Ημαθία: Αποκαταστάθηκε το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στο Κωστοχώρι (βίντεο)

 

Το πρωί της Κυριακής 23 Ιουλίου, η Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, βρέθηκε στο Κωστοχώρι για να γιορτάσει την αποκατάσταση του Αγίου Αθανασίου, ένα εκκλησάκι του 15ου αιώνα. 

Όταν η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία έδυε οριστικά και η Οθωμανική ανέτειλε, στα ταραγμένα χρόνια του 15ου αιώνα, κάποιοι Καππαδόκες μοναχοί βρήκαν, ως φαίνεται, άσυλο σε μια πλαγιά του Βερμίου, έφτιαξαν το ταπεινό κοινόβιο τους και ανιστόρησαν στους τοίχους της εκκλησιάς τους, τους αγίους που έφεραν από την χαμένη πατρίδα.

Τα οθωμανικά κιτάπια μαρτυρούν ότι στα χρόνια του Σουλεϊμάν του Νομοθέτη (Κανουνί) υπήρχε δίπλα στον Άγιο Αθανάσιο το Κωστοχώρι που έγινε πάλι τον 20ο αιώνα καταφύγιο προσφύγων από τον Πόντο αυτή τη φορά.

Πρόκειται για ένα εκκλησάκι περίπου 600ετών, του οποίου την αποκατάσταση ανέλαβε η Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, μιας που όπως φαινόταν, δεν μπορούσε να κρατηθεί πλέον στο χρόνο.

Με τις ενέργειες της ΕΦΑ Ημαθίας, οι αρμοί καθαρίστηκαν, οι τοίχοι στερεώθηκαν και αρμολογήθηκαν ξανά. Η στέγη διορθώθηκε και οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες συντηρήθηκαν.

Έτσι, τα χρώματα απόκτησαν ξανά τη λάμψη τους. Απομακρύνθηκε και η κολόνα της ΔΕΗ που επικρεμόταν.

Το πρωί της 23ης Ιουλίου έγινε το πρώτο του πανηγύρι και το εκκλησάκι είναι πλέον στη θέση να δεχθεί τους πιστούς του.

Ο άγιος Αθανάσιος στο Κωστοχώρι, ένα αληθινό διαμαντάκι, όπου οι μνήμες της Καππαδοκίας έσμιξαν με την Μακεδονική ζωγραφική παράδοση, "αναστήθηκε" και η Ημαθία μπορεί να δείχνει στους επισκέπτες της ακόμη έναν θησαυρό!

Η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας κ. Αγγελική Κοτταρίδη ευχαρίστησε για την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση τον κ. Τζίμπουλα Κωνσταντίνο, την κ. Γώγου Μαρία, την κ. Ασημακοπούλου Χριστίνα που συντήρησαν τις τοιχογραφίες καθώς επίσης τον κ. Κυρίνα Αθανάσιο, τον Κοσφίτσκα Στέργιο που επιμελήθηκαν τα πατώματα, τα κονιάματα και άλλες εργασίες και τέλος τις κυρίες Χατζημιχάλη Μερόπη και Χειμωνοπούλου Μαρία.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ