ΚΟΥΖΙΝΑ

Φθινοπωρινό ρόφημα σοκολάτας με πορτοκάλι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 10΄ Υλικά (για 2 μερίδες) 1½ κούπα γάλα φρέσκο 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά    φλούδα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο   1 ξυλάκι κανέλας 100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη Διαδικασία Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη φλούδα του πορτοκαλιού και την κανέλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μερικές φορές όσο ζεσταίνεται το...

Τηγανόψωμο για τεμπέλες

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία–παρασκευή: 25΄   Υλικά (για 10 κομμάτια) 1/2 κιλό ζυμάρι για ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς   φέτα, τρίμμα, όση θέλουμε ρίγανη ελαιόλαδο, για τηγάνισμα Διαδικασία Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά να κάψει. Στο μεταξύ, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης στα χέρια μας, το πιέζουμε να γίνει λεπτό και το γεμίζουμε...

Μοναστηριακή συνταγή: Ντοματόρυζο με βασιλικό και ελιές

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Αυτή η καλογερική συνταγή για το μοναστηριακό ντοματόρυζο θα σας κερδίσει σίγουρα μέσα από την απλότητά της.   Ντοματόρυζο με βασιλικό και ελιές: Ένα ξεχωριστό αγαπημένο πιάτο με πλούσια γεύση, μεστή αρωμάτων χάρις στο βασιλικό που δένει υπέροχα με τις ελιές. Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το ντοματόρυζο είναι: 2 ώριμες ντομάτες 1 κονσέρβα ντοματάκια 1φλυτζανι ρύζι...

Εύκολα και νόστιμα τυροπιτάκια κουρού

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Τα πιο ωραία τυροπιτάκια κουρού που έχετε δοκιμάσει. Μια εύκολη συνταγή με ζύμη φανταστική, για να τη φτιάχνετε σε κάθε περίσταση. ΥΛΙΚΑ 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ. 150 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο 180 γρ. σπορέλαιο 500 γρ. (περίπου) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 3 κ.σ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο 1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν αλάτι λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι κρόκος αυγού για επάλειψη ...

Ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το Athensmagazine.gr ψάχνει και βρίσκει τις καλύτερες και πιο γευστικές συνταγές για εσάς και την παρέα σας! Αυτήν την φορά σας προτείνουμε την τέλεια ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα!   Υλικά: 1 πακέτο σφολιάτας, 8 τετράγωνες φέτες τυρί, 8 τετράγωνες φέτες ζαμπόν, 6 κουταλιές μπεσαμέλ ή 3-4 κουταλιές μουστάρδα, 1 κρόκο καλά χτυπημένο   Εκτέλεση: Ξεπαγώνετε τα δύο φύλλα...

Κλασικό γλυκό ψυγείου με μπισκότα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το γλυκό ψυγείου δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι. Συνεχίζουμε και τώρα (που υποτίθεται ότι χειμωνιάζει) να φτιάχνουμε και να γευόμαστε ωραία γλυκά ψυγείου εκτελώντας κλασικές συνταγές. Οπως η παρακάτω.   Με τα γνωστά αγαπημένα από μικρούς και μεγάλους τετράγωνα μπισκότα και δύο κρέμες που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολες, μπορούμε να στήσουμε ένα ωραίο γλυκό ψυγείου που θα...

“Food Marketing , Food Trends, και παραδοσιακή γαστρονομία”

ΚΟΥΖΙΝΑ

  “Food Marketing , Food Trends, και παραδοσιακή γαστρονομία” ήταν ο τίτλος της εισήγησης μου, στην αίθουσα ΑΡΧΑΥΛΗ στην Κριτσά , Λασιθίου , στις 10 Οκτωβρίου . . Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια του προγράμματος “Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 1.3” με Συντονιστή Προγράμματος τον κύριο Μιχάλη Κραμβή , Πρόεδρο του Κέντρου Προώθησης Παραδοσιακών Προιόντων Κύπρου . Η συνεργασία έχει διττό χαρακτήρα μιας...

Μακεδονικά ταχινομπουρεκάκια με φουντούκια!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, ο αγαπημένος μας pastry chef, τις συνταγές του οποίου φτιάχνουμε συχνά, βρέθηκε στην κουζίνα του Πρω1νού και μας ετοίμασε Μακεδονικά ταχινομπουρεκάκια με φουντούκια! Δείτε πως θα τα φτιάξετε και τι χρειάζεστε, εκτός βέβαια από ταχίνι!     Υλικά: 500 γρ. Φύλλο κρούστας 200 ml. Σουσαμέλαιο Σουσάμι για γαρνίρισμα Για τη γέμιση 175 γρ. Ταχίνι 80 γρ....

Πεϊνιρλί με σουτζούκι και τυρί

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 5 πεϊνιρλί / Προετοιμασία: 30΄+ 8 ώρες αναμονή / Χρόνος: 8΄η κάθε δόση Δύο είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της συνταγής που μας έδωσε το Smak: η αργή ωρίμαση του ζυμαριού και το ψήσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Μπορεί να σας ξενίσει η μικρή ποσότητα της μαγιάς, ωστόσο οι πολλές ώρες ωρίμασης θα δώσουν τον απαραίτητο όγκο στο ζυμάρι. Όσο περισσότερες...

Kaytaz - ανοιχτά, αφράτα κιμαδοπιτάκια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 20 κομμάτια / Προετοιμασία: 45΄+αναμονή 30΄ / Χρόνος: 30΄ Η Feyrouz μας δίνει τη συνταγή για αυτά τα πεντανόστιμα πιτάκια. «Το kaytaz είναι ένα είδος μπουρεκιού, ψωμένιου και πολύ αφράτου. Όσο πιο πολύ το παιδεύεις και το αφήνεις να ξεκουραστεί, τόσο πιο πολύ φουσκώνει», μας συστήνει ο Ανδρέας Κιλτσικτσής, γιος της Feyrouz, και συνεχίζει: «Επειδή είναι πολύ...

Ενας «περιποιημένος» μουσακάς

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ο μουσακάς, όπως τον «συνέλαβε» και τον μαγείρεψε ο δημιουργός του, ήταν ένα ταίριασμα του χουνκιάρ μπεγιεντί με καυτερό κεμπάπ, όπου η κάψα μετριαζόταν από τη μελιτζάνα και το γιαούρτι ή την ξινή κρέμα. Στο εστιατόριο «Το Κρητικό», στις Καλύβες Κρήτης, δοκίμασα αυτή την εκδοχή μουσακά, γνήσιου απογόνου της αρχικής συνταγής, και σας την προτείνω. Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 40΄ ...

Ριγκατόνι με μοσχάρι κοκκινιστό στο φούρνο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα + 30΄ Υλικά (για ταψί διαμέτρου περίπου 34 εκ.) 500 γρ. ριγκατόνι* ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα, σε κύβους 2 - 3 εκ. 2 καρότα, σε κύβους 1 - 2 εκ. 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ 2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές 200 γρ....

H εναλλακτική Waldorf

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Η κλασική αμερικανική μηλοσαλάτα, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1893 στο ξενοδοχείο «Waldorf Astoria», σε μια διαφορετική, πιο ελληνική εκδοχή. Υλικά (για 4 άτομα) 1 ξινόμηλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους περίπου 2 εκ. 2 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους 2 εκ. 1 μέτρια σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους περίπου 2 εκ. 1 μάτσο ρόκα, καλά πλυμένη και χοντροκομμένη 1...

Scotch eggs (ρολά γεμιστά με αυγό, πανέ στο φούρνο)

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 30΄, Ψήσιμο: 20΄ Υλικά (για 6 άτομα) 6 αυγά, βρασμένα σφιχτά και καθαρισμένα  400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από ελιά 200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο 1 μικρό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, πικάντικη 1 κουτ. σούπας ουίσκι 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή 100 ml ελαιόλαδο αλάτι,...

Aφράτο κέικ με φράουλες: Το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ναι, επιτέλους ήρθε ο καιρός που τρώμε φράουλες με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Γιατί λοιπόν να μη τις δοκιμάσουμε και με βανίλια. Για την ακρίβεια με ένα μοναδικό κέικ βανίλιας με γέμιση φράουλας. Υλικά: 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 1 κ.γ. μπέικιν 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα 2 κ.γ. βανίλια 2 αυγά 250ml πλήρες στραγγιστό γιαούρτι 100 ml ελαιόλαδο 120 γρ. ζάχαρη 300 γρ. φράουλες ...

Τι σημαίνει όταν κρυσταλλώνει το μέλι; Όχι, δεν φταίει το κρύο…

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως το χειμώνα με το κρύο, και λίγοι γνωρίζουν την αλήθεια. Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το μέλι τους προήλθε από νοθεία με ζάχαρη και ο μελισσοκόμος τους εξαπάτησε. Ωστόσο η αλήθεια απέχει πολύ από αυτές τις υποθέσεις! Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει στο αγνό, ανεπεξέργαστο μέλι!...

Κοτόπιτα Πηλίου

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: 6-8 / Προετοιμασία: 2 ώρες / Χρόνος: 45' - 50' Το ζωμό και τα λαχανικά μπορούμε να τα σερβίρουμε σαν σούπα (απλή ή αυγοκομμένη) πριν από την πίτα ή να κάνουμε τα βραστά λαχανικά σαλάτα, που θα σερβίρουμε με λαδολέμονο, και να διατηρήσουμε τον σουρωμένο ζωμό στην κατάψυξη, για να ετοιμάσουμε όποια συνταγή απαιτεί σπιτικό ζωμό κοτόπουλου. Υλικά Για...

Λαχανόκηπος, το μανάβικο μας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ο λαχανόκηπος στα νοικοκυριά της επαρχίας και στα μοναστήρια ήταν κάτι σαν το μανάβικο του χωριού – ή της γειτονιάς, αν θέλετε. Όλοι είχαν τον λαχανόκηπό τους, το μποστάνι τους. Από αρχές Μαρτίου άρχιζαν να το οργώνουν και να το λιπαίνουν, και να σπέρνουν τα πρώτα φυτά τους μέσα σε ξύλινα κασελάκια, όπου είχαν βάλει χώμα κοσκινισμένο και ανακατεμένο, και κοπριά. Προετοιμάζονταν...

Νόστιμα αμυγδαλοπιτάκια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 45΄, Αναμονή: 10΄+ 1 ώρα, Ψήσιμο: περίπου 20 λεπτά Υλικά (για 50 κομμάτια) Αμυγδαλοπιτάκια 2 φλιτζ. αμύγδαλα 2 κουτ. σούπας ζάχαρη 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)   2 κάψουλες βανίλιας ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο 250 γρ. βούτυρο, για άλειμμα και για το ταψί    1 πακέτο (450 γρ.) φύλλα κρούστας (περιέχει 10 - 12 φύλλα) Σιρόπι 3/4 φλιτζ. ζάχαρη 2½ φλιτζ. νερό ...

Σιροπιαστό κέικ καρύδας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 45΄, Ψήσιμο: 1 ώρα, Αναμονή: 2 ώρες Υλικά Κέικ 5 αυγά 1 φλιτζ. ζάχαρη 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα 150 γρ. γάλα εβαπορέ (όπως είναι, συμπυκνωμένο) 1½ φλιτζ. ινδοκάρυδο + έξτρα για πασπάλισμα 1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο για τη φόρμα 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ   Σιρόπι 1½ φλιτζ. ζάχαρη 2 φλιτζ. νερό 1 κάψουλα...