46ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Φωτορεπορτάζ από την τραγωδία «Επτά επί Θήβας» στο Θέατρο Δίου - Κριτική

 

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το βράδυ της Παρασκευής 11 Αυγούστου, η τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,  παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Διου.

Η εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, και μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, ξεχώρισε και συγκίνησε κερδίζοντας το κοινό.

Στον ρόλο του Ετεοκλή ο Γιάννης Στάνκογλου, η Κλειώ Δανάη Οθωναίου ερμήνευσε την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Άγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης τον Κήρυκα, ο Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη, και μαζί τους ένας 14μελής χορός ηθοποιών.

ΧΟΡΟΣ: Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

 

Για να δείτε φωτογραφίες, πατήστε πάνω στην εικόνα:

Επτά επί Θήβας στο Θέατρο Δίου - 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου


ΚΑΙ ΟΙ … «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ» ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟΙ
Χαρακτηρίστηκε μια από τις καλύτερες παραστάσεις των τελευταίων ετών. Η τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» που ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Παρουσιάστηκε παρέα με το ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι το βράδυ της Παρασκευής 11-8-2017.
Σκηνοθετικά ο  Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις, προσπάθησε και  πέτυχε απόλυτα: Στο να φωτίσει με συνέπεια το κείμενο και το λόγο του Αισχύλου, να σταθεί στην έξοχη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και να εμφυσήσει την αρμόζουσα στο έργο κίνηση των ηθοποιών. Την όλη επιτυχή εικόνα συμπλήρωσαν εξαιρετικά το λιτό σκηνικό της Κέννυ Μακ Λέλλαν με τρεις σκάλες και ένα σκαμπό αλλά και οι εξαίσιοι ήχοι της μουσικής του Δημήτρη Θεοχάρη. 
Άξιζε όμως να παρακολουθήσει κάποιος την παράσταση και μόνο για το εύρημα της μονομαχίας του Ετεοκλή και του Πολυνείκη. Τα αδέρφια μονομάχησαν με αγκαλιές. Βίαιες αγκαλιές, αντρικές, πολεμικές. Αγκαλιές που σφίγγουν και μετά απελευθερώνουν λυτρωτικά μέχρι να ξαναγίνουν αγκαλιές. Και να καταλήξουν στο παγωμένο σμίξιμο. Στο θάνατο. Ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης πεθαίνουν όρθιοι και σφιχταγκαλιασμένοι στην παράσταση. Σαν δύο αδέλφια, παιδιά του πολέμου και φορείς της ίδιας κατάρας.
Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές, συνεργάτες του Κ.Θ.Β.Ε. και τους πρωταγωνιστές: Τους,  Γιάννη Στάνκογλου (Ετεοκλής), Γιώργο Καύκα (Άγγελος), Αλέξανδρο Τσακίρη (Κήρυξ), Κλειώ - Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργο Παπανδρέου (Πολυνείκης). 
Τα μέλη του Χορού: Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

Κ.Θ.Β.Ε. ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ
Πριν από την έναρξη της παράστασης ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) Γρηγόρης Παπαχρήστος, μέλη του διοικητικού συμβουλίου και συνεργάτες του Οργανισμού, συναντήθηκαν με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε. Γιάννη Αναστασάκη με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για θέματα πολιτισμικών δράσεων, για την σημερινή εικόνα του πολιτιστικού προϊόντος, καθώς και τις προοπτικές για την ευρύτερη συνεργασία των δύο φορέων. Τις λεπτομέρειες της συνεργασίας, ανέπτυξε ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, σκηνοθέτης-ηθοποιός Γιώργος Χανδόλιας.
Και οι δύο πλευρές επισήμαναν την πολύχρονη και άριστη συνεργατική σχέση, με τον  κ. Αναστασάκη να τονίζει: «Όταν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος βρίσκεται στο Δίον, βρίσκεται σε έναν δικό του χώρο. Νοιώθουμε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι αυτό. Η παράσταση –Επτά επί Θήβας- παίζεται εδώ για δεύτερη σε συνέχεια χρονιά, συνεχίζοντας την περυσινή του επιτυχία την οποία επιβράβευσε και επιβραβεύει το κοινό. Προσβλέπουμε ακόμα περισσότερη συνεργασία με τον ΟΡ.ΦΕ.Ο.»
Ο κ. Παπαχρήστος, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη διοικούντες, στελέχη και καλλιτεχνικό σχήμα του Κ.Θ.Β.Ε., είπε: «Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το θέατρο της καρδιάς μας, υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Την προαγωγή μέσω της θεατρικής τέχνης της πνευματικής καλλιέργειας του λαού και η διαφύλαξη της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητας. Το θεωρούμε κομμάτι του Φεστιβάλ Ολύμπου, μιας και διαχρονικά συνέβαλε στην καταξίωση του ρόλου μας.»
Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι την παράσταση παρακολούθησαν πολίτες της Θεσσαλονίκης συνδυάζοντας επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου μέσω οργανωμένης εκδρομής, μαθήτριες και μαθητές καθώς και συλλογικοί φορείς.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα είναι το θέμα των «Επτά επί Θήβας». Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. O Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη. 
Ο Ετεοκλής είναι ο μοναχικός κεντρικός ήρωας της τραγωδίας. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση, σε μια μάχη καταδικασμένη να καταλήξει χωρίς πραγματικό νικητή.

 

Η άποψη του σκηνοθέτη:

Φαίνεται πως όλοι μας –όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλοι όσοι μένουμε στην Ευρώπη– ζούμε με την αίσθηση πως κάποιοι εξαιρετικά απειλητικοί εχθροί στέκονται έξω από τα εύθραυστα τείχη της συνηθισμένης, μίζερης αλλά βολικής –ακόμη–  ζωής μας.

Δεν γνωρίζουμε το όνομα του εχθρού – ο εχθρός έχει πολλά προσωπεία, πολλά ονόματα. Μερικές φορές μοιάζει πως ο χειρότερος εχθρός μας έχει το δικό μας πρόσωπο, το δικό μας όνομα. Χρειαζόμαστε μια τραγωδία, προκειμένου να ανακαλύψουμε ξανά ότι είμαστε άνθρωποι και ότι μας ενώνει η κοινή ανθρώπινη μοίρα. Το σίδερο και το ατσάλι θα γίνουν σκόνη, εμείς θα παραμείνουμε.
Όλοι οι συντελεστές των «Επτά επί Θήβας» αντιμετωπίζουμε την εξής πρόκληση: προσπαθούμε να ερευνήσουμε πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης μπορεί να συμβαδίσει με την ανάγκη που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στα παιδιά μας, την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία.

 

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας 
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις 
Σκηνικά – Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν 
Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης 
Χορογραφία – Κίνηση: Έντι Λάμε 
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Υπεύθυνος περιοδείας: Ηλίας Κοτόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ