Ποιος και πώς πληρώνει τη δωρεάν δημοσιογραφική εργασία

 

Προβληματισμό προκαλεί -αν μη τι άλλο- η δημόσια παραδοχή βρετανίδας δημοσιογράφου στον Guardian ότι για να μπορέσει να προσφέρει δωρεάν εργασία ως ασκούμενη, προκειμένου να προσληφθεί κάποια στιγμή ως αμειβόμενη δημοσιογράφος, αναγκάστηκε να βγάζει τα προς το ζην όχι μόνο στηριζόμενη οικονομικά στον σύντροφό της, αλλά προσφέροντας τις υπηρεσίες της ως εργάτρια του σεξ. 

Το βρετανικό Ίδρυμα Sutton εκτιμά ότι μία εξάμηνη μη αμειβόμενη πρακτική εξάσκηση στο Λονδίνο στοιχίζει στον ασκούμενο 5.556 λίρες (6.220 ευρώ), δηλαδή 926 λίρες (1.037 ευρώ) τον μήνα. Τουτέστιν, τα πρώτα βήματα για έναν νέο δημοσιογράφο έχουν καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά και είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του αν δεν έχει εξασφαλίσει από άλλους πόρους το κόστος όχι μόνο των σπουδών του αλλά και της αρχικής μη αμειβόμενης πρακτικής εξάσκησης που έχει καθιερωθεί στο χώρο της δημοσιογραφίας. 

«Χωρίς τον πληρωμένο έρωτα και τον φίλο μου τις πρώτες εκείνες ημέρες, δεν θα είχα ούτε χρήματα για ενοίκιο, ούτε φαγητό, ούτε απλήρωτη πρακτική εργασία και ούτε καριέρα» εξομολογείται η (αμειβόμενη πλέον σήμερα) δημοσιογράφος Πάρις Λις. 

Η ίδια, όπως λέει, προέρχεται από μία εργατική οικογένεια της περιφέρειας, που μόλις ολοκλήρωσε της σπουδές της μετακόμισε στο Λονδίνο και άρχισε να εργάζεται, κυρίως χωρίς αμοιβή, σε διάφορα περιοδικά. Σταδιακά άρχισε να αποσπά κάποια χρήματα από τους εκδότες επειδή «ήταν αφοσιωμένη και είχε θράσος» και επειδή οι εργοδότες της αναγνώριζαν ότι προσέφερε προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους. Το ποσό όμως που έπαιρνε ήταν περίπου 50 λίρες την εβδομάδα και αυτό έπειτα από πολλούς μήνες δωρεάν εργασίας. 

«Μπορούσα να το κάνω αυτό μόνον επειδή με στήριζε οικονομικά ο φίλος μου, ένα καλό παιδί της μεσαίας τάξης με έναν καλό μισθό στο City» λέει, συμπληρώνοντας μάλιστα πως αισθάνεται τυχερή για αυτό το λόγο. 

«Και δεν είναι μόνο η δημοσιογραφία. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: Το να βλέπω φίλους στα 20 και τα 30 τους, διαφόρων ειδικοτήτων, που προέρχονται από εργατικές οικογένειες, να εγκαταλείπουν τα όνειρά τους ή οι υπόλοιποι που δεν μπόρεσαν εξαρχής να τα κυνηγήσουν;» αναρωτιέται η Πάρις Λις για να προσθέσει: «Ταλαντούχοι άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να εδραιωθούν στους χώρους που επέλεξαν. Γιατί; Επειδή δεν είχαν πλούσιους γονείς να τους εντάξουν στον κατάλληλο κοινωνικό περίγυρο, να τους τοποθετήσουν σε απλήρωτες δουλειές και να τους απαλλάξουν από την ανησυχία του πώς θα πληρωθεί το ενοίκιο». 

«Αν δεν έκανα σεξ έναντι χρημάτων για να αντεπεξέλθω στα έξοδά μου στη διάρκεια των σπουδών μου στο πανεπιστήμιο και του ενός και πλέον χρόνου απλήρωτης πρακτικής εξάσκησης δεν θα διαβάζατε εσείς αυτές τις γραμμές» σημειώνει η βρετανίδα δημοσιογράφος. 

 

Γιάννης Μανδαλίδης 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ