ΚΟΥΖΙΝΑ

Κλασικό γλυκό ψυγείου με μπισκότα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το γλυκό ψυγείου δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι. Συνεχίζουμε και τώρα (που υποτίθεται ότι χειμωνιάζει) να φτιάχνουμε και να γευόμαστε ωραία γλυκά ψυγείου εκτελώντας κλασικές συνταγές. Οπως η παρακάτω.   Με τα γνωστά αγαπημένα από μικρούς και μεγάλους τετράγωνα μπισκότα και δύο κρέμες που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολες, μπορούμε να στήσουμε ένα ωραίο γλυκό ψυγείου που θα...

“Food Marketing , Food Trends, και παραδοσιακή γαστρονομία”

ΚΟΥΖΙΝΑ

  “Food Marketing , Food Trends, και παραδοσιακή γαστρονομία” ήταν ο τίτλος της εισήγησης μου, στην αίθουσα ΑΡΧΑΥΛΗ στην Κριτσά , Λασιθίου , στις 10 Οκτωβρίου . . Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια του προγράμματος “Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 1.3” με Συντονιστή Προγράμματος τον κύριο Μιχάλη Κραμβή , Πρόεδρο του Κέντρου Προώθησης Παραδοσιακών Προιόντων Κύπρου . Η συνεργασία έχει διττό χαρακτήρα μιας...

Μακεδονικά ταχινομπουρεκάκια με φουντούκια!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, ο αγαπημένος μας pastry chef, τις συνταγές του οποίου φτιάχνουμε συχνά, βρέθηκε στην κουζίνα του Πρω1νού και μας ετοίμασε Μακεδονικά ταχινομπουρεκάκια με φουντούκια! Δείτε πως θα τα φτιάξετε και τι χρειάζεστε, εκτός βέβαια από ταχίνι!     Υλικά: 500 γρ. Φύλλο κρούστας 200 ml. Σουσαμέλαιο Σουσάμι για γαρνίρισμα Για τη γέμιση 175 γρ. Ταχίνι 80 γρ....

Πεϊνιρλί με σουτζούκι και τυρί

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 5 πεϊνιρλί / Προετοιμασία: 30΄+ 8 ώρες αναμονή / Χρόνος: 8΄η κάθε δόση Δύο είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της συνταγής που μας έδωσε το Smak: η αργή ωρίμαση του ζυμαριού και το ψήσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Μπορεί να σας ξενίσει η μικρή ποσότητα της μαγιάς, ωστόσο οι πολλές ώρες ωρίμασης θα δώσουν τον απαραίτητο όγκο στο ζυμάρι. Όσο περισσότερες...

Kaytaz - ανοιχτά, αφράτα κιμαδοπιτάκια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 20 κομμάτια / Προετοιμασία: 45΄+αναμονή 30΄ / Χρόνος: 30΄ Η Feyrouz μας δίνει τη συνταγή για αυτά τα πεντανόστιμα πιτάκια. «Το kaytaz είναι ένα είδος μπουρεκιού, ψωμένιου και πολύ αφράτου. Όσο πιο πολύ το παιδεύεις και το αφήνεις να ξεκουραστεί, τόσο πιο πολύ φουσκώνει», μας συστήνει ο Ανδρέας Κιλτσικτσής, γιος της Feyrouz, και συνεχίζει: «Επειδή είναι πολύ...

Ενας «περιποιημένος» μουσακάς

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ο μουσακάς, όπως τον «συνέλαβε» και τον μαγείρεψε ο δημιουργός του, ήταν ένα ταίριασμα του χουνκιάρ μπεγιεντί με καυτερό κεμπάπ, όπου η κάψα μετριαζόταν από τη μελιτζάνα και το γιαούρτι ή την ξινή κρέμα. Στο εστιατόριο «Το Κρητικό», στις Καλύβες Κρήτης, δοκίμασα αυτή την εκδοχή μουσακά, γνήσιου απογόνου της αρχικής συνταγής, και σας την προτείνω. Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 40΄ ...

Ριγκατόνι με μοσχάρι κοκκινιστό στο φούρνο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα + 30΄ Υλικά (για ταψί διαμέτρου περίπου 34 εκ.) 500 γρ. ριγκατόνι* ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα, σε κύβους 2 - 3 εκ. 2 καρότα, σε κύβους 1 - 2 εκ. 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ 2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές 200 γρ....

H εναλλακτική Waldorf

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Η κλασική αμερικανική μηλοσαλάτα, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1893 στο ξενοδοχείο «Waldorf Astoria», σε μια διαφορετική, πιο ελληνική εκδοχή. Υλικά (για 4 άτομα) 1 ξινόμηλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους περίπου 2 εκ. 2 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους 2 εκ. 1 μέτρια σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους περίπου 2 εκ. 1 μάτσο ρόκα, καλά πλυμένη και χοντροκομμένη 1...

Scotch eggs (ρολά γεμιστά με αυγό, πανέ στο φούρνο)

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 30΄, Ψήσιμο: 20΄ Υλικά (για 6 άτομα) 6 αυγά, βρασμένα σφιχτά και καθαρισμένα  400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από ελιά 200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο 1 μικρό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, πικάντικη 1 κουτ. σούπας ουίσκι 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή 100 ml ελαιόλαδο αλάτι,...

Aφράτο κέικ με φράουλες: Το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ναι, επιτέλους ήρθε ο καιρός που τρώμε φράουλες με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Γιατί λοιπόν να μη τις δοκιμάσουμε και με βανίλια. Για την ακρίβεια με ένα μοναδικό κέικ βανίλιας με γέμιση φράουλας. Υλικά: 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 1 κ.γ. μπέικιν 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα 2 κ.γ. βανίλια 2 αυγά 250ml πλήρες στραγγιστό γιαούρτι 100 ml ελαιόλαδο 120 γρ. ζάχαρη 300 γρ. φράουλες ...

Τι σημαίνει όταν κρυσταλλώνει το μέλι; Όχι, δεν φταίει το κρύο…

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως το χειμώνα με το κρύο, και λίγοι γνωρίζουν την αλήθεια. Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το μέλι τους προήλθε από νοθεία με ζάχαρη και ο μελισσοκόμος τους εξαπάτησε. Ωστόσο η αλήθεια απέχει πολύ από αυτές τις υποθέσεις! Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει στο αγνό, ανεπεξέργαστο μέλι!...

Κοτόπιτα Πηλίου

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: 6-8 / Προετοιμασία: 2 ώρες / Χρόνος: 45' - 50' Το ζωμό και τα λαχανικά μπορούμε να τα σερβίρουμε σαν σούπα (απλή ή αυγοκομμένη) πριν από την πίτα ή να κάνουμε τα βραστά λαχανικά σαλάτα, που θα σερβίρουμε με λαδολέμονο, και να διατηρήσουμε τον σουρωμένο ζωμό στην κατάψυξη, για να ετοιμάσουμε όποια συνταγή απαιτεί σπιτικό ζωμό κοτόπουλου. Υλικά Για...

Λαχανόκηπος, το μανάβικο μας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ο λαχανόκηπος στα νοικοκυριά της επαρχίας και στα μοναστήρια ήταν κάτι σαν το μανάβικο του χωριού – ή της γειτονιάς, αν θέλετε. Όλοι είχαν τον λαχανόκηπό τους, το μποστάνι τους. Από αρχές Μαρτίου άρχιζαν να το οργώνουν και να το λιπαίνουν, και να σπέρνουν τα πρώτα φυτά τους μέσα σε ξύλινα κασελάκια, όπου είχαν βάλει χώμα κοσκινισμένο και ανακατεμένο, και κοπριά. Προετοιμάζονταν...

Νόστιμα αμυγδαλοπιτάκια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 45΄, Αναμονή: 10΄+ 1 ώρα, Ψήσιμο: περίπου 20 λεπτά Υλικά (για 50 κομμάτια) Αμυγδαλοπιτάκια 2 φλιτζ. αμύγδαλα 2 κουτ. σούπας ζάχαρη 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)   2 κάψουλες βανίλιας ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο 250 γρ. βούτυρο, για άλειμμα και για το ταψί    1 πακέτο (450 γρ.) φύλλα κρούστας (περιέχει 10 - 12 φύλλα) Σιρόπι 3/4 φλιτζ. ζάχαρη 2½ φλιτζ. νερό ...

Σιροπιαστό κέικ καρύδας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 45΄, Ψήσιμο: 1 ώρα, Αναμονή: 2 ώρες Υλικά Κέικ 5 αυγά 1 φλιτζ. ζάχαρη 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα 150 γρ. γάλα εβαπορέ (όπως είναι, συμπυκνωμένο) 1½ φλιτζ. ινδοκάρυδο + έξτρα για πασπάλισμα 1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο για τη φόρμα 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ   Σιρόπι 1½ φλιτζ. ζάχαρη 2 φλιτζ. νερό 1 κάψουλα...

Μακαρόνια με καλαμάρι και πέστο βασιλικού!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μακαρόνια με καλαμάρια και πέστο βασιλικού. Ένα υπέροχο, πιάτο με εξαιρετική γεύση, που θα γίνει το αγαπημένο σας φαγητό. Μια απλή και πανεύκολη συνταγή (βασική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα νοστιμότατο πιάτο, ιδανικό για τους λάτρεις των θαλασσινών αλλά και για τους λάτρεις των συνδυασμών των γεύσεων. Η προετοιμασία του πιάτου είναι πολύ απλή, δεν θα σας πάρει πολύ...

Δίχρωμος κορμός

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 1 ώρα / Αναμονή: 3 ώρες Υλικά (για 8 - 12 μερίδες) Το σοκολατένιο μέρος 250 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ 100 γρ. κουβερτούρα  150 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, λευκή Το λευκό μέρος 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 150 γρ. ζάχαρη άχνη 100 γρ. ινδοκάρυδο Διαδικασία  Φτιάχνουμε πρώτα το σοκολατένιο μέρος του κορμού: Αλέθουμε τα...

Polpette al sugo (κοκκινιστά κεφτεδάκια)

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄/ Μαγείρεμα: 2 ώρες Ένα από τα κλασικά comfort φαγητά της ναπολιτάνικης κουζίνας. Επίσης χαρακτηριστική συνταγή της cucina povera, αφού εδώ το ψωμί είναι μπόλικο, αναλογικά σχεδόν το μισό από τον κιμά. Οι πολπέτες πλάθονται μεγάλες, περίπου σαν μανταρίνια, και είτε προστίθενται ωμές μέσα στη σάλτσα που βράζει είτε πρώτα τηγανίζονται στην tiella (μεγάλο...

Συνταγές:Τούρτα μερέντα έτοιμη σε 5 λεπτά

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Σας χρειάζονται μόλις 5 λεπτά για να βρεθείτε στον παράδεισο και να γευτείτε τη θεϊκή τούρτα με γεύση μερέντας! Αυτή η μαμαδίστικη τούρτα μερέντας έχει όλα τα ατού για να την φτιάξετε σήμερα κιόλας! Αν και εντυπωσιακή είναι απλή και θα την φτιάξετε χωρίς ιδιαίτερο κόπο, ενώ σίγουρα θα εισπράξετε τα εύσημα μικρών και μεγάλων. Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε την...

Ζυμαρικά με κιμά και σκορδάτο γιαούρτι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μέτριας Δυσκολίας / Προετοιμασία: 5' / Χρόνος: περίπου 40' Λίγη κανέλα στη σάλτσα του κιμά και αυτή η πινελιά με το σκορδάτο γιαούρτι και την πάπρικα απογειώνουν την κλασική μακαρονάδα. Υλικά 500 γρ. ζυμαρικά (προτιμότερο μικρόσχημα) 350 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα ή ελιά) 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο 200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια (από κονσέρβα), πολτοποιημένα στο μπλέντερ...