ΕΣΡ για τηλεοπτικές άδειες: Με αφετηρία τα 250 εκ. ευρώ

 

Ένα βήμα πιο κοντά φέρνει την επόμενη αδειοδότηση τηλεοπτικών καναλιών η απόφαση του ΕΣΡ να ορίζει την τιμή εκκίνησης για μια άδεια, ήτοι τα 35 εκ. ευρώ. Το ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και καναλαρχών που αντιτίθενται με το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται βρίσκεται εν εξελίξει και η απόφαση του του ΕΣΡ αναμένεται να επισπεύσει τις όποιες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, το τίμημα αποτελεί και το σημείο «κλειδί» των ενστάσεων των καναλαρχών, σχετικά με τον επικείμενο νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι ιδιοκτήτες διατυπώνουν την άποψη πως το τίμημα των 250 εκατ. ευρώ του διαγωνισμού του περασμένου Σεπτεμβρίου, δεν υφίσταται και υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός της τιμής εκκίνησης με νέα έρευνα. Οι καναλάρχες ζητούν τη εκ νέου σύνταξη της προκήρυξης αδειών, σημειώνοντας ότι η υφιστάμενη προκήρυξη δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο αντιγραφής καθώς έχει ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

 

 

Υπενθυμίζεται πως τόσο η ΕΙΤΗΣΕΕ όσο και η Digea έχουν προτείνει να μη γίνει τώρα η αδειοδότηση, να προηγηθεί ενημέρωση από την πολιτεία για τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία DVB-T2 που αυξάνει τη χωρητικότητα του φάσματος, το 2020 ή το αργότερο το 2022 οπότε πρέπει να αποδοθεί και το επόμενο ψηφιακό μέρισμα που θα απομειώσει το φάσμα για την τηλεόραση.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει ζητήσει επίσης το ΕΣΡ να δίνει άδειες με απλή αίτηση των ενδιαφερόμενων και καταγραφή σε σχετικό μητρώο, ενώ πρότεινε την καταβολή ενός ουσιαστικά μικρού ποσού από κάθε κανάλι που συνολικά θα αποτελούν τον προϋπολογισμό του ΕΣΡ. 

Το ΕΣΡ απεφάνθη: Στα 35 εκ. ευρώ η μια άδεια 

Συμπληρώνεται σιγά σιγά το παζλ για τον επικείμενο νέο διαγωνισμό αδειοδότησης, ύστερα από την περσινή πολυτάραχη διαδικασία που δημιούργησε πληθώρα αντιπαραθέσεων σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Τελευταία εξέλιξη αποτελεί η ανακοίνωση του ΕΣΡ, σε συνέχεια των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα θέτοντας ως τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε μια από τις επτά δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες, με το σύνολο τους να δηλαδή να ξεπερνά τα 245 εκατ. ευρώ

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, επιστολή που απέστειλε το ΕΣΡ προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Στην επιστολή του ΕΣΡ σημειώνεται πως η απόφαση αυτή λήφθηκε ομόφωνά και ότι ρητά λαμβάνει υπόψη τον περσινό διαγωνισμό. Το ΕΣΡ επίσης τονίζει ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο.

Ουσιαστικά με την αδειοδότηση 7 σταθμών συγκεντρώνονται τουλάχιστον 245 εκ. ευρώ, το ποσό που είχαν καταβάλει οι 4 υπερθεματιστές της περσινής διαδικασίας (246 ευρώ):

ΑΝΤ1 75,9 ΕΚ. ευρώ

Alter EGO (Μαρινάκης) 73,9 εκ. ευρώ

Όμιλος Καλογρίτσα 52,6 εκ. ευρώ

ΣΚΑΙ 43,6 εκ. ευρώ

 
 
www.sofokleousin.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ