Βία και αίμα στην Καταλωνία, βραδυφλεγής βόμβα το δημοψήφισμα

 

Εκρυθμη κατάσταση επικρατεί στην Καταλωνία, ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα, μετά την πρωτοφανή επίδειξη βίας από τις ισπανικές αρχές, που προσπάθησαν να αποτρέψουν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής. Μεγάλη συγκέντρωση-διαδήλωση βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στη Βαρκελώνη, ενώ εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις.

Ο πρωθυπουργός Ραχόι δηλώνει προκλητικά ότι «δεν έγινε τίποτε», η ΕυρωπαΊκή Ενωση και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφεύγουν να πάρουν θέση, αλλά οι Καταλανοί ηγέτες ετοιμάζονται να ανακηρύξουν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Αν προχωρήσουν σ’ αυτή την κίνηση, θα είναι τοπρώτο βήμα για το «ξήλωμα» της Ισπανίας, η οποία στην πραγματικότητα είναι ένα πολυεθνικό κράτος, με Ισπανούς-Καστιλιάνους, Βάσκους, Γαλικιανούς-Κέλτες και Ανδαλουσιάνους.

Προς το παρόν, η Ισπανία βγαίνει βαριά «τραυματισμένη» από τη δοκιμασία του δημοψηφίσματος και η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει τη «φωτιά» που έχει ανάψει στα καταλανικά εδάφη, όπου η αστυνομική καταστολή  φέρνει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος σε διάγγελμα του δεν έκανε καμία αναφορά στις σκηνές βίας, υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε δημοψήφισμα στην Καταλονία» και απείλησε τους Καταλανούς ηγέτες να μην προχωρήσουν στα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Εκατοντάδες τραυματίες

Τουλάχιστον 844 είναι μέχρι στιγμής οι τραυματίες από τις επιθέσεις αστυνομικών σε εκλογικά κέντρα και από τις συγκρούσεις με διαδηλωτές.  Αντιδράσεις εκδηλώνονται τώρα και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, όπου μέχρι τώρα  δεν υπήρχαν υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Στα ισπανικά ΜΜΕ και στα social media  έχουν αναρτηθεί πολλά βίντεο που δείχνουν αιμόφυρτους τραυματίες και άγριες επιθέσεις αστυνομικών σε πολίτες που πήγαιναν να ψηφίσουν. Η αστυνομία χρησιμοποίησε σε πολλές περιπτώσεις πλαστικές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών και για να απομακρύνει ψηφοφόρους από εκλογικά κέντρα.

Σε άλλα βίντεο εμφανίζονται αστυνομικοί – προφανώς Καταλανοί – να προστατεύουν πολίτες από τις επιθέσεις άλλων αστυνομικών.
Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η καταλανική τοπική κυβέρνηση, πάνω από 850 άτομα χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά από συμπλοκές με αστυνομικούς, οι οποίοι εισέβαλαν βίαια σε εκλογικά κέντρα.

 
 
 
www.sofokleousin.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ