Αγγελική Κοτταρίδη: «Έχουμε ορκιστεί να προστατεύουμε τα μνημεία, αρέσουν δεν αρέσουν σε κάποιους» (βίντεο)

 

«Όταν μιλάμε για άλλες επιστήμες, πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας τα δεδομένα των επιστημόνων. Έχουμε ορκιστεί να προστατεύουμε τα μνημεία, αρέσουν δεν αρέσουν σε κάποιους», μας είπε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Αγγελική Κοτταρίδη.

Η κ. Κοτταρίδη, μίλησε στο Verianet.gr σε μια αποκλειστική συνέντευξη προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την επιστολή του κ. Αντωνιάδη αλλά και για το έργο της ανάδειξης της Παλιάς Μητρόπολης καθώς επίσης και για τα σπιτάκια που κάποιοι θέλουν να τα κάνουν μπάζα και την ιστορική σημασία τους.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, στη γνωστή επιστολή του σε ένα ΜΜΕ της Ημαθίας, η κα Κοτταρίδη αποκάλεσε όλους τους Βεροιώτες "απατεώνες" και μάλιστα όχι μία φορά, αλλά τρεις, κάτι το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά η πρισταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων του νομού.


Για την επιστολή του κ. Αντωνιάδη:
«Ο καθένας ακούει τη γλώσσα που ο ίδιος ξέρει.

Εγώ προσπάθησα να του εξηγήσω, αλλά για να εξηγήσεις σε κάποιον, πρέπει να ακούει αυτό που του λες και να μην ακούει τον εσωτερικό του μονόλογο.

Ήρθε εκεί που τρώγαμε με φίλους μου, σε μια ιδιωτική στιγμή, μου είπε ότι πρέπει να προσέχω τους παλιούς Βεροιώτες, - εγώ τον ρώτησα ποιος είναι και τι ακριβώς θέλει – και τι εννοεί.

Μου είπε ότι στους παλιούς Βεροιώτες δεν αρέσουν τα σπιτάκια της Τουρκοκρατίας που είναι δίπλα στην παλιά Μητρόπολη.

Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι εμείς είμαστε το Υπουργείο Πολιτισμού. Όταν εμείς υποχρεώνουμε τους ανθρώπους στην Μπαρμπούτα και στην Κυριώτισσα να προστατεύουν τα αντίστοιχα σπίτια, - οι ιδιώτες – και να μην τα γκρεμίζουν να τα δώσουν αντιπαροχή, και τους έχουμε αναγκάσει με ΦΕΚ και με κηρύξεις, και δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους, εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε άκριτα να γκρεμίζουμε πράγματα που απαλλοτριώθηκαν και για να γίνει αυτό, πλήρωσαν πάνω από 400 χιλιάδες οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Το πρώτο που πρέπει να σκεφτείς είναι αν το αντικείμενο μπορεί να πάρει αντάξια κοινωνική χρήση και αν έχει σημασία ως ένδειξη ιστορικότητας.

Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις εντολές μας. Αν είμαστε ανακόλουθοι, είμαστε απατεώνες και επίορκοι. Έχουμε ορκιστεί να προστατεύουμε τα μνημεία, αρέσουν δεν αρέσουν σε κάποιους.

Το ξέρω πως στη Βέροια υπήρχαν και αρχαιόπληκτοι. Δεν ήθελαν το Βυζαντινό τοίχος – που τώρα είναι ένα κόσμημα με το Βυζαντινό Μουσείο και τα σπιτάκια που φτιάξαμε -.

Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει απόψεις αντικειμενικές, μετρήσιμες και επιστημονικές. Εγώ δεν πάω να πω στους γιατρούς πώς να κάνουν τις εγχειρίσεις τους. 

Καλό είναι και αυτοί, να αντιλαμβάνονται πως όταν μιλάμε για άλλες επιστήμες, πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας τα δεδομένα των επιστημόνων αυτών». 


Για το έργο της ανάδειξης της Παλιάς Μητρόπολης η κ. Κοτταρίδη ανέφερε πως το δικό της μερίδιο δόξας είναι στους λόφους των Αιγών.
«Εγώ είμαι κλασική αρχαιολόγος. Το δικό μου μερίδιο δόξας είναι στους λόφους των Αιγών. Εκεί είναι η επιστημονική μου δραστηριότητα και η όποια αναγνώριση έχω. Στα Βυζαντινά είναι η διοικητική μου ταυτότητα και η αγάπη μου για τα μνημεία. Το βυζαντινό μνημείο ως επιστημονικό αντικείμενο ανήκει στον κ. Σκιαδαρέση και στην κ. Χειμωνοπούλου. Έχω ένα μερίδιο χαράς που αφορά την διοίκηση και τις αποφάσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ