Le Figaro: Ελληνική κουζίνα, η σύγχρονη εποποιία της Ελλάδας

 

Η ελληνική μεσογειακή κουζίνα που περιλαμβάνεται από το 2010 στην 'Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco για τα ευεργετικά της στοιχεία, προσελκύει όλο και περισσότερους Γάλλους, γράφει η εφημερίδα Le Figaro.

Απέχοντας πολύ από τις άσχημες καρτ-ποστάλ με τον μουσακά να κολυμπάει στο λάδι, τον fluo ροζ ταραμά και τα ραγισμένα πιάτα, η ελληνική κουζίνα κερδίζει εμπιστοσύνη και εύσημα, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, απαριθμώντας τα βραβεία που έχει αποσπάσει τους τελευταίους μήνες. Στους φετινούς νικητές της "βίβλου" της γαστρονομίας, οκτώ εστιατόρια με ελληνική κουζίνα βραβεύτηκαν με αστέρια Michelin και το "Bib Gourmand", το οποίο απονέμεται για εξαιρετικά καλή κουζίνα σε λογικές τιμές.

Ανάμεσά τους το εστιατόριο Mavrommatis. Ελληνικό προπύργιο στο Παρίσι, οι ιδιοκτήτες του και σεφ δεν περίμεναν τον κόκκινο γαστρονομικό οδηγό για να μεγαλουργήσουν. Ένα από τα μενού τους είναι: αμπελόφυλλα γεμισμένα με καραβίδα, σπάλα αρνιού με κανελόνια και σέλινο, τάρτα πορτοκαλιού σερβιρισμένη με ελληνικό γιαούρτι, παγωτό με σαφράν και ελιές Καλαμών. Ωστόσο η βράβευσή τους είναι σπουδαία.

"Etsi", το νέο ελληνικό εστιατόριο στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού, προτείνει γαστρονομία με φίνες γεύσεις, προσηλωμένη όμως στα πάτρια εδάφη. Και εάν, όπως λέει ο Αριστοτέλης, "ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη", οι αλλεπάλληλες διακρίσεις που λαμβάνει το εστιατόριο, όπως το "Bib Gourmand", δεν αφήνουν αμφιβολία περί του αντιθέτου.

Το βραβείο "Pop" για τους καλύτερους μεζέδες δόθηκε από τον οδηγό Gault & Miillau στο "Yaya" στο Σεν-Ουέν, στα βόρεια προάστια του Παρισιού. Η νέα τύπου ταβέρνα που εμπνέεται από την κουζίνα της γιαγιάς βραβεύτηκε επίσης για το καλύτερο ελληνικό σάντουιτς από τον οδηγό Fooding.

Όσο για τo "Evi Evane", βραβεύτηκε ως το καλύτερο ξένο εστιατόριο από τον οδηγό Pudlo, ακριβώς πριν από έναν χρόνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

travel.eleftheriaonline.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ