ΚΟΥΖΙΝΑ

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σοκολάτα και λεμόνι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας Δυσκολίας / Προετοιμασία: 45' Υλικά 3 κούπες ζάχαρη 4 κούπες νερό φλούδα από 1 ακέρωτο λεμόνι ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι 2/3 κούπας σπορέλαιο 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα 150 γρ. κουβερτούρα Διαδικασία Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και το μισό από το ξύσμα σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε σε...

Αγαπημένη συνταγή της γιαγιάς: Τάρτα με κρέμα βανίλια!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Αγαπάμε τις συνταγές της γιαγιάς… Σοκολατόπιτα, καρυδόπιτα, πορτοκαλόπιτα. Όλα αυτά τα γλυκά τα αγαπάμε με τον τρόπο που τα φτιάχνει η γιαγιά! Σήμερα θα σου δείξουμε μια αρκετά κλασική, αλλά πολύ νόστιμη κι ελαφριά συνταγή: Τάρτη με κρέμα βανίλια! Πολύ απλά υλικά, ζάχαρη, κανέλα, βανίλια κι είσαι έτοιμος να γευτείς ένα παραδοσιακό, γιαγιαδίστικο γλυκό που θα σου ξυπνήσει...

Σουβλάκια γαρίδας: Μια γκουρμέ πρόταση που θα εντυπωσιάσει!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά για 4 μερίδες : 800 γρ. γαρίδες 4 ντομάτες 4 κολοκυθάκια 4 πιπεριές 1 μικρό ματσάκι μαϊντανός 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο ο χυμός 2 λεμονιών πιπέρι Εκτέλεση Ψιλοκόβετε το μαϊντανό. Kαθαρίζετε τις γαρίδες και τις βάζετε μαζί με το μαϊντανό, το λάδι, το λεμόνι και το πιπέρι σε ένα σκεύος μέσα στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Kόβετε τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές...

Ασιατική κουζίνα για δύο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εξωτικό φιλέτο κοτόπουλου με λαχανικά και σάλτσα σόγιας Με λίγο τζίντζερ και σάλτσα σόγιας το καθημερινό κοτόπουλο μεταμορφώνεται σε μια πρωτότυπη, εξωτική συνταγή. Συνοδεύουμε με νουντλς. Κοπανάκια κοτόπουλου με άρωμα εξωτικό Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας με αυτή τη συνταγή. Αφήνουμε τα κοπανάκια να μαριναριστούν στο μείγμα από κρασί, σόγια, λάιμ, τζίντερ, κουρκουμά...

Δύο συνταγές για τραγανή, σπιτική λαγάνα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δε γίνεται! Το έθιμο του άζυμου ψωμιού παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και παρασκευάζεται μέχρι σήμερα, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια, για την πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Ακολουθούν δυο συνταγές για λαγάνα, με φρέσκια μαγιά αλλά και μαγιά στιγμής, για όσους θέλουν να την απολαύσουν σπιτική. Λαγάνα με ξηρή μαγιά Υλικά συνταγής 3 φακελάκια...

Καλαμάρια με μουστάρδα και κοφτό μακαρονάκι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 25΄   Υλικά (για 4-6 μερίδες) 1 κιλό καλαμάρια, καθαρισμένα 200 γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες 1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη 100 γρ. μουστάρδα απαλή 100 ml χυμός πορτοκαλιού 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού + για το σερβίρισμα 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος...

Ρεβιθοσαλάτα με ψητά λαχανικά

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολο  / Αναμονή: 1 βράδυ, Προετοιμασία: 20’ μαγειρεμα + Ψήσιμο: περίπου 2½ ώρες Υλικά για 4 μερίδες 300 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς 1 φύλλο δάφνης 2 πράσα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες 2-3 εκ. 1 μαραθόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες 2 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες ...

Γλώσσες στο τηγάνι με ολίγη κρέμα και μυρωδικά

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Δεν συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε με κρέμα γάλακτος. Σίγουρα όχι ψάρι. Σίγουρα; Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: περίπου 20΄   Υλικά (για 4 μερίδες) 4 φέτες γλώσσα, 250 γρ. η καθεμία 150 ml κρέμα γάλακτος 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος ξύσμα από 1 λεμόνι 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Διαδικασία ...

Κουκουλωτό από τη Βέροια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Θυμίζει τους μακεδονίτικους τσιγεροσαρμάδες. Χαρακτηριστικό αυτής της παραδοσιακής συνταγής η μπόλια, που τυλίγει κομματάκια αρνιού αντί για εντόσθια. Ψήνεται στο φούρνο με λεμονάτες πατατούλες.     Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:30' Χρόνος μαγειρέματος:1:30' Έτοιμο σε:2:0' Χρόνος αναμονής:60 λεπτά     Υλικά 2 κιλά μπουτάκι αρνίσιο, σε μικρούς κύβους 2-3 μπόλιες...

Πικάντικες χοιρινές μπριζόλες με τεκίλα (!)

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εξαίσια συνταγή αυστηρά για ενήλικες - για τα παιδιά θα φτιάξουμε μπριζόλες λαδορίγανη. Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 25΄, Μαρινάρισμα: 2 ώρες, Ψήσιμο: 16΄-20΄   Υλικά (για 4 μερίδες) 4 χοιρινές μπριζόλες από λαιμό (με κόκαλο), βάρους 200 γρ. η καθεμία λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα Για τη μαρινάδα 100 ml ελαιόλαδο 80 ml τεκίλα 100 ml χυμός λεμονιού 2 σκελίδες σκόρδο,...

Λάιτ γαλατόπιτα με άρωμα βανίλιας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 35΄-40΄ Υλικά (για 8-10 μερίδες) 1,5 λίτρο γάλα με 1,5% λιπαρά 1 κούπα ζάχαρη σκούρα, καστανή 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 1 κουτ. σούπας απόσταγμα βανίλιας 1 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο, για το σκεύος 4 αυγά, χτυπημένα Διαδικασία Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Ρίχνουμε τα πρώτα τέσσερα υλικά σε μια κατσαρόλα...

Σπαγκέτι ολικής με τραγανά λαχανικά και σουσάμι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολο  / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 10΄ Υλικά (για 4 άτομα) 500 γρ. σπαγκέτι ολικής άλεσης 200 γρ. μπρόκολο, σε μικρά μπουκέτα 200 γρ. κουνουπίδι σε μικρά μπουκέτα 2 καρότα, χοντροτριμμένα 1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες 1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, ψιλοκομμένη 2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε τηγάνι για 2 λεπτά, χωρίς λάδι 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 100 γρ. ταχίνι...

Τα «καλά» ποτήρια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Σε κάθε σπίτι υπάρχουν ποτήρια κρασιού, υπάρχουν όμως και τα «καλά ποτήρια», όπως συνήθιζαν να τα αποκαλούν οι μαμάδες μας, που τα έβγαζαν μόνο σε γιορτές και ιδιαίτερες περιστάσεις. Μπορεί ένα ποτήρι να αλλάξει την αίσθηση ενός κρασιού;Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν, αλλά έτσι είναι. Υπάρχει ένα πείραμα κατά το οποίο, βάζοντας πολύ κρύο νερό σε...

Φακές με μανιτάρια, πελτέ και πάπρικα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολο / Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα: 30΄ Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. φακές ψιλές 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα 1 φύλλο δάφνης 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας 300 γρ. λευκά μανιτάρια, χοντροκομμένα 60 ml κονιάκ ή κρασί λευκό 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό 70 ml ελαιόλαδο αλάτι,...

Αμαρτωλά τρουφάκια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 25΄ Αναμονή: 3½ ώρες Υλικά (για περίπου 30 κομμάτια) 250 γρ. κουβερτούρα 250 γρ. κρέμα γάλακτος 2 κουτ. σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 40 γρ. κακάο 40 γρ. τρούφα Διαδικασία Σπάμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος (την αποσύρουμε λίγο πριν πάρει βράση). Αδειάζουμε την...

Το αντίδοτο στη μελαγχολία

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Tα γκρίζα μάς τύλιξαν για τα καλα. Τα σύννεφα, τα γυμνά κλαδιά, τα βρεγμένα πεζοδρόμια, η διάθεσή μας κυρίως. Γκρι, σταχτί, μολυβί - πέφτουμε πάνω τους σαν μπαλάκι του σκουός που κάποιος νευρωτικός και αξιολάτρευτος πρωταγωνιστής του Γούντι Άλεν χτυπάει με λύσσα στον τοίχο του κλειστού τερέν για να πολεμήσει το δικό του γκρι. Γκρίζο στο φαγητό, η απόλυτη μελαγχολία, η ανείπωτη. Με...

Τυρόπιτα σφολιάτας με φέτα, ανθότυρο και δυόσμο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Πεντανόστιμη τυρόπιτα με πλούσια κρέμα και 2 διαφορετικά τυριά. Ο δυόσμος, από τα πιο κλασικά μυρωδικά για τυρόπιτα, της δίνει υπέροχο άρωμα.   Υλικά Για την πίτα 2 φύλλα σφολιάτα 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο ½ φλιτζάνι γάλα 1 κουτ. σούπας μαυροσούσαμο 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το ταψί Για τη γέμιση 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 200γρ. σιμιγδάλι ψιλό 1 λίτρο γάλα, ζεστό 350γρ. φέτα,...

Πάστα φλόρα με μαρμελάδα μανταρίνι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας, Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 20΄, Ψήσιμο:45΄ Η Νίκη Χρυσανθίδου μάς παραχώρησε τη συνταγή της χρυσοχέρας μητέρας της γι’ αυτή την πάστα φλόρα. Μας τόνισε, βέβαια, ότι η μητέρα της έβαζε πάντα μαρμελάδα βερίκοκο, αλλά «δουλεύει» άψογα και με τη μανταρινομαρμελάδα. Υλικά (για ταρτιέρα 26 εκ.) 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γρ. ζάχαρη 1 κουτ. γλυκού...

Ό,τι πρέπει για το κρύο! Ψαρόσουπα με μυλοκόπι και μπακαλιάρο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μία ζεστή ψαρόσουπα είναι μάλλον ό,τι πρέπει για να αντιμετωπίσουμε το κρύο και η συνταγή που θα βρείτε παρακάτω, μάλλον είναι αυτό που θα θέλατε. ΥΛΙΚΑ Υλικά συνταγής 1 κιλό ψάρια (1 μυλοπόπι μεσαίου μεγέθους και 1-2 μπακαλιαράκια μικρά) 1½ λίτρο νερό 2 πατάτες 2 καρότα 1 μικρή σελινόριζα 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικά) 1 κρεμμύδι 1 πιπεριά ½φλιτζ....

Βασιλόπιτα: Εύκολη και νόστιμη συνταγή

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Συνταγή για καταπληκτική Βασιλόπιτα : ΥΛΙΚΑ για βασιλόπιτα: 250 gr Βούτυρο (βιτάμ) 2 φλυτζάνια ζάχαρη 1 πακέτο φαρίνα γιώτης 1 κουταλάκι κοφτό μπέικιν 6 αυγά 2 πορτοκάλια χυμό & το ξύσμα 1 βανίλια 1 φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια (προαιρετικά) 1 φλυτζάνι του τσαγιού σταφίδες (προαιρετικά) Συνταγή για βασιλόπιτα: Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν....