Βέροια: Εκδήλωση τιμής για τα 120 χρόνια της 1ης Μεραρχίας Πεζικού (βίντεο)

Με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια και το σεβασμό στη μνήμη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Χώρο Τεχνών εκδήλωση τιμής για τη συμπλήρωση 120 ετών ιστορίας από την ίδρυση της 1ης Μεραρχίας Πεζικού «Η Σμύρνη» η οποία μετά από διαδοχικές μετακινήσεις, από το 2003 εδρεύει στη Βέροια. Αρχικά στο στρατόπεδο "Αρματολού Κόκκινου" και από τις 15 Νοεμβρίου 2013 στο στρατόπεδο "Καπετάν Αμύντα".

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση φωτογραφικού και πολεμικού υλικού, στο φουαγιέ και στο υπόγειο του Χώρου Τεχνών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης, κ.κ. Παντελεήμων, Α΄Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός, πρώην διοικητής της 1ης Μεραρχίας, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Νίκη Καρατζούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο δήμαρχος Βέροιας, ο διοικητής της σχολής εκπαίδευσης της Αστυνομίας, Διονύσιος Κούγκας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ένστολοι αξιωματικοί και οπλίτες και πολίτες.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Διοικητής της Μεραρχίας Πεζικού, υποστράτηγος Γιώργος Βίνιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνθετο και σημαντικό έργο της Μεραρχίας.
"Νιώθουμε υπερήφανοι κι ευλογημένοι", υπογράμμισε ο κ. Βίνιος.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο διεθνολόγος καθηγητής Δρ. Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος, με θέμα «Η ιστορία της 1ης Μεραρχίας Πεζικού από συγκροτήσεώς της μέχρι το 1950».

Ο Ταγματάρχης Πεζικού, Κωνσταντίνος Τσάγκας παρουσίασε την ιστορία της 1ης Μεραρχίας Πεζικού από το 1950 μέχρι σήμερα.

Η μπάντα του Γ΄ Σώματος Στρατού παιάνισε στρατιωτικά εμβατήρια, ενώ παρουσιάστηκε και βίντεο σύντομης χρονικής διάρκειας, αλλά πολύ περιεκτικό για το έργο και την επιχειρησιακή δράση της 1ης Μεραρχίας Πεζικού.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκαναν ο Ταγματάρχης Αεροπορίας Στρατού Γιώργος Χριστογιάννης και η Ευγενία Δουλδούρα, μέλος του πολιτικού προσωπικού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απονομή αναμνηστικών στους συντελεστές

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ