Καταρρέουν επαγγέλματα που ζουν από τα πυρηνόκαρπα σε Ημαθία και Πέλλα

 

Για ντόμινο κατάρρευσης των επαγγελμάτων που δορυφορικά επικουρούν στη διαλογή, στη μεταποίηση και στη μεταφορά του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της Βόρειας Ελλάδας, του επιτραπέζιου ροδάκινου –και γενικότερα της παραγωγής πυρηνόκαρπων– κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ,» το φαινόμενο αυτό θα προκαλέσει «τσουνάμι», το οποίο θα πλήξει από τους δεκάδες μεταφορείς σε Πέλλα και Ημαθία, τους κιβωτοποιούς, τους εποχικούς εργαζομένους, τους παραγωγούς υλικών συσκευασίας και θα πλήξει και τον αστικό ιστό, αφού οι αγορές των νομών αυτών είναι εξαρτημένες από τον αγρότη.

Παράλληλα, όπως σημειώνει σε επιστολή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Μεταφορών, τοπικοί φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία δωρεάν διανομής νωπών προϊόντων και χυμών σε ευπαθείς ομάδες και οι οποίοι επωφελούνται από τη στήριξη της ΕΕ, στο πλαίσιο των αντιμέτρων για το ρωσικό εμπάργκο, αναθέτουν το μεταφορικό έργο σε εταιρείες των Αθηνών, ακόμη και της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα το έργο να χάνεται από την Ημαθία και την Πέλλα. «Τους λόγους και τα όποια συμφέροντα και αν εξυπηρετεί αυτή η απόφαση, αναζητήστε τα σε όσους διαχειρίζονται τη δωρεάν διανομή», σημείωσε με νόημα ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, καλώντας το αρμόδιο υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλία. «Δυστυχώς, οι κυβερνώντες διαχρονικά, δεν ενδιαφέρονται για το πρόβλημά μας, αφού δεν ανήκουμε σε γεωγραφικές περιοχές, όπου είναι οι εκλογικές περιφέρειες της μεγάλης πλειοψηφίας των υπουργών», κατέληξε ο κ. Καλαϊτζίδης.

Στην ΠΕ Ημαθίας καλλιεργούνται περίπου 225.000 στρέμματα πυρηνόκαρπων, με βασική παραγωγή τα επιτραπέζια ροδάκινα (85.000 στρέμματα) και τα συμπύρηνα (άλλα 85.000 στρέμματα). Τα νεκταρίνια αγγίζουν τα 40.000 στρέμματα και έπεται η καλλιέργεια κερασιών με 9.000 στρέμματα, δαμάσκηνων και βερίκοκων.

 
 
http://www.ypaithros.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ