19ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας - Νότης Μαριάς: 'Αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" (βίντεο)

 

Στο 19ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας στην Παναγία Σουμελά, συμμετείχε και χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής και Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νότης Μαριάς

 

Μιλώντας στο Verianet.gr ο κ. Μαριάς είπε για το θεσμό:

"Νομίζω ότι το 19ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. 
Πρώτα από όλα καταδεικνύει ότι δεν ξεχνάμε. 

Κρατούμε τις παραδόσεις μας, τα ήθη, τα έθιμά μας, διατρανώνουμε την ελπίδα μας για το μέλλον.
Είναι η δεύτερη χρονιά που έρχομαι εδώ, ήρθα και στο 18ο Συναπάντημα και πραγματικά ένιωσα ιδιαίτερα συγκινημένος.  Την προσπάθεια που κάνουν αυτά τα παιδιά και τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν.

Δυο θέματα ήταν σημαντικά. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Αυτή είναι μια μεγάλη προσπάθεια που θέλει προετοιμασία και σχέδιο, αλλά βεβαίως πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη.

 Φέτος, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, τον κ. Τανιμανίδη, συζητήσαμε για το πώς μπορεί να προωθηθεί και έγινε δεκτή η πρότασή μου να οργανώσουμε μια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Θα κληθούν νεολαίοι που συμμετείχαν στο συναπάντημα, εκπρόσωποι του Ιδρύματος, με στόχο να παρουσιάσουμε τα θέματα που πρέπει να παρουσιαστούν από μια σωστή οπτική σκοπιά. 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί live streaming με ερμηνεία τουλάχιστον στα Αγγλικά και θα γίνει στην ελληνική γλώσσα και στην ποντιακή.  

Έτσι μπορούμε να συμβάλουμε κι εμείς να ενημερωθούν οι Ευρωβουλευτές, να ανοίξει ο δρόμος και να έχουμε την πολυπόθητη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το δεύτερο θέμα που μας απασχόλησε είναι ποιο είναι το μέλλον της Ποντιακής νεολαίας και όλη της νεολαίας της χώρας ενόψει της τραγικής κατάστασης που επικρατεί με μνημόνια, τρόϊκα, ανεργία, μειώσεις συντάξεων, μισθών, διάλυση του κράτους. 

Μας απασχόλησε το θέμα της μετανάστευσης, αυτό το "brane drain", η αρπαγή εγκεφάλων, παιδιά τα οποία σπούδασαν με χρήματα των ελληνικών οικογενειών,  τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κι ένα τεράστιο κοινωνικό κεφάλαιο στις χώρες του εξωτερικού. 

Φεύγω από αυτή τη συνάντηση ακόμη πιο δυνατός, είδα ότι τα παιδιά αυτά είναι μαχητικά κι έχουν μέσα τους τον πατριωτισμό. Κρατούν άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού του Πόντου. 

Όλοι μαζί στέλνουν ένα μήνυμα στον Σουλτάνο στην Τουρκία, ότι οι απειλές του δεν περνάνε και ότι δεν ξεχνούμε το τι συνέβη και γινόμαστε ακόμη πιο δυνατοί και θα παλέψουμε. 


Για τη σχέση Πόντου και Κρήτης

Κρήτες και Πόντιοι είναι στενά δεμένοι, κοινοί αγώνες, ακόμα και η μουσική, λύρα ποντιακή και κρητική. Υπάρχει τεράστια σύνδεση. 

Με την δική μας παρουσία υπογραμμίζουμε όλη αυτή την ιστορική συνέχεια και πορεία. 

Για την παρουσία του κ. Κουτσούμπα και τις θέσεις του ΚΚΕ για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Θεωρώ σημαντική την παρουσία του κ. Κουτσούμπα στην χθεσινή εκδήλωση, και πάρα πολύ σημαντική την ομιλία του. Για μένα ήταν μια σημαντική παρέμβαση και παρουσία. 


Για τις προοπτικές της Ελληνικής κοινωνίας

Υπάρχει άλλος δρόμος. Το θέμα είναι να εξηγηθεί στον ελληνικό λαό. Να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Δυστυχώς οι αντιμνημονιακές δυνάμεις του 2012 μέχρι και τέλη του ’14 οι οποίες μετά έγιναν κυβέρνηση δυστυχώς πέρασαν στο μνημονιακό στρατόπεδο και δημιούργησαν τεράστια προβλήματα όχι μόνο με την πολιτική τους , όχι μόνο με το ότι συνεχίζουν στη διάλυση της χώρας, αλλά κυρίως στο ότι κατέστρεψαν την ελπίδα του ελληνικού λαού για ένα άλλο δρόμο. Αυτό είναι η χειρότερη συνεισφορά. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ