Το σχέδιο για επάνοδο στις αγορές!

 

 Εν μέσω κλίματος ανυπομονησίας για την πολυθρύλητη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και τον καταιγισμό πληροφοριών για την ακριβή ημερομηνία που θα λάβει χώρα, το οικονομικό επιτελείο βλέπει την μεγάλη… εικόνα και επεξεργάζεται ένα συνολικό σχέδιο ομαλής και πλήρης επανόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Στο εν λόγω πλάνο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, περίοπτη θέση κατέχουν οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων περίπου 12 μηνών, μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Οι ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μέσω της εφαρμογής ενός πλάνου δανεισμού ενός έτους, η χώρα μπορεί να πραγματοποιήσει τρεις με τέσσερις εκδόσεις.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, ο εν λόγω σχεδιασμός εξασφαλίζει ένα πιο βατό δρόμο επανόδου στις αγορές, περιορίζει το ρίσκο και αναδεικνύει καλύτερες συνθήκες διεκπεραίωσης του εγχειρήματος, δηλαδή χαμηλότερα επιτόκια…

Οι αγορές αδημονούν, περιμένουν την πρώτη –δοκιμαστική-προσπάθεια της Ελλάδας. Το Μαξίμου δεν βιάζεται και αποφεύγει να κατονομάσει την ακριβή ημερομηνία του εγχειρήματος, παρά το γεγονός ότι οι συγκλίνουσες πληροφορίες των τελευταίων ημερών, αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα (Πέμπτη).

Κλειδί ο ρόλος των ξένω θεσμικών-Στο Λονδίνο ο Χουλιαράκης

Αυτό που προέχει για το Μαξίμου, πέρα από την τελική επεξεργασία του συνολικού σχεδίου για την επιστροφή στις αγορές, είναι να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών και στις επόμενες εκδόσεις κρατικών ομολόγων. Τα δείγματα γραφής είναι μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά, αναφορικά με την «θέρμη» που επιδεικνύουν οι ξένοι θεσμικοί, στην αγορά εντόκων γραμματίων.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει το εν λόγω θετικό μομέντουμ και γι’ αυτό τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκεται στο Λονδίνο και συναντάται με ξένου θεσμικούς.

Θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των θεσμών επιδεικνύουν καλή θέληση και είναι θετικά διακείμενοι, στην ελληνική προσπάθεια για δοκιμαστική έξοδο. Με αφορά την απόφαση για άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Ποσκοβισί τόνισε ότι «Η έξοδος στις αγορές είναι προφανώς το επόμενο βήμα. Οι επενδυτές πήραν δυο ισχυρά σήματα με την εκταμίευση της δόσης και την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. Είναι όλο και πιο αξιόπιστη χώρα και με πληθυσμό με πολύ ταλέντο μπορείς να εμπιστευτείς αυτή τη χώρα».

 

 
www.sofokleousin.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ