ΚΟΥΖΙΝΑ

Κέικ του Βασιλιά

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Τα Χριστούγεννα φτάνουν και ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το γιορτινό τραπέζι. Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά φαγητά και γλυκά σε όλο τον κόσμο, που φτιάχνονται ειδικά γι' αυτές τις ημέρες. Ψάχνοντας για πρωτότυπες γιορτινές συνταγές, πέσαμε πάνω σε ένα γλυκό που μας έρχεται από την Πορτογαλία. Ονομάζεται Bolo Rei, που σημαίνει «Κέικ του Βασιλιά». Πρόκειται για ένα παραδοσιακό...

Μεσανατολίτικη maqlοοba, χορτοφαγική

ΚΟΥΖΙΝΑ

  H maqluba ή maqlooba είναι ένα φαγητό με βάση το ρύζι, πληθωρικό σε εμφάνιση και γεύση. Σημαίνει «αναποδογυρισμένος» και το μαγειρεύουν στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στην Ιορδανία και στη Συρία, συνήθως με κοτόπουλο ή αρνάκι. Είναι στην ουσία κύριο και συνοδευτικό μαζί, μαγειρεμένο σε διαφορετικούς χρόνους και σερβιρισμένο σε εντυπωσιακές στρώσεις, στις οποίες παρεμβάλλονται και άλλα...

Cupcakes με κάστανο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 25΄ / Ψήσιμο: 25΄ / Αναμονή: 20΄   Υλικά (για 12 cupcakes) 5 αυγά 150 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική 400 γρ. πουρές κάστανου (Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε έτοιμο, ελαφρώς γλυκό πουρέ – όχι μαρμελάδα–  που βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ ...

Ρεβιθάδα με θυμάρι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολο / Προετοιμασία: 10΄/ Αναμονή: 1 βράδυ /  Μαγείρεμα: 2 ώρες + 10΄ Υλικά (για 4 μερίδες) 300 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς) 2 καρότα, ολόκληρα 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 60 ml χυμός λεμονιού ξύσμα από 1 λεμόνι 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό 120 ml ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο Διαδικασία Σε κατσαρόλα βράζουμε ε τα ρεβίθια, τα καρότα, τα 2 από τα 3 κρεμμύδια, 2...

Χριστουγεννιάτικο κέικ με 3 υλικά!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Όχι οποιοδήποτε κέικ, όχι το κέικ σοκολάτας, αλλά το χριστουγεννιάτικο κέικ, το οποίο είναι συνήθως πλούσιο σε αποξηραμένα φρούτα. Παρακάτω παρουσιάζεται μια πανεύκολη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με μόλις 3 υλικά. Ναι, συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με 3 υλικά. Στα θετικά ότι υπάρχουν και κάποιες παραλλαγές καθώς και ότι με λίγη φαντασία μπορείτε να το...

Γιουβαρλάκια λεμονάτα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 40΄ Ιδιαίτερο πυκνό και πλούσιο το αυγολέμονο αυτής της συνταγής, εμπλουτισμένο με κορν φλάουρ.   Υλικά (για 6-8 μερίδες) 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς από σπάλα 3 αυγά, χωριστά κρόκοι από ασπράδια 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος 60 γρ. ρύζι γλασέ 80 ml ελαιόλαδο 500 γρ. πατάτες, σε...

Λαχανόρυζο κάρι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το ταίριασμα του παραδοσιακού λαχανόρυζου με το γάλα καρύδας και το κάρι έχει ανέλπιστα νόστιμο και αρωματικό αποτέλεσμα. Εύκολο / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 40΄ Υλικά (για 4 μερίδες) 1/2 μέτριο λάχανο, ψιλοκομμένο 200 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη 2 κουτ. σούπας κάρι, σε σκόνη 2 μέτρια καρότα,...

Κοτόπουλο λεμονάτο με δενδρολίβανο και πατάτες στον φούρνο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Παρακάτω θα δεις αναλυτικά πώς μπορείς να φτιάξεις πεντανόστιμο και ζουμερό κοτόπουλο λεμονάτο με δενδρολίβανο και πατάτες στον φούρνο. Δες αναλυτικά τη συνταγή! Υλικά συνταγής   1 κοτόπουλο 1½ κιλό περίπου, κομμένο σε μερίδες 120 ml ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον 2 ζουμερών λεμονιών το χυμό + 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού 5 κλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο + λίγο επιπλέον για γαρνίρισμα 3-4...

Κοκκινιστό με κοχυλάκι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα: 2 ώρες Υλικά (για 4 μερίδες) 1.200 γρ. μοσχάρι σπάλα, σε μερίδες 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ. κρεμμύδι, σε μέτρια καρέ 2 καρότα, σε μέτριες φέτες 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα 400 γρ. ντομάτα κονσέρβας, ψιλοκομμένη 200 ml κόκκινο κρασί, ξηρό 1 φύλλο δάφνης 300 γρ. κοχυλάκι ψιλό 80 ml ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι...

Πανεύκολος κορμός με 3 υλικά

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 3 ώρες Υλικά (για 6 μερίδες) 250 γρ. κουβερτούρα μπίτερ 600 γρ. άλειμμα σοκολάτας (τύπου Μερέντα) 1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ Διαδικασία Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το άλειμμα σοκολάτας. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Ντύνουμε εσωτερικά με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα του κέικ....

Φθινοπωρινό ρόφημα σοκολάτας με πορτοκάλι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 10΄ Υλικά (για 2 μερίδες) 1½ κούπα γάλα φρέσκο 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά    φλούδα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο   1 ξυλάκι κανέλας 100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη Διαδικασία Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη φλούδα του πορτοκαλιού και την κανέλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μερικές φορές όσο ζεσταίνεται το...

Τηγανόψωμο για τεμπέλες

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία–παρασκευή: 25΄   Υλικά (για 10 κομμάτια) 1/2 κιλό ζυμάρι για ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς   φέτα, τρίμμα, όση θέλουμε ρίγανη ελαιόλαδο, για τηγάνισμα Διαδικασία Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά να κάψει. Στο μεταξύ, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης στα χέρια μας, το πιέζουμε να γίνει λεπτό και το γεμίζουμε...

Μοναστηριακή συνταγή: Ντοματόρυζο με βασιλικό και ελιές

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Αυτή η καλογερική συνταγή για το μοναστηριακό ντοματόρυζο θα σας κερδίσει σίγουρα μέσα από την απλότητά της.   Ντοματόρυζο με βασιλικό και ελιές: Ένα ξεχωριστό αγαπημένο πιάτο με πλούσια γεύση, μεστή αρωμάτων χάρις στο βασιλικό που δένει υπέροχα με τις ελιές. Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το ντοματόρυζο είναι: 2 ώριμες ντομάτες 1 κονσέρβα ντοματάκια 1φλυτζανι ρύζι...

Εύκολα και νόστιμα τυροπιτάκια κουρού

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Τα πιο ωραία τυροπιτάκια κουρού που έχετε δοκιμάσει. Μια εύκολη συνταγή με ζύμη φανταστική, για να τη φτιάχνετε σε κάθε περίσταση. ΥΛΙΚΑ 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ. 150 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο 180 γρ. σπορέλαιο 500 γρ. (περίπου) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 3 κ.σ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο 1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν αλάτι λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι κρόκος αυγού για επάλειψη ...

Ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το Athensmagazine.gr ψάχνει και βρίσκει τις καλύτερες και πιο γευστικές συνταγές για εσάς και την παρέα σας! Αυτήν την φορά σας προτείνουμε την τέλεια ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα!   Υλικά: 1 πακέτο σφολιάτας, 8 τετράγωνες φέτες τυρί, 8 τετράγωνες φέτες ζαμπόν, 6 κουταλιές μπεσαμέλ ή 3-4 κουταλιές μουστάρδα, 1 κρόκο καλά χτυπημένο   Εκτέλεση: Ξεπαγώνετε τα δύο φύλλα...

Κλασικό γλυκό ψυγείου με μπισκότα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το γλυκό ψυγείου δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι. Συνεχίζουμε και τώρα (που υποτίθεται ότι χειμωνιάζει) να φτιάχνουμε και να γευόμαστε ωραία γλυκά ψυγείου εκτελώντας κλασικές συνταγές. Οπως η παρακάτω.   Με τα γνωστά αγαπημένα από μικρούς και μεγάλους τετράγωνα μπισκότα και δύο κρέμες που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολες, μπορούμε να στήσουμε ένα ωραίο γλυκό ψυγείου που θα...

“Food Marketing , Food Trends, και παραδοσιακή γαστρονομία”

ΚΟΥΖΙΝΑ

  “Food Marketing , Food Trends, και παραδοσιακή γαστρονομία” ήταν ο τίτλος της εισήγησης μου, στην αίθουσα ΑΡΧΑΥΛΗ στην Κριτσά , Λασιθίου , στις 10 Οκτωβρίου . . Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια του προγράμματος “Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 1.3” με Συντονιστή Προγράμματος τον κύριο Μιχάλη Κραμβή , Πρόεδρο του Κέντρου Προώθησης Παραδοσιακών Προιόντων Κύπρου . Η συνεργασία έχει διττό χαρακτήρα μιας...

Μακεδονικά ταχινομπουρεκάκια με φουντούκια!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, ο αγαπημένος μας pastry chef, τις συνταγές του οποίου φτιάχνουμε συχνά, βρέθηκε στην κουζίνα του Πρω1νού και μας ετοίμασε Μακεδονικά ταχινομπουρεκάκια με φουντούκια! Δείτε πως θα τα φτιάξετε και τι χρειάζεστε, εκτός βέβαια από ταχίνι!     Υλικά: 500 γρ. Φύλλο κρούστας 200 ml. Σουσαμέλαιο Σουσάμι για γαρνίρισμα Για τη γέμιση 175 γρ. Ταχίνι 80 γρ....

Πεϊνιρλί με σουτζούκι και τυρί

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 5 πεϊνιρλί / Προετοιμασία: 30΄+ 8 ώρες αναμονή / Χρόνος: 8΄η κάθε δόση Δύο είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της συνταγής που μας έδωσε το Smak: η αργή ωρίμαση του ζυμαριού και το ψήσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Μπορεί να σας ξενίσει η μικρή ποσότητα της μαγιάς, ωστόσο οι πολλές ώρες ωρίμασης θα δώσουν τον απαραίτητο όγκο στο ζυμάρι. Όσο περισσότερες...

Kaytaz - ανοιχτά, αφράτα κιμαδοπιτάκια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 20 κομμάτια / Προετοιμασία: 45΄+αναμονή 30΄ / Χρόνος: 30΄ Η Feyrouz μας δίνει τη συνταγή για αυτά τα πεντανόστιμα πιτάκια. «Το kaytaz είναι ένα είδος μπουρεκιού, ψωμένιου και πολύ αφράτου. Όσο πιο πολύ το παιδεύεις και το αφήνεις να ξεκουραστεί, τόσο πιο πολύ φουσκώνει», μας συστήνει ο Ανδρέας Κιλτσικτσής, γιος της Feyrouz, και συνεχίζει: «Επειδή είναι πολύ...