Ημαθία: Πανσέληνη μυσταγωγία με μακεδονικούς νταχαρέδες, λύρες και γκάιντες στο Ιερό της Μητέρας των Θεών (φωτό και βίντεο)

 

Μια μυσταγωγική μουσική βραδιά με μακεδονικούς νταχαρέδες, λύρες και γκάιντες πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σε συνεργασία με το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας.

Το βράδυ της Κυριακής (6 Αυγούστου), ο Αρχαιολογικός Χώρος της Λευκόπετρας, για πρώτη φορά, άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχτηκε πλήθος κόσμου τόσο από την Ημαθία όσο και από τις γύρω περιοχές προκειμένου να περάσουν μια μυσταγωγική μουσική βραδιά, υπό το φως του ολόγιομου φεγγαριού.

Για την ιδιαιτερότητα της βραδιάς μίλησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας κ. Αγγελική Κοτταρίδη και ο γνωστός ιστορικός και λαογράφος κ. Γιώργος Μελίκης.

Για πρώτη φορά μετά από 1704 χρόνια (313 μ.Χ. - 2017), στον Ιερό Ναό της Μητέρας Κυβέλης Αυτόχθονος που βρίσκεται στη Λευκόπετρα Βερμίου, ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια για το φεγγάρι από όλη την Ελλάδα.

Μια πανσέληνη βραδιά με λύρες, γκάιντες, νταχαρέδες, νταούλια, πίπιζες, φλογέρες και πλαγίαυλους…

 

Για να δείτε φωτογραφίες, πατήστε πάνω στην εικόνα:

Ημαθία: Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στον Αρχαιολογικό Χώρο Λευκόπετρας

 

Με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και σε συνεργασία με το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας, διοργανώθηκε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, δίχως μικρόφωνα, δίχως ηχητικά, ούτε φώτα, σκηνικά και καθίσματα, παρά μόνο τα αγαπημένα Ιερά όργανα της Μητέρας Θεάς.

Στα πλαίσια του εορτασμού της πανσελήνου του Αυγούστου, ακούστηκαν σκοποί με λύρες από τα χωριά της Δράμας Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Πύργοι, Πετρούσα. Γκάιντες με νταχαρέδες από τα χωριά Βόλακας, Παγονέρι, Καλή Βρύση, Μικρόπολη. Ακούστηκαν ακόμη λύρες και νταούλια από τη Θράκη και γκάιντες από τα Πιέρια. Δεν έλειψαν τα ακούσματα από την καθ’ ημάς Ανατολή – γενέθλιο τόπο της Μεγάλης Μητέρας - Κυβέλης, όπως φλογέρες, παγίαυλοι και πίπιζες.

Η εκδήλωση με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου, κέρδισε το ενδιαφέρον του κόσμου καθώς μετά τη λήξη της, κανείς δεν ήθελε να φύγει.. 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ