Έχασε και ο Μακρόν εκλογές

 

Μπορεί όλα τα βλέμματα της Ευρώπης να ήταν στραμμένα στην εκλογική αναμέτρηση της Γερμανίας, ωστόσο... εκλογές είχε και η Γαλλία. Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν υπέστη σοβαρή ήττα στις εκλογές για τη Γερουσία, με τη γαλλική Δεξιά να βγαίνει ενισχυμένη και τους Σοσιαλιστές να κρατούν τις δυνάμεις τους.

Η γαλλική Δεξιά κέρδισε περίπου τις μισές από τις 348 θέσεις. Δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλιστές και το κόμμα του Μακρόν αναμένεται να λάβει μεταξύ 20 και 30 θέσεις. Το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει θέσει στη Γερουσία, αλλά παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Μαρίν Λεπέν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα μπορεί να πραγματοποιήσει το νομοθετικό του έργο, καθώς τον τελευταίο λόγο έχει η Κάτω Βουλή, ενώ πολλοί εκπρόσωποι της Δεξιάς συμφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να προωθήσει.

Χάνει, όμως, σε πρεστίζ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που φιλοδοξεί να αφήσει το «στίγμα» στην Ευρώπη και επιδιώκει την προώθηση σκληρών μεταρρυθμίσεων που τον έχουν ήδη φέρει απέναντι στα συνδικάτα και άλλες οργανώσεις και κόμματα. 

Την ίδια στιγμή, τα μαντάτα από τη Γερμανία δεν είναι καλύτερα για τον Μακρόν, καθώς το ενδεχόμενο εισόδου του Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, βάζει εμπόδια στις επιδιώξεις του για την Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν επέρριψε ευθύνες για την ήττα στο σύστημα έμμεσης ψηφοφορίας που εφαρμόζεται στις εκλογές για τη Γερουσία. Οι γερουσιαστές δεν εκλέγονται από τον λαό, αλλά από 75.000 εκλεγμένους αξιωματούχος από όλη τη χώρα. Από τη στιγμή που το κόμμα του Μακρόν δημιουργήθηκε το 2016 είχε πολύ μικρή εκπροσώπηση ανάμεσα σε αυτούς τους αξιωματούχους. Την ίδια στιγμή αρκετοί από τους αξιωματούχους είναι ήδη δυσαρεστημένοι από τα σχέδια του Γάλλου προέδρου να περικόψει τα κονδύλια για τις τοπικές αρχές.

 

 

www.efsyn.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ