ΚΟΥΖΙΝΑ

Μπιφτέκια κοτόπουλου με ντομάτα και ρίγανη

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολο / Προετοιμασία: 20΄ Σοτάρισμα + Ψήσιμο: 15΄ Υλικά για 8 μπιφτέκια 1 κιλό κιμάς κοτόπουλου, από στήθος 250 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 250 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο σε λίγο γάλα και καλά στυμμένο 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή 1 ντοματάκι κονσέρβας, πολτοποιημένο 2 αυγά χυμός από 1 λεμόνι 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή 1/4 μάτσο...

Σπαράγγια και μπράντι απογειώνουν το κοτόπουλο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολο / Προετοιμασία: 30΄ Ψήσιμο: 35΄ Υλικά (για 4 - 6 άτομα) 1 κοτόπουλο, περίπου 1.300 γρ., κομμένο σε 8 κομμάτια 4 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4 10 σπαράγγια, καθαρισμένα και ολόκληρα 5 μέτρια καρότα, σε χονδρές ροδέλες τα φύλλα από ένα μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα 1 κουτ. σούπας σουσάμι αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Για τη σάλτσα 60 ml μπράντι 30 γρ. μέλι...

Κόμφορτ μακαρονάδα με μοσχάρι, λαχανικά και πορτοκάλι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Mέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα Υλικά (για 4 - 6 άτομα) 500 γρ. παπαρδέλες (ή άλλα πλατιά ζυμαρικά της αρεσκείας μας, όπως ταλιατέλες,μαφαλντίνι κ.ά.) 700 γρ. μοσχαρίσια σπάλα, σε μικρά κομμάτια του 1,5 εκ. 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη 4 μέτρια καρότα, σε κυβάκια περίπου 1 εκ. 200 γρ. αρακάς,...

Παραδοσιακό στιφάδο: μια κλασική συνταγή

ΚΟΥΖΙΝΑ

  To στιφάδο είναι μια χαρακτηριστική ελληνική συνταγή, που ξυπνά μνήμες από Κυριακάτικα τραπέζια, όταν μαζευόταν όλη η οικογένεια πάνω από μια κατσαρόλα από όπου αναδύονταν ορεκτικές μυρωδιές. Συνήθως συνοδεύεται από πατάτες τηγανιτές, ρύζι ή κριθαράκι. Μόλις εκτελέσετε την συνταγή μερικές φορές και εξοικειωθείτε με την παρασκευή της, μπορείτε να την δοκιμάσετε με λαγό ή...

Μελιτζάνες στο φούρνο!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μελιτζάνες στο φούρνο. Μια εύκολη απλή και γρήγορη συνταγή για ένα εύκολο και πάντα ευπρόσδεκτο πιάτο. Αν δεν νηστεύετε, απολαύστε τες με τυρί φέτα και ζεστό ψωμί. Υλικά συνταγής 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες 4 μεγάλες ντομάτες 1 κοφτή κ.σ. ντοματοπελτέ 1 μεγάλο κρεμμύδι σε κυβάκια 1 εκ. 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό 2 κ.γ. ψιλοκομμένο...

Συνταγή από το Άγιο Όρος για Νηστίσιμο Εκμέκ!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Τα γλυκά είναι μια απόλαυση, την οποία δε χρειάζεται κάποιος να στερηθεί λόγω Σαρακοστής. Πολλά, μάλιστα, από τα αγαπημένα μας εδέσματα έχουν μια νηστίσιμη εκδοχή, εξίσου νόστιμη και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά πιο υγιεινή. Ένα από αυτά είναι και το νηστίσιμο εκμέκ. Επίσης δείτε το νηστίσιμο μπακλαβά με μέλι!   Το νηστίσιμο εκμέκ που σας προτείνουμε σήμερα είναι μια...

Τα μυστικά των πέστο μυρωδικών

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ωμές σάλτσες φρέσκων μυρωδικών εξ Ιταλίας είναι τα pesto. Το όνομά τους το πήραν από τη λέξη pesto, που σημαίνει «γουδί», το σκεύος στο οποίο παρασκευάζονταν. Κι ενώ υπάρχουν ακόμη κάποιοι που επιμένουν παραδοσιακά (δηλ. χρησιμοποιούν το γουδί), ο ευκολότερος και, σύμφωνα με πολλούς σεφ, ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξουμε πέστο είναι με το μούλτι (ή άλλους πολυκόφτες). Βασιλικός...

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σοκολάτα και λεμόνι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας Δυσκολίας / Προετοιμασία: 45' Υλικά 3 κούπες ζάχαρη 4 κούπες νερό φλούδα από 1 ακέρωτο λεμόνι ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι 2/3 κούπας σπορέλαιο 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα 150 γρ. κουβερτούρα Διαδικασία Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και το μισό από το ξύσμα σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε σε...

Αγαπημένη συνταγή της γιαγιάς: Τάρτα με κρέμα βανίλια!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Αγαπάμε τις συνταγές της γιαγιάς… Σοκολατόπιτα, καρυδόπιτα, πορτοκαλόπιτα. Όλα αυτά τα γλυκά τα αγαπάμε με τον τρόπο που τα φτιάχνει η γιαγιά! Σήμερα θα σου δείξουμε μια αρκετά κλασική, αλλά πολύ νόστιμη κι ελαφριά συνταγή: Τάρτη με κρέμα βανίλια! Πολύ απλά υλικά, ζάχαρη, κανέλα, βανίλια κι είσαι έτοιμος να γευτείς ένα παραδοσιακό, γιαγιαδίστικο γλυκό που θα σου ξυπνήσει...

Σουβλάκια γαρίδας: Μια γκουρμέ πρόταση που θα εντυπωσιάσει!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά για 4 μερίδες : 800 γρ. γαρίδες 4 ντομάτες 4 κολοκυθάκια 4 πιπεριές 1 μικρό ματσάκι μαϊντανός 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο ο χυμός 2 λεμονιών πιπέρι Εκτέλεση Ψιλοκόβετε το μαϊντανό. Kαθαρίζετε τις γαρίδες και τις βάζετε μαζί με το μαϊντανό, το λάδι, το λεμόνι και το πιπέρι σε ένα σκεύος μέσα στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Kόβετε τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές...

Ασιατική κουζίνα για δύο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εξωτικό φιλέτο κοτόπουλου με λαχανικά και σάλτσα σόγιας Με λίγο τζίντζερ και σάλτσα σόγιας το καθημερινό κοτόπουλο μεταμορφώνεται σε μια πρωτότυπη, εξωτική συνταγή. Συνοδεύουμε με νουντλς. Κοπανάκια κοτόπουλου με άρωμα εξωτικό Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας με αυτή τη συνταγή. Αφήνουμε τα κοπανάκια να μαριναριστούν στο μείγμα από κρασί, σόγια, λάιμ, τζίντερ, κουρκουμά...

Δύο συνταγές για τραγανή, σπιτική λαγάνα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δε γίνεται! Το έθιμο του άζυμου ψωμιού παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και παρασκευάζεται μέχρι σήμερα, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια, για την πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Ακολουθούν δυο συνταγές για λαγάνα, με φρέσκια μαγιά αλλά και μαγιά στιγμής, για όσους θέλουν να την απολαύσουν σπιτική. Λαγάνα με ξηρή μαγιά Υλικά συνταγής 3 φακελάκια...

Καλαμάρια με μουστάρδα και κοφτό μακαρονάκι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 25΄   Υλικά (για 4-6 μερίδες) 1 κιλό καλαμάρια, καθαρισμένα 200 γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες 1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη 100 γρ. μουστάρδα απαλή 100 ml χυμός πορτοκαλιού 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού + για το σερβίρισμα 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος...

Ρεβιθοσαλάτα με ψητά λαχανικά

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολο  / Αναμονή: 1 βράδυ, Προετοιμασία: 20’ μαγειρεμα + Ψήσιμο: περίπου 2½ ώρες Υλικά για 4 μερίδες 300 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς 1 φύλλο δάφνης 2 πράσα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες 2-3 εκ. 1 μαραθόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες 2 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες ...

Γλώσσες στο τηγάνι με ολίγη κρέμα και μυρωδικά

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Δεν συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε με κρέμα γάλακτος. Σίγουρα όχι ψάρι. Σίγουρα; Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: περίπου 20΄   Υλικά (για 4 μερίδες) 4 φέτες γλώσσα, 250 γρ. η καθεμία 150 ml κρέμα γάλακτος 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος ξύσμα από 1 λεμόνι 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Διαδικασία ...

Κουκουλωτό από τη Βέροια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Θυμίζει τους μακεδονίτικους τσιγεροσαρμάδες. Χαρακτηριστικό αυτής της παραδοσιακής συνταγής η μπόλια, που τυλίγει κομματάκια αρνιού αντί για εντόσθια. Ψήνεται στο φούρνο με λεμονάτες πατατούλες.     Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:30' Χρόνος μαγειρέματος:1:30' Έτοιμο σε:2:0' Χρόνος αναμονής:60 λεπτά     Υλικά 2 κιλά μπουτάκι αρνίσιο, σε μικρούς κύβους 2-3 μπόλιες...

Πικάντικες χοιρινές μπριζόλες με τεκίλα (!)

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εξαίσια συνταγή αυστηρά για ενήλικες - για τα παιδιά θα φτιάξουμε μπριζόλες λαδορίγανη. Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 25΄, Μαρινάρισμα: 2 ώρες, Ψήσιμο: 16΄-20΄   Υλικά (για 4 μερίδες) 4 χοιρινές μπριζόλες από λαιμό (με κόκαλο), βάρους 200 γρ. η καθεμία λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα Για τη μαρινάδα 100 ml ελαιόλαδο 80 ml τεκίλα 100 ml χυμός λεμονιού 2 σκελίδες σκόρδο,...

Λάιτ γαλατόπιτα με άρωμα βανίλιας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 35΄-40΄ Υλικά (για 8-10 μερίδες) 1,5 λίτρο γάλα με 1,5% λιπαρά 1 κούπα ζάχαρη σκούρα, καστανή 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 1 κουτ. σούπας απόσταγμα βανίλιας 1 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο, για το σκεύος 4 αυγά, χτυπημένα Διαδικασία Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Ρίχνουμε τα πρώτα τέσσερα υλικά σε μια κατσαρόλα...

Σπαγκέτι ολικής με τραγανά λαχανικά και σουσάμι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολο  / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 10΄ Υλικά (για 4 άτομα) 500 γρ. σπαγκέτι ολικής άλεσης 200 γρ. μπρόκολο, σε μικρά μπουκέτα 200 γρ. κουνουπίδι σε μικρά μπουκέτα 2 καρότα, χοντροτριμμένα 1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες 1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, ψιλοκομμένη 2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε τηγάνι για 2 λεπτά, χωρίς λάδι 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 100 γρ. ταχίνι...

Τα «καλά» ποτήρια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Σε κάθε σπίτι υπάρχουν ποτήρια κρασιού, υπάρχουν όμως και τα «καλά ποτήρια», όπως συνήθιζαν να τα αποκαλούν οι μαμάδες μας, που τα έβγαζαν μόνο σε γιορτές και ιδιαίτερες περιστάσεις. Μπορεί ένα ποτήρι να αλλάξει την αίσθηση ενός κρασιού;Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν, αλλά έτσι είναι. Υπάρχει ένα πείραμα κατά το οποίο, βάζοντας πολύ κρύο νερό σε...