Ημαθία: Ολοκληρωτική καταστροφή στα ροδάκινα - Σε απόγνωση οι αγρότες (βίντεο)

 

Η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Η καταστροφή δεν είναι μόνο στον καρπό. Πλέον κινδυνεύουν και οι ροδακινιές...

Ο κάμπος της Ημαθίας βρίσκεται σε απόγνωση. Σε μια περίοδο παραγωγικής αιχμής, όλες οι παραγωγές επιτραπέζιου και συπύρηνου ροδάκινου που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής, καταστράφηκαν.

Για τις άλλες τα δείγματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά...

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών, με τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με την ασύμβατη για την εποχή, ξαφνική και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, προκάλεσαν στις δεντροκαλλιέργειες έξαρση ασθενειών και σοκ στον καρπό.

Τα ροδάκινα σαπίζουν επάνω στα δέντρα και πέφτουν στο χώμα. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση...

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη ζημιά καθώς δεν προβλέπεται κάλυψη από τέτοια καιρικά φαινόμενα...

"Στο τέλος θα μας πούνε ότι τα ρίξαμε κάτω μόνοι μας", λέει με πικρό χιούμορ ένας αγρότης στον Διαβατό...

"Πληρώνουμε ασφάλεια... Υποτίθεται ότι οι παραγωγή μας είναι ασφαλισμένη... Γιατί πληρώνουμε;", αναρωτιέται ένας άλλο αγρότης.

"Καλλιεργούμε όλο το χρόνο και σε 10 μέρες πρέπει να κάνουμε τη συγκομιδή. Δουλεύουμε όλο το χρόνο για δέκα μέρες. Σ' αυτό το δεκαήμερο πάθαμε ολική καταστροφή. Η χρονιά έχει χαθεί για εμάς... Οι κόποι μιας χρονιάς..Πώς θα επιβιώσουμε;"

Από τον κάμπο της Βέροιας, στο Μακροχώρι και στον Διαβατό, μέχρι τον κάμπο της Αλεξάνδρειας, το Ρουμλούκι, η ίδια τραγική κατάσταση..

Στον Π. Πρόδρομο οι αγρότες σε απόγνωση. Όπως λέει ένας νέος αγρότης, πέρα από το γεγονός ότι σάπισε και καταστράφηκε η παραγωγή, πρέπει να καθαρίσουν τα δέντρα από τους σάπιους καρπούς γιατί θα δημιουργήσουν πρόβλημα και στους βλαστούς και καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο.

"Πρέπει να πληρώσουμε, να υποβληθούμε σε έξοδα για να καθαρίσουμε τα δέντρα από τα σάπια ροδάκινα γιατί διαφορετικά θα ξεραθούν και οι "βέργες". Αν συμβεί αυτό καταστρέφεται το δέντρο. Δηλαδή κινδυνεύει η παραγωγή και της επόμενης χρονιάς"....

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς να πέφτουν στη χώμα και να σαπίζουν, εντελώς αβοήθητοι, χωρίς καμιά μέριμνα, ούτε κάν ενδιαφέρον από την Πολιτεία.

Η επόμενη μέρα φαντάζει εφιαλτική, καθώς η έτσι κι αλλιώς άσχημη οικονομική κατάσταση έχει φτάσει και ίσως να έχει ξεπεράσει τα όριά της...

Κάτι πρέπει να γίνει... Ότι τώρα, αλλά χθες... Οι ροδακινοπαραγωγοί που πλήγηκαν βρίσκονται σε απόγνωση. Η χρονιά για το ροδάκινο ξεκίνησε καθόλου θετικά. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έδωσαν τη χαριστική βολή σε μια μεγάλη μερίδα παραγωγών. Η συνέχεια είναι απρόβλεπτη...

 

 

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καρολίδης

Φωτογραφία: Σοφία Βέϊου

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ