Τμήμα Λαογραφίας ΚΕΠΑ Βέροιας: Με χορούς κυκλωτικούς και ελεύθερους σαν ποταμούς (βίντεο)

 

Μια όμορφη μουσικοχορευτική παράσταση πραγματοποιήθηκε στον Χώρο Τεχνών το βράδυ του Σαββάτου με τίτλο «Εσύ που σέρνεις το χορό».

Μελωδίες, τραγούδια και χοροί αποτέλεσαν τα υλικά μιας μουσικοχορευτικής παράστασης που διοργανώθηκε από το τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και παρουσίασε ένα ξεχωριστό λαογραφικό ενδιαφέρον.

Το τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ, μας ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου οι παραδοσιακοί ρυθμοί ποικίλουν και συνέθεσε το ψηφιδωτό της πολυδιάστατης μουσικής παράδοσης της χώρας μας.

Σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί μουσικοί ρυθμοί από την Θεσσαλία, τα Επτάνησα, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Γουμένισσα, τη Θράκη, τη Νάουσα και το Ρουμλούκι.

Οι χορευτές έσυραν το χορό και το κοινό χάρηκε τον πλούτο, την ποικιλία τη ρυθμική και χορευτική των ελληνικών μελωδιών.

 

 

«Εσύ που σέρνεις το χορό»

Ο τίτλος της μουσικοχορευτικής παράστασης εμπεριέχει μια δισημία. Χαρακτηρίζεται από οικειότητα και αμεσότητα, φανερώνει τη διαλεκτική σχέση που υπάρχει μεταξύ χορού και χορευτή, μια σχέση τόσο άρρηκτα δεμένη και αμφίσημη, αφού ο ρυθμός και τα μουσικήα σχήματα αποτυπώνονται στην κίνηση του χορευτή που με το σώμα και την έκφρασή του αποδίδει τα συναισθήματά του σε όλη τους την ένταση. Εξάλλου, στη διαδικασία του χορού δεν χορεύονται τα λόγια του τραγουδιού, αλλά, κυρίως, χορεύεται ο ρυθμός. Στην ελληνική παράδοση τα λόγια ενός τραγουδιού και η μελωδία βοηθούν τον χορευτή να εκφραστεί καλύτερα, μεταδίδοντας του συναισθήματα, ενθουσιασμό και συγκινήσεις.

Ο χορευτής σέρνει το χορό και ως επί το πλείστον σέρνει το συρτό, το γνωστότερο χορό που δικαίως έχει χαρακτηριστεί «πανελλήνιος». Ένας χορός που χορεύεται σε επτάσημο ρυθμό, όπως και πολλοί άλλοι χαρακτηριστικοί χοροί ανά την Ελλάδα. Από τα Επτάνησα ως τη Θράκη και από τη Θεσσαλία ως τη Μακεδονία συναντάμε χορούς σε επτάσημο ρυθμό που συμπληρώνουν το ψηφιδωτό της τοπικής παράδοσης με χορούς σε διάφορα μέτρα και ρυθμούς. Ο επτάσημος ρυθμός έχει τις ρίζες του στον αρχαίο επίτριτο ρυθμό που έχει συνδεθεί με τον Όμηρο.  Έτσι, με ρυθμούς, όπως ο επίτριτος, μπορούμε όχι μόνο να χαρούμε τον πλούτο και την ποικιλία τη ρυθμική και χορευτική των ελληνικών μελωδιών, αλλά και να διαπιστώσουμε την ενότητα, που υπάρχει μεταξύ αρχαίας και νέας ελληνικής, ρυθμοποιΐας και ορχήσεως.

 

Συμμετείχαν οι Μουσικοί:

Ψαθάς - Δεμερτζής Δημήτρης: Κλαρίνο

Σαλαπασίδης Γιώργος: Κλαρίνο

Ψαθάς Δημήτρης: Ζουρνά - Κρουστά

Ψαθάς Βαγγέλης: Κρουστά

Χ"Ανδρέας Σάκης: Βιολί - Κορνέτα

Μπάμπαλος Στέφανος: Γκάιντα - Ζουρνάς

Λίτος Γιάννης: Ακορντεόν

Σοφιανίδης Μάνος: Λαούτο

Κωνσταντινίδου Χριστίνα: Τραγούδι

 

Κείμενο - Φωτογραφίες: Βέϊου Σοφία

Βίντεο: Καρολίδης Δημήτρης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ