Βεβαιότητα για τη λήψη της δόσης των 800 εκατ. ευρώ εντός του Οκτωβρίου

 

Απόλυτη βεβαιότητα για τη λήψη της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, δηλώνουν στο Σin στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αφορμή δημοσιεύματα για καθυστέρηση στη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Οι παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τονίζουν πως τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, αφορούν στον μήνα Αύγουστο, ενώ ο στόχος των αποπληρωμών οφειλών καλύπτει μέχρι και τον Σεπτέμβριο και προσθέτουν ότι τον περασμένο μήνα οι πληρωμές επιταχύνθηκαν και συγκεκριμένα:

Στους προμηθευτές του Δημοσίου διατέθηκαν πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 1,6 δις. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας για τη λήψη των υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, η οποία θα ληφθεί εντός του Οκτωβρίου. Μόλις οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για τις πληρωμές του Σεπτεμβρίου θα κοινοποιηθούν στους θεσμούς για να ξεκλειδώσει η υποδόση.

Σημειώνεται πως η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, έχει δεσμευτεί από τους δανειστές, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ύψους 640 εκατ. ευρώ, προς τους προμηθευτές και περίπου 600 εκατ. ευρώ σε επιστροφές φόρων. Και οι δύο στόχοι υπερκαλύφθηκαν, τονίζουν οι αρμόδιοι παράγοντες, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Σin http://www.sofokleousin.gr/archives/357914.html,

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το πρωί το ΥΠΟΙΚ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου μειώθηκαν οριακά  τον Αύγουστο  από τα 3,917 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 3,912 δισ. ευρώ, με παράλληλη αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

Συγκεκριμένα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, από το 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο αυξήθηκαν σε 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Συνολικά, με τα χρέη προς τους προμηθευτές, το άθροισμα των οφειλών φτάνει σε 6,026 δισ. ευρώ.

Τα μεγαλύτερα χρέη εξακολουθούν να έχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, με συνολικές οφειλές ύψους 2,309 δισ. ευρώ, με τον ΕΟΠΥΥ να οφείλει 1,109 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία 558 εκατ. ευρώ. Επίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανεξόφλητα χρέη ύψους 335 εκατ. ευρώ.

 
 
www.sofokleousin.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ