Ο Ήλιος της Βεργίνας φωτογραφίζεται στην Ευρώπη !!!

 

Σε όλους είναι γνωστό ότι ο Ήλιος της Βεργίνας (αλλιώς Αστέρι της Βεργίνας) είναι ένα σύμβολο που απεικονίζεται στο πάνω μέρος της χρυσής λάρνακας που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές του 1977 από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο στον Βασιλικό Τάφο του Φιλίππου Β΄ στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στη Μακεδονία εξ ου και το όνομά του. Η χρυσή λάρνακα σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών στην Βεργίνα του Ν. Ημαθίας. Από τον ήλιο της Βεργίνας διακρίνονται καθαρά οι δεκαέξι ακτίνες και ο ρόδακας. Στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών υπάρχει πάνω σε μια μικρότερη λάρνακα, που περιείχε τα οστά της τελευταίας συζύγου του Φιλίππου Β΄,  μια  παραλλαγή του ήλιου της Βεργίνας με δώδεκα ακτίνες.
 
         Μπορείτε να διαβάσετε στο διαδίκτυο  για τις σύγχρονες χρήσεις του Ήλιου Βεργίνας στην Βικιπαίδεια . Ο δεκαεξάκτινος Ήλιος της Βεργίνας σε μπλε φόντο είναι σημαία του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας. Eίναι επίσης έμβλημα της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ και της 34 Μ/Κ ΤΑΞ  καθώς και διακοσμητικό στοιχείο (και μέτρο ασφαλείας) στις νέες άδειες οδήγησης. H Ελλάδα έχει απ’ το 1995 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), το αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του συμβόλου και στα παρεμφερή του.
 
         Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν μαζί τους ένα ξυλόγλυπτο καδράκι με σκαλισμένο τον Ήλιο της Βεργίνας και το κουβαλούν μαζί τους σε ταξίδια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.  Ο λόγος που το έχουν μαζί τους είναι για να φωτογραφίσουν αυτό το σύμβολο της Μακεδονίας  μπροστά σε μνημεία , αξιοθέατα και άλλα τοπόσημα  πόλεων σε όλο τον κόσμο. Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται στην σελίδα Δημιουργίες σε ξύλο – Βεργίνα.
 
          Ένας φίλος της σελίδας που αγαπάει την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό , ο Ιταλός Fred Bifolchetti, έχει πάντα μαζί του στα ταξίδια το ξυλόγλυπτο καδράκι με τον Ήλιο της Βεργίνας και το φωτογραφίζει στις πόλεις που πηγαίνει. Αυτές τις μέρες έκανε ένα γύρο της Ευρώπης και έστειλε στην σελίδα  Δημιουργίες σε ξύλο – Βεργίνα φωτογραφίες με τον Ήλιο της Βεργίνας σε Αυστρία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ουγγαρία και Γαλλία.
 
        Υπάρχουν φωτογραφίες με τον Ήλιο της Βεργίνας σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας, της Ιαπωνίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικές από αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ