Αναζητούν σχέδιο συμφωνίας για το χρέος

 

 Ένα σχέδιο συμφωνίας για το ελληνικό χρέος που θα «ικανοποιεί» τις απαιτήσεις αμφοτέρων των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, θα ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και θα αποτελεί «πυξίδα» δράσης για όλους του εμπλεκόμενους, αποτελεί το ζητούμενο και συνάμα τον στόχο Ευρωπαίων και ΔΝΤ, κατά τη σύνοδο των G7, που αρχίζει σήμερα στο Μπάρι της Ιταλίας. Ηδη στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα ανάμεσα σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και το ΔΝΤ, έχουν τεθεί επί τάπητος διάφορα σενάρια και λύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το «κούρεμα» δεν μπαίνει στην ατζέντα της άτυπης ομάδας Washnington Group, που συνεδριάσει στο περιθώριο της Συνόδου των G7, που. Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ εισέρχεται σε μια ουσιαστική φάση, που ενδεχομένως να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις, από τη στιγμή μάλιστα που ο «σκόπελος» της τεχνικής συμφωνίας ξεπεράστηκε με επιτυχία.

Στόχος-επιδίωξη Ευρωπαίων (Βρυξελλών και Βερολίνου) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι να βρουν ένα κοινό «τόπο» συνεννόησης για το ζήτημα του χρέους και να ετοιμάσουν ένα δομικό σχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα αποτελέσει το υπόβαθρο για τις επόμενες και ενδεχομένως πιο εξειδικευμένες συζητήσεις που θα ακολουθήσουν. 

Συζητήσεις επί ενός βασικού σχεδίου για το χρέος, που θα αναλυθούν-σε αμιγώς σε τεχνοκρατική βάση-στο Euroworking Group της προσεχούς Δευτέρας και θα διευρυνθούν και σε  κεντρικό πολιτικό επίπεδο, στο Eurogroup της 22ης Μαΐου. 

Βάση διαβούλευσης η συμφωνία του Μαΐου  2016 

Με το «κούρεμα» του χρέους να βρίσκεται εκτός νυμφώνος, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θέτουν ως βάση διαβούλευσης το σχέδιο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2016. Πλέον όμως υπάρχει μια ισχυρή και αναγκαία διαφοροποίηση, που έγκειται στο γεγονός ότι τα μέτρα πρέπει να περιγραφούν με μεγαλύτερη σαφήνεια, προκειμένου η όλη… διαδικασία να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός.

Τα σενάρια

Τα σενάρια που διακινούνται αναφορικά με τους τρόπους ελάφρυνσης του χρέους, σχετίζονται κυρίως με την περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά. Παράλληλα γίνεται λόγος για εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους ώστε να μειωθεί το επιτόκιο ή ακόμη στην επαναγορά των διμερών δανείων που είχαν δώσει οι εταίροι στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010.

 

www.sofokleousin.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ