Βέροια: Η θεατρική παράσταση «Ξανθίππη» του Γιώργου Χριστοδούλου με τη Ματθίλδη Μαγγίρα στη Στέγη (φωτό)

 

Η Ξανθίππη του βραβευμένου Γιώργου Α. Χριστοδούλου είναι μια θεατρική παράσταση, με έντονα κωμικά, σατυρικά και δραματικά στοιχεία με επίκεντρο την ζωή και την φιλοσοφία του Σωκράτη, ιδωμένη μέσα από την σκοπιά της γυναίκας του της Ξανθίππης, που αναζητά την ιστορική της δικαίωση.

Η θεατρική παράσταση «Ξανθίππη» του Γιώργου Χριστοδούλου ανέβηκε στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια το βράδυ της Τρίτης 9 Μαΐου 2017 με ελεύθερη είσοδο.

Η θεατρική παράσταση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και την υποστήριξη της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και χαιρετισμό πριν από την έναρξη της παράστασης απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΠΑ κ. Χατζηαθανασίου.

Η Ματθίλδη Μαγγίρα ενσαρκώνει και φέρνει στη ζωή μετά από χιλιάδες χρόνια μια σημαντική γυναικεία φιγούρα που λίγοι γνωρίζουν πραγματικά, ακροβατώντας δεξιοτεχνικά μεταξύ κωμωδίας, τραγωδίας, δράματος, επιθεώρησης και stand up comedy.

Ο Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο, γιατί κατηγορήθηκε ότι εισήγαγε νέες θεότητες (καινούς δαίμονες) και διέφθειρε του νέους, ενώ τους δίδασκε την αλήθεια και τον σεβασμό προς τους Θεούς και τους Θεσμούς. Άφησε την γυναίκα του μόνη, με τρία παιδιά στο σπίτι να παλέψει με την ζωή, τη στιγμή που ιστορία την στιγμάτισε ως μέγαιρα, δύστροπη και ζηλιάρα…

Μέσα από τον μονόλογο της Ξανθίππης, παρουσιάζονται επί σκηνής τα σημαντικά επεισόδια της ζωής του μεγάλου φιλοσόφου και οι σχέσεις του με ιστορικά πρόσωπα όπως ο Αλκιβιάδης, ο Περικλής, η Ασπασία, η Μυρτώ (η πρώτη γυναίκα του Σωκράτη) και άλλα πολλά τα οποία ενσαρκώνονται με φαντασία και περιπαικτική διάθεση από την πρωταγωνίστρια.

Μεταφυσικά, τελετουργικά, γήινα, σατυρικά, ανθρώπινα, με σεβασμό και αγάπη για τις γυναίκες, η σκηνοθεσία του Κωστή Παπαϊωάννου υπογράμμισε τα κωμικά και δραματικά στοιχεία του έργου που αξιοποιεί στο έπακρο και ζωντάνεψε με τα πλούσια εκφραστικά της μέσα η Ματθίλδη Μαγγίρα.

 

Φωτογραφίες:

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ