Τάρτα αχλάδι

 

Προετοιμασία: 45΄, Αναμονή: 20΄, Ψήσιμο: περίπου 25΄

Υλικά (για περίπου 8 μερίδες)

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 175 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, απευθείας από το ψυγείο, κομμένο σε κύβους
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο βιολογικό λεμόνι
  • 50 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη ή καστανή κρυσταλλική
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κουτ. σούπας νερό, παγωμένο
  • 1 δόση αχλάδι ποσέ, καλά στραγγισμένο και κομμένο το κάθε μισό σε 3 μακρόστενες φέτες


Διαδικασία

Ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και αρχίζουμε να τα χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ένταση. Προσθέτουμε αμέσως το βούτυρο και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.

Ρίχνουμε τον έναν κρόκο και το νερό και χτυπάμε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στον αέρα.

Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη, αφού αφαιρέσουμε τη μεμβράνη. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, την ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 40 εκ. Μεταφέρουμε το φύλλο σε ένα χαμηλό ταψί. Το απλώνουμε ώστε να καλυφθούν ο πάτος και τα τοιχώματα του ταψιού.

Απλώνουμε τα αχλάδια ποσέ στο κέντρο του φύλλου, αφήνοντας 7 εκ. κενό περιφερειακά. Σκορπίζουμε από πάνω τη μισή ζάχαρη και κλείνουμε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο, γύρω-γύρω από τη γέμιση.

Δεν μας πειράζει να είναι εντελώς ομοιόμορφη. Τέλος, χτυπάμε ελαφρώς σε ένα μπολ τον κρόκο και αλείφουμε το φύλλο γύρω-γύρω με ένα πινέλο. Σκορπίζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη από πάνω και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Αφήνουμε λίγο την τάρτα να κρυώσει και τη σερβίρουμε χλιαρή. Συνοδεύεται με παγωτό πραλίνα ή κρέμα ή μαστίχα και με λίγο από το σιρόπι του αχλαδιού. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ζάχαρη άχνη και φύλλα μέντας, όχι δυόσμου.

 
 
 
http://www.kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ