Βέροια: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Παιδόπολη – “Καλή Παναγιά”. Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά» στον Χώρο Τεχνών (φωτό και βίντεο)

 

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Χαρίση Αντωνίας με τίτλο «Παιδόπολη – “Καλή Παναγιά”. Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά» στον 2ο όροφο του Χώρου Τεχνών στη Βέροια.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της Ζ' Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση Α΄ βαθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας την Πολιτιστική Εταιρεία Ναούσης «Μιχαήλ ο Λόγιος».

Συντονίστρια ήταν η Φιλόλογος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΜΙΠΗ κα Μπέτσα Ολυμπία.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Μπέτσας Ιωάννης και η συγγραφέας του βιβλίου, Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης κ. Χαρίση Αντωνία.

Για την έκθεση με τίτλο «Childhood Memories» που βασίζεται στο βιβλίο της κ. Χαρίση, μίλησε ο Δρ. Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδας.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, προβλήθηκε εντυπωσιακή ταινία – ντοκιμαντέρ βασισμένη στο βιβλίο, παραγωγή της ΕΜΙΠΗ.

 

 

 

Παράλληλη δράση αποτέλεσε η Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «childhood memories», φωτογραφίες που αφηγούνται τις μνήμες των παιδιών, και βασίζεται στο βιβλίο. Η έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια απεικόνισης της ατομικής και συλλογικής μνήμης των πρωταγωνιστών, δηλαδή των παιδιών που έζησαν στην Παιδόπολη τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Μέσα από το φωτογραφικό υλικό και τα συνοδευτικά κείμενα παρουσιάζονται πληροφορίες για την Παιδόπολη «Καλή Παναγιά», την ίδρυση και τη λειτουργία της. Το ειδικό ενδιαφέρον της έκθεσης εστιάζεται σε διάφορες πτυχές της ζωής των παιδιών στο χώρο που τα υποδέχτηκε, τα φιλοξένησε, στο χώρο που, με τις δεδομένες ιστορικές και πολιτικές συγκυρίες, αποτέλεσε το σπίτι των παιδικών του χρόνων. Επίσης, παρουσιάζονται πτυχές της καθημερινότητάς τους, της σχολικής ζωής, των συνηθειών τους κ.τ.λ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ