ΚΟΥΖΙΝΑ

Τα «καλά» ποτήρια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Σε κάθε σπίτι υπάρχουν ποτήρια κρασιού, υπάρχουν όμως και τα «καλά ποτήρια», όπως συνήθιζαν να τα αποκαλούν οι μαμάδες μας, που τα έβγαζαν μόνο σε γιορτές και ιδιαίτερες περιστάσεις. Μπορεί ένα ποτήρι να αλλάξει την αίσθηση ενός κρασιού;Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν, αλλά έτσι είναι. Υπάρχει ένα πείραμα κατά το οποίο, βάζοντας πολύ κρύο νερό σε...

Φακές με μανιτάρια, πελτέ και πάπρικα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολο / Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα: 30΄ Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. φακές ψιλές 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα 1 φύλλο δάφνης 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας 300 γρ. λευκά μανιτάρια, χοντροκομμένα 60 ml κονιάκ ή κρασί λευκό 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό 70 ml ελαιόλαδο αλάτι,...

Αμαρτωλά τρουφάκια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 25΄ Αναμονή: 3½ ώρες Υλικά (για περίπου 30 κομμάτια) 250 γρ. κουβερτούρα 250 γρ. κρέμα γάλακτος 2 κουτ. σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 40 γρ. κακάο 40 γρ. τρούφα Διαδικασία Σπάμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος (την αποσύρουμε λίγο πριν πάρει βράση). Αδειάζουμε την...

Το αντίδοτο στη μελαγχολία

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Tα γκρίζα μάς τύλιξαν για τα καλα. Τα σύννεφα, τα γυμνά κλαδιά, τα βρεγμένα πεζοδρόμια, η διάθεσή μας κυρίως. Γκρι, σταχτί, μολυβί - πέφτουμε πάνω τους σαν μπαλάκι του σκουός που κάποιος νευρωτικός και αξιολάτρευτος πρωταγωνιστής του Γούντι Άλεν χτυπάει με λύσσα στον τοίχο του κλειστού τερέν για να πολεμήσει το δικό του γκρι. Γκρίζο στο φαγητό, η απόλυτη μελαγχολία, η ανείπωτη. Με...

Τυρόπιτα σφολιάτας με φέτα, ανθότυρο και δυόσμο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Πεντανόστιμη τυρόπιτα με πλούσια κρέμα και 2 διαφορετικά τυριά. Ο δυόσμος, από τα πιο κλασικά μυρωδικά για τυρόπιτα, της δίνει υπέροχο άρωμα.   Υλικά Για την πίτα 2 φύλλα σφολιάτα 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο ½ φλιτζάνι γάλα 1 κουτ. σούπας μαυροσούσαμο 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το ταψί Για τη γέμιση 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 200γρ. σιμιγδάλι ψιλό 1 λίτρο γάλα, ζεστό 350γρ. φέτα,...

Πάστα φλόρα με μαρμελάδα μανταρίνι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας, Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 20΄, Ψήσιμο:45΄ Η Νίκη Χρυσανθίδου μάς παραχώρησε τη συνταγή της χρυσοχέρας μητέρας της γι’ αυτή την πάστα φλόρα. Μας τόνισε, βέβαια, ότι η μητέρα της έβαζε πάντα μαρμελάδα βερίκοκο, αλλά «δουλεύει» άψογα και με τη μανταρινομαρμελάδα. Υλικά (για ταρτιέρα 26 εκ.) 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γρ. ζάχαρη 1 κουτ. γλυκού...

Ό,τι πρέπει για το κρύο! Ψαρόσουπα με μυλοκόπι και μπακαλιάρο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μία ζεστή ψαρόσουπα είναι μάλλον ό,τι πρέπει για να αντιμετωπίσουμε το κρύο και η συνταγή που θα βρείτε παρακάτω, μάλλον είναι αυτό που θα θέλατε. ΥΛΙΚΑ Υλικά συνταγής 1 κιλό ψάρια (1 μυλοπόπι μεσαίου μεγέθους και 1-2 μπακαλιαράκια μικρά) 1½ λίτρο νερό 2 πατάτες 2 καρότα 1 μικρή σελινόριζα 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικά) 1 κρεμμύδι 1 πιπεριά ½φλιτζ....

Βασιλόπιτα: Εύκολη και νόστιμη συνταγή

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Συνταγή για καταπληκτική Βασιλόπιτα : ΥΛΙΚΑ για βασιλόπιτα: 250 gr Βούτυρο (βιτάμ) 2 φλυτζάνια ζάχαρη 1 πακέτο φαρίνα γιώτης 1 κουταλάκι κοφτό μπέικιν 6 αυγά 2 πορτοκάλια χυμό & το ξύσμα 1 βανίλια 1 φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια (προαιρετικά) 1 φλυτζάνι του τσαγιού σταφίδες (προαιρετικά) Συνταγή για βασιλόπιτα: Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν....

Βασιλόπιτα γεμιστή με σοκολάτα & καραμελωμένα φουντούκια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μια συνταγή για μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή και πεντανόστιμη βασιλόπιτα. Υποδεχθείτε το Νέο έτος με μια λαχταριστή και γευστικότατη Βασιλόπιτα γεμιστή με σοκολάτα & καραμελωμένα φουντούκια.   Υλικά συνταγής 250 γρ. Flora soft με βούτυρο 5 αυγά 250 γρ. ζάχαρη 2/3 φλ. γάλα 1 βανίλια 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του Για τη γέμιση: 90 γρ. κακάο (κοσκινισμένο) 150 γρ. κουβερτούρα (τριμμένη) ...

Φραγκόκοτα γεμιστή με κάστανα, κολοκύθα και ρύζι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Δύσκολο / Προετοιμασία: 40΄ Αναμονή: 2½ ώρες (συνολικά) Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 2 ώρες   Υλικά (για 6-8 μερίδες) 2 φραγκόκοτες, περίπου 1.200 γρ. η καθεμία (με τα συκωτάκια τους) 1 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο Για τη μαρινάδα-σάλτσα 90 ml μπράντι 240 ml χυμός πορτοκαλιού 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό  60 ml χυμός λεμονιού 120 ml ελαιόλαδο 100 γρ. μουστάρδα της αρεσκείας μας 30 ml μέλι της...

Αρνίσιο μπούτι ψητό με πικάντικο μείγμα μπαχαρικών «μπαχαράτ»

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Απλότητα και ευκολία. Ελάχιστα υλικά έχει αυτό το αρνάκι, όμως το ευωδιαστό μείγμα μπαχαράτ, ένα αραβικής προέλευσης πικάντικο μείγμα μπαχαρικών, το απογειώνει. Το βρίσκουμε έτοιμο στα μπαχαράδικα. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε και μόνοι μας ως εξής: Ανακατεύουμε 1 κουτ. σούπας μοσχοκάρυδο, 1 κουτ. σούπας καρδάμωμο (κακουλέ), 1 κουτ. σούπας μπαχάρι, 2 κουτ. σούπας κόλιανδρο ξερό, 3...

Κοτόπουλο με πατάτες ντομάτα και πιπεριές στη γάστρα!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Πεντανόστιμο κοτόπουλο με μελωμένες πατατούλες, τριμμένη φρέσκια ντομάτες και πιπεριές στη γάστρα. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα υγιεινό πιάτο με εξαιρετική γεύση για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Υλικά συνταγής 1 κοτόπουλο 1300 γρ. περίπου κομμένα σε 8-10 κομμάτια 1½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρές ροδέλες (πάχους περίπου 1 εκ.) 6-7...

Συνταγή για παραδοσιακή κοτόπιτα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μια συνταγή για να απολαύσετε το αγαπημένων όλων πουλερικό, το κοτόπουλο, σαν κυρίως υλικό σε μια υπέροχη, πεντανόστιμη κοτόπιτα που μπορείτε να τη σερβίρετε σαν ορεκτικό αλλά και σαν κυρίως γεύμα. Μια δοκιμασμένη συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ, από τα κιτάπια της γιαγιάς με σίγουρη επιτυχία.   Υλικά συνταγής 1 κοτόπουλο 1 ½ κιλά περίπου 4 μέτρια κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε...

Τάρτα με κοτόπουλο και μανιτάρια!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μια εύκολη συνταγή για μια λαχταριστή τάρτα με κοτόπουλο και μανιτάρια. Ένα πολύ νόστιμο πρώτο πιάτο για το κυριακάτικο και το γιορτινό τραπέζι, που παρέα με μια πράσινη σαλάτα γίνεται εύκολα και ένα πλήρες κυρίως πιάτο για ελαφρύ γεύμα ή δείπνο.   Υλικά συνταγής 1 φύλλο σφολιάτας ή φύλλο ζύμης για τάρτες 400 γρ. κοτόπουλο φιλέτο, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια 300 γρ....

Γεμιστά ρολάκια κοτόπουλου!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μια εύκολη σχετικά και εντυπωσιακή συνταγή για κοτόπουλο, που θέλει τα γεμισμένα και τυλιγμένα σε ρολό φιλέτα κοτόπουλου, ψημένα κάτω από ωραία σφολιάτα.   Υλικά 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας 6 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, «ανοιγμένα» σε πάχος 1εκ. (μπορείτε να ζητήσετε από τον κρεοπώλη να σας τα ετοιμάσει) 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι ντομάτα...

Χοιρινός λαιμός με άγρια μανιτάρια και κράνμπερις

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Έμπνευση από το αγγλικό Sunday roast αντλεί ο σεφ, εξ ου και ο χυμός μήλου και το μηλόξιδο. Αν βρείτε στην αγορά αποξηραμένες άγριες τρομπέτες, προτιμήστε τες. Μέτριας Δυσκολίας / Προετοιμασία: 10΄ Αναμονή: 1 ώρα / Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 4 ώρες Υλικά (για 4 μερίδες) 1.200 γρ. χοιρινός λαιμός, σε ρολό με το δέρμα του, περασμένο σε δίχτυ 1 λίτρο νερό 55 γρ. αλάτι 30 γρ. ζάχαρη λευκή...

Πιτσάκια με πίτα από σουβλάκι!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Δημιουργήστε εύκολα και γρήγορα μικρές ατομικά πιτσάκια με πίτα από σουβλάκι! Όλοι θα ξετρελαθούν με αυτό το φαγητό!   Υλικά συνταγής 5 πίτες για σουβλάκι 5 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας 5 κουταλιέσ της σούπας κέτσαπ 5 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο 250 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο 1 ντομάτα 5 φέτες ζαμπόν 5 φέτες σαλάμι αέρος 1 πιπεριά πράσινη Η πίτσα είναι το αγαπημένο...

Kουραμπιέδες με λευκή σοκολάτα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ένα από τα must γλυκά των Χριστουγέννων. Σε προηγούμενα βιβλία μου έχω δώσει συνταγές για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες. Η παραλλαγή σε αυτή τη συνταγή είναι ο συνδυασμός με πορτοκάλι, φιστίκια Αιγίνης και λευκή σοκολάτα.   Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο Χρόνος ετοιμασίας: 15΄ Χρόνος ψησίματος: 30΄   Για 25 κουραμπιέδες Υλικά 200 γρ. βούτυρο ζαχαροπλαστικής 40 γρ. spry 100 γρ....

Μοσχαράκι με κόκκινο κρασί

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μια υπέροχη συνταγή για ένα καταπληκτικό πιάτο. Μοσχαράκι κοκκινιστό βρασμένο σε κόκκινο κρασί. Συνοδεύστε το με τραγανά κρουτόνς και με ρύζι, ή πουρέ ή ζυμαρικά αρεσκείας και πραγματικά θα εντυπωσιαστείτε και θα εντυπωσιάσετε με τη γεύση του.   Υλικά συνταγής 1 κιλό μοσχάρι σε μικρές μερίδες 2 καρότα σε μικρά κομματάκια 2 κρεμμύδια σε μικρά κομματάκια 2 κοτσάνια σέλινο σε...

Παλμιέ με μερέντα

ΚΟΥΖΙΝΑ

   Προετοιμασία: 5΄, Ψήσιμο: 10΄ Υλικά για περίπου 40 κομμάτια 1 φύλλο σφολιάτα 6 κουτ. σούπας μερέντα 2 κουτ. σούπας φουντούκια ή αμύγδαλα, ψιλοκομμένα Διαδικασία Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του ταψιού με λαδόκολλα. Ανοίγουμε τη σφολιάτα και την απλώνουμε πάνω στη λαμαρίνα. Την αλείφουμε με τη μερέντα. Πασπαλίζουμε με τους...