ΚΟΥΖΙΝΑ

Χορτοπιτάκια ανεβατά

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εδώ και οκτώ χρόνια ο Αντώνης Χαροκόπος και η Όλγα Καράβα διατηρούν την ταβέρνα «Δρυμός» στην είσοδο του φαραγγιού της Πατσού. Η Μαρία Τρουλλινού, μαγείρισσα στον «Δρυμό», ετοίμασε τα παραδοσιακά ανεβατά χορτοπιτάκια. Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 30΄Τηγάνισμα: 45΄ (συνολικά) Υλικά (για περίπου 30 τμχ.) Για τη ζύμη 50 ml ρακή 120 ml ελαιόλαδο 10 γρ. αλάτι 1...

Μεθυσμένα... φρούτα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Όταν τα φρούτα βγάζουν το μανδύα της αθωότητας, κλείνουν πονηρά το μάτι μέσα από ένα μπουκάλι φίνου αποστάγματος. Aχ, αυτά τα φρούτα! Αν δεν τα είχαμε, έχετε σκεφθεί πόσα πράγματα θα έλειπαν από τη ζωή μας; Χρώματα, σχήματα, πρωτογενείς γεύσεις και αρώματα. Γλυκά, ζαχαρωτά, πεντανόστιμα φαγάκια και μεθυστικά ποτά. Σ’ αυτά τα τελευταία θα σταθούμε σήμερα και πιο συγκεκριμένα...

Σουφλέ με αλλαντικά και τυριά!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Αυτό που σίγουρα θα περισσέψει από ένα τραπέζι είναι κομμένες φέτες ψωμιού αλλά και φέτες από αλλαντικά και τυριά. Μην τα πετάξετε, είναι ευκαιρία να φτιάξετε ένα λαχταριστό σουφλέ!   Υλικά 300γρ. αλλαντικά ψιλοκομμένα 400γρ. τριμμένα τυριά διάφορα, λευκά και κίτρινα 500γρ. φέτες από μπαγιάτικο ψωμί 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο γάλα για να μουσκέψετε το ψωμί 1 κουτ. σούπας...

Ξεφλούδισμα αναποφλοίωτων ρεβιθιών

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Παρά το γεγονός ότι καλό είναι τα όσπρια να μαγειρεύονται με τα φλούδια τους, οι σεφ προτείνουν να ξεφλουδίζουμε τα ρεβίθια αν θέλουμε να φτιάξουμε χούμους (πουρέ) ή σούπες βελουτέ. Προετοιμασία ρεβιθιών Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε μια μεγάλη λεκάνη (ή σε μια βαθιά κατσαρόλα) για τουλάχιστον 12 ώρες. Το νερό που θα βάλουμε καλό είναι να είναι χλιαρό. Στο μούλιασμα προσθέτουμε 1...

Πανεύκολο υγρό σοκολατένιο κέικ για τρελές απολαύσεις!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Τα γλυκά είναι η αδυναμία μας και ελπίζουμε να μας νιώθεις! Θέλεις να φας ένα νόστιμο γλυκό αλλά δε ξέρες τι; Ε, λοιπόν, σου προτείνουμε αυτό το αμαρτωλό κέικ για να νιώσεις τη δύναμη της σοκολάτας!   Υλικά συνταγής Για το κέικ: 1 ½ φλ. τσαγιού (190 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις ½ φλ. τσαγιού (100 γρ.) ζάχαρη ¼ φλ. τσαγιού (30 γρ.) σκόνη κακάο 1 κ.γ. μαγειρική σόδα ½ κ.γ. αλάτι 5 κ.σ....

Κλασική κρεατόσουπα!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μια σούπα που ζεσταίνει το χειμώνα και σε γυρνάει πίσω στη φροντίδα της μαμάς και τα τραπέζια της παράδοσης. Υλικά 500γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι σε μεγάλες μπουκιές 3 κόκκαλα με μεδούλι 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες 4-5 ολόκληρα κλωναράκια σέλινο 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 6 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες 1 μικρή σελινόριζα, σε μεγάλες μπουκιές 1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών για...

Παιδικά σνακ για το σχολείο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Γιατί το κολατσιό είναι τόσο απαραίτητο; Προτιμάμε το σπιτικό κολατσιό ή εμπιστευόμαστε αυτό του σχολικού κυλικείου; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα προϊόντα που πωλούνται στα κυλικεία. Τι αρέσει στα παιδιά, τι τα ωφελεί και τι μπορούμε εμείς να ετοιμάζουμε από το σπίτι, ώστε να παίρνουν μαζί τους στο σχολείο. Κολατσιό, το απαραίτητο Το κολατσιό, αυτό το συμπλήρωμα ανάμεσα...

Κιουνεφέ με κρέμα βουτύρου!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μια παραλλαγή του κλασσικού κιουνεφέ, εδώ η κρέμα βουτύρου συνδυάζεται υπέροχα με το κανταϊφι. Τα μανταρίνια προσθέτουν μια νότα εσπεριδοειδούς και δίνουν μια άλλη διάσταση στο συγκεκριμένο γλυκό. Υλικά Για το κιουνεφέ 250γρ. κανταΐφι 100γρ. βούτυρο Για την κρέμα 190γρ. βούτυρο 190γρ. ζάχαρη άχνη 2 αβγά 210γρ. άσπρα αμύγδαλα, σε σκόνη ½ κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις ...

Μαλακά μουστοκούλουρα χωρίς ζάχαρη με 6 μυστικά!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Φανταστική συνταγή για αφράτα και μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι και πορτοκάλι, μαζί με όλα τα μυστικά τους. Υλικά Συνταγής 3/4 φλ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο 1/2 φλ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι 1 ½ φλ. πετιμέζι ½ κ.γλ. σόδα 1 κοφτό κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 1 ½ κοφτό κ.γλ. κανέλα ¼ κοφτό κ.γλ. γαρίφαλο 600 γραμ. περίπου αλεύρι μαλακό Εκτέλεση Για τα αφράτα και μαλακά μουστοκούλουρα με...

Χοιρινή τηγανιά µε πιπεριές

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολο / Προετοιµασία: 15΄, Μαγείρεµα: περίπου 15΄ Υλικά (για 4 άτοµα) 700 γρ. ψαρονέφρι, σε φέτες πάχους 1,5 εκ. 2 κρεµµύδια ξερά, σε µικρά καρέ 1 πιπεριά Φλωρίνης, καθαρισµένη και τριµµένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη 2 πιπεριές, κατά προτίµηση κέρατο, καθαρισµένες και τριµµένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη 1 καρότο, χοντροτριµµένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη τα φύλλα από 1/2...

Λαζάνια με κιμά και σάλτσα ντομάτας!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μπορούν να χαρακτηριστούν και ως διαφορετική εκδοχή του παστίτσιου, τα λαζάνια όμως έχουν τη δική τους μοναδική γεύση που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Σερβίρονται ως ορεκτικό στα γιορτινά τραπέζια, αλλά παρέα με μια σαλάτα είναι και ένα πρώτης τάξεως κυρίως πιάτο.   Υλικά 1 πακέτο λαζάνια Για τη γέμιση του κιμά 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο, λάπα ή ελιά 1½ φλιτζανάκι του καφέ...

Γεμιστά μπισκοτάκια μαρμελάδας!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Τραγανά μπισκότα με μαρμελάδα που θα γίνουν ο ιδανικός συνοδός των ροφημάτων σας. Υλικά μαρμελάδες της αρεσκείας σας άχνη ζάχαρη Για τη ζύμη 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 150γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο 100γρ. ζάχαρη άρωμα βανίλιας 1 αβγό Διαδικασία Φτιάχνετε τη ζύμη: Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το...

Φθινοπωρινό κέικ κανέλας!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το φθινόπωρο ένα κέικ κανέλας είναι ότι πρέπει! Υλικά συνταγής 180 γρ. βούτυρο, καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα φόρμας 300 γρ. ζάχαρη 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 1 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 καψουλίτσες βανίλιας 230 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 10% λιπαρά ½ κ.γ. αλάτι 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 30...

Μπέργκερ με μπιφτέκι λαχανικών!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά Συνταγής 4 ψωμάκια λίγη μαργαρίνη 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες -δαχτυλίδια 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε φέτες 4 κ.σ. τριμμένο φυτικό τυρί   Για το μπιφτέκι λαχανικών 250 γρ. φακές η μαυρομάτικα φασόλια. 1 καρότο κομμένο σε φέτες 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4 4 πατάτες κομμένες στα 4 4 φέτες ψωμί τριμμένο σε ψίχουλα 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο η κόλιανδρο 1/2 κ.γ....

Ντοματίνια ψητά με βραστά και ξιδάτα χόρτα και χταπόδι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μετρίας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄ Αναμονή: 3 ώρες,Ψήσιμο: 30΄ Υλικά (για 2-3 μερίδες) 15 ντοματίνια βελανίδια ή από τσαμπί 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη 1 μικρό πλοκάμι χταπόδι ψητό, σε μέτρια κομμάτια 500 γρ. τρυφερά φύλλα από βλίτα ή άλλα χόρτα της αρεσκείας μας 1 μάτσο γλιστρίδα (τα τρυφερά κλωνιά) 100 ml ξίδι λευκό 100 ml ελαιόλαδο + 1 κουτ. σούπας ανθός αλατιού, πιπέρι ...

Τα μυστικά της κλασικής σάλτσας κιμά

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Πόσο λιπαρός να είναι ο κιμάς; Αν στην παρασκευή µπιφτεκιών και συναφών κρεοσκευασµάτων προτείνεται -«επιβάλλεται», λένε ορισµένοι σεφ- να είναι λιπαρός ο κιµάς, για να µη στεγνώσουν τα µπιφτέκια κατά το ψήσιµό τους στη σχάρα ή στο γκριλ, στον µαγειρευτό κιµά, δεδοµένου ότι όλο το λίπος που περιέχει µένει στην κατσαρόλα, είναι προτιµότερο να επιλέγουµε κοµµάτια µετρίως...

Ντομάτα όλο το χρόνο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Πελτές ντομάτας Πλένουμε καλά 5 κιλά ντοματάκια πομοντόρια και τα κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Τα αδειάζουμε σε σειρές σε ένα πανέρι (ή σε μεγάλες σχάρες) και αλατίζουμε κάθε σειρά με χοντρό θαλασσινό αλάτι (περίπου 2 χουφτίτσες συνολικά). Σκεπάζουμε με γάζα ή τούλι ή με ένα λεπτό πανί και αφήνουμε σε ευάερο μέρος -όχι στον ήλιο- πάνω σε ένα ταψί, γιατί θα βγουν πολλά υγρά. Θα...

Συνταγή: Νόστιμο σάντουιτς με μπριάμ!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ανάλογα με την εποχή βάζουμε στο σάντουιτς μας και τα ανάλογα λαχανικά.   ΥΛΙΚΑ 4 Φέτες χωριάτικο ψωμί με προζύμι   2 Ντομάτες (μέτριες, σε ροδέλες)   1 Μελιτζάνα (μεγάλη, σε ροδέλες)   1 Κολοκύθι (μεγάλο, σε λεπτές φέτες)   1 Καρότο (σε φλοίδες)       Για την κρέμα τυριού:   100γρ. Φέτα   70γρ. Γάλα   60γρ. Τυρί κρέμα     ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1 ...

Πικάντικα πιτάκια ανθότυρου με σουσάμι!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Αυτά τα αρωματικά τυροπιτάκια είναι ένα νοστιμότατο και πικάντικο ορεκτικό που κάτω από το τραγανό του φύλλο κρύβει μια υπέροχη γέμιση που συνδυάζει τη βελούδινη γεύση και υφή του ανθότυρου με αρώματα κύμινου και δυόσμου   Υλικά 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο 350γρ. ανθότυρο φρέσκο 1 κουτ. γλυκού κύμινο 1 αβγό 3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο πιπέρι φρεσκοτριμμένο λίγο αλάτι ...

Σορμπέ πεπόνι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 15΄, Παρασκευή: περίπου 30΄ Υλικά (για 900 γρ.) 500 γρ. πεπόνι, καθαρισμένο (καθαρό βάρος) 150 γρ. ζάχαρη 250 γρ. νερό Διαδικασία Τεμαχίζουμε το καθαρισμένο πεπόνι σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Πολτοποιούμε καλά. Αδειάζουμε τον πολτό στην παγωτομηχανή και τον παγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του...