Ημαθία: Η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» εγκαινίασε το Αρχαίο Θέατρο Μίεζας (φωτό και βίντεο)

 

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο που διοργάνωσε η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, το έργο «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας.

Παρά τη βροχή που έριξε μια ώρα περίπου πριν την έναρξη της παράστασης, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, το θέατρο γέμισε από μικρούς και μεγάλους και το τελικό χειροκρότημα ήταν η επιβεβαίωση της επιτυχίας.

Η παρουσίαση του κορυφαίου αυτού έργου του αρχαίου δράματος του Ευρυπίδη, αποτέλεσε και την κεντρική εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ηρωϊκής Πόλεως Νάουσας και το Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου.

Η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», μια από τις ωραιότερες δημιουργίες του Ευρυπίδη, ένα από τα κορυφαία κείμενα, παρουσιάστηκε σε μορφή θεατρικού αναλογίου από τέσσερις μεγάλους συγγραφείς.

Θωμάς Κοροβίνης,  Ζυράννα Ζατέλη,  Θεόδωρος Γρηγοριάδης και  Γλυκερία Μπασδέκη πήραν τις θέσεις τους στο κέντρο της σκηνής, ανάγνωσαν ένα από τα δυο σωζόμενα έργα  του Ευρυπίδη και έδωσαν μια διαφορετική, ενδιαφέρουσα ερμηνεία.

Ένα έργο το οποίο έγραψε ο Ευρυπίδης τα τελευταία χρόνια της ζωής του που τα πέρασε στη Μακεδονία, ζώντας ως εταίρος του βασιλιά Αρχέλαου στην αυλή των γειτονικών Αιγών.

Το έργο αυτό επωμίστηκαν τέσσερις μεγάλοι πρωταγωνιστές, οι οποίοι διάβασαν την τραγωδία, και ο κάθε ένας, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, απέδωσε το νόημα της ιστορίας ακούγοντας ο ένας τον άλλον.

Η όλη παράσταση πλαισιώθηκε από μουσικά ακούσματα μέσω μιας ηχητικής εγκατάστασης πάνω στο θέμα του ανέμου..

Ο πετυχημένος στιχουργός και καταξιωμένος σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, μας εντυπωσίασε για ακόμη μια φορά, τοποθετώντας σε ρόλους ηθοποιών, συγγραφείς, αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο έντονα την ποιητική «φλόγα» του έργου.

 

 

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Ματίνα Μέγκλα
Μουσική εγκατάσταση: Αλέξανδρος Γκόνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης
Ερμηνεύουν οι συγγραφείς: Ζυράννα Ζατέλη, Θωμάς Κοροβίνης, Θεόδωρος Γρηγοριαδης, Γλυκερία Μπασδέκη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ