το θέμα των συμβασιούχων.

Αρχικός στόχος, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ήταν η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί την Κυριακή. Πλέον επιχειρείται να βρεθεί λύση επί κειμένων μνημονίων σήμερα, αν και πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας τους τραπεζίτες είχε αναφέρει ως χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα τις 3 Μαΐου.

Ποια θέματα είναι ανοιχτά ποια έκλεισαν

Η ίδια πηγή απέφυγε να παραθέσει τα θέματα που μένουν ανοικτά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν τα μεγάλα αγκάθια, του συνταξιοδοτικού, του εργασιακού, των αποκρατικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, όπως προαναφέραμε.

Η κυβερνητική πηγή ανέφερε, ότι σε κάθε πεδίο υπάρχουν θέματα που έκλεισαν, αλλά και ζητήματα που μένουν ανοικτά, ενώ αναφέρθηκε σε 4-5 πεδία στα οποία δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, μεταξύ αυτών η Παιδεία, η Υγεία και η Ενέργεια.

Κενό στα σημεία για τα πλεονάσματα

Όσο για το ζήτημα με τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, οι ίδιες πηγές, σημειώνουν ότι μένει κενό, διότι θα γίνει πακέτο με το χρέος.

Πριν ξεκινήσει η συνάντηση οι Θεσμοί θα πρέπει να έχουν στείλει στην ελληνική πλευρά τις απαντήσεις τους επί κειμένων μνημονίων. Όπως εξήγησε κυβερνητική πηγή, σήμερα “σκαναρίστηκαν” όλα τα μνημόνια με Ε.Ε. και ΔΝΤ και πλέον μένει να καθαρογραφούν από την πλευρά των Θεσμών όλα τα σημεία που παραμένουν σε “κόκκινο” ή σε “αγκύλη”, δηλαδή ό,τι ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί. Τα νέα αυτά κείμενα θα βρεθούν και πάλι στο τραπέζι σήμερα, σε μία διαπραγμάτευση η οποία σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θα διαρκέσει τουλάχιστον 8 ώρες.

“Οι Θεσμοί θα καθαρογράψουν ό,τι έχει γίνει αποδεκτό στα κείμενα των μνημονίων. Δεν υπάρχει κανένα σημείο που να μην έχουμε εξετάσει. Μένουν για σήμερα μόνο τα σημεία στα οποία υπάρχουν διαφωνίες”, είπε χαρακτηριστικά.

 

www.aftodioikisi.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ