Βέροια: Ανάστατοι οι καταστηματάρχες - Προσαγωγές, κρατητήρια και εξοντωτικά πρόστιμα για τα db (βίντεο)

 

Προσαγωγές μπροστά στα μάτια όλων, εγκλεισμοί σε κρατητήρια μαζί με άτομα που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα,  εξοντωτικές ποινές που διπλασιάζονται και ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ κάθε φορά, προδικασμένη διαδικασία και ποινές αφού η σχετική βεβαίωση παράβασης δε μπορεί να αμφισβητηθεί και ένα καθεστώς "τρομοκρατίας", όπως είπε χαρακτηριστικά ένας ιδιοκτήτης καταστήματος.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ιδιοκτήτες μαγαζιών διασκέδασης συγκεντρώθηκαν μέσα σε κλίμα αγανάκτησης και αγωνίας, καθώς, όπως τονίστηκε, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος αφανισμού του κλάδου.

Στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών - Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας, εκπροσωπήθηκε ο βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενώ, όπως αναφέρθηκε, απευθύνθηκε πρόσκληση και στους τέσσερις βουλευτές του νομού.
Παρέστησαν επίσης τέσσερις νομικοί της πόλης οι οποίοι εισέφεραν τις επιστημονικές τους γνώσεις και το πλαίσιο του όλου θέματος.

Οι ιδιοκτήτες παρουσίασαν το πρόβλημα που βιώνουν σε όλη τους την ένταση και την ανάγκη αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου, με την σοβαρότατη ανησυχία αν, ακόμη και να γίνει αυτό, θα μπορέσουν να αντέξουν στις αλλεπάλληλες διώξεις που υφίστανται και τα πρόστιμα που διαμορφώνουν μια κατάσταση εξόντωσης.

"Σε ποιον άλλο κλάδο συμβαίνουν φαινόμενα, να συλλαμβάνεται ιδιοκτήτης μέσα στον κόσμος, μπροστά στα μάτια των παιδιών του και να μένει έγκλειστος στα κρατητήρια για το αδίκημα ότι η μουσική έπαιζε πιο δυνατά από το προβλεπόμενο όριο", υπογράμμισε ένας εκ των ομιλητών.

"Μέσα στα σπίτια μας, ειδικά αν μένουν και άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής, η τηλεόραση παίζει πάνω από τα 80 decibel. Πως μπορεί να σύρεται στα κρατητήρια ένας ιδιοκτήτης και να δικάζεται σε εξοντωτικά πρόστιμα επειδή κάποιο υπηρεσιακό "ντεσιμπελόμετρο" κατέγραψε ένταση πάνω από  dB;", ήταν ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν.

Πέραν αυτών εκφράστηκε και η έντονη αίσθηση του προδικασμένου των ποινών, αλλά και της αντιμετώπισης "λες και είμαστε εγκληματίες", όπως τόνισε ένας από τους ιδιοκτήτες χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε η περίπτωση εργαζόμενης σε κατάστημα η οποία καταδικάστηκε σε εξοντωτική ποινή, καθώς συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο γιατί κατά την ώρα του ελέγχουν απουσίαζε ο ιδιοκτήτης. 

Όταν ο ιδιοκτήτης εμφανίστηκε και ανέλαβε την ευθύνη για ό,τι βαρύνει την επιχείρησή του, το δικαστήριο δεν απάλλαξε την εργαζόμενη, αλλά επέβαλλε και στον ιδιοκτήτη ένα υπέρογκο πρόστιμο.
Στο άκουσμα της ποινής η εργαζόμενη - ένα νεαρό κορίτσι - κατέρρευσε με σοβαρό κίνδυνο για την ίδια της τη ζωή, καθώς, όπως έγινε γνωστό, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας με την καρδιά της.

Στη συγκέντρωση αναφέρθηκαν και άλλα περιστατικά, ενώ το κυρίαρχο ερώτημα ήταν "τί κάνουμε και πόσο θα αντέξουμε", με τις προσαγωγές και τα πρόστιμα να πέφτουν κατά ριπάς.

Αποφασίστηκε σε πρώτο χρόνο να γίνει άμεσα παράσταση διαμαρτυρίας προς τις τοπικές Αρχές και άμεση προσφυγή προς την κεντρική διοίκηση της Πολιτείας ώστε να γίνει μια ορθολογική, νομοθετική ρύθμιση που να διατυπώνει με σαφήνεια τους όρους ελέγχου, βεβαίωσης παραβάσεων και αντιμετώπισης από τη δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συγκέντρωση των καταστηματαρχών, στο βίντεο:

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ