ΚΟΥΖΙΝΑ

Τούρτα σοκολάτα με κεράσια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Παίρνουμε μια γεύση από το καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού «Ζάχαρη & Αλεύρι» ετοιμάζοντας πρώτοι την σοκολατένια τούρτα με τα κεράσια. Θα το βρείτε στα περίπτερα από την Παρασκευή 15/6. Προετοιμασία: 50΄, Αναμονή: 5 ώρες Υλικά για 10 μερίδες 1 έτοιμη σοκολατένια βάση για τούρτα (χρησιμοποιούμε τη μία από τις τρεις βάσεις που διαθέτει η συσκευασία) 150 γρ. κουβερτούρα,...

Αγιορείτικη συνταγή: Νηστίσιμος μουσακάς

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μουσακάς νηστίσιμος Τι χρειαζόμαστε: 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες 1 1/2 πακέτο μανιτάρια ή δυο μεγάλες κονσέρβες 3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1/2 κούπα σάλτσα ντομάτα     2 μέτρια κρεμμύδια 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι 1-2 ξύλα κανέλλας λάδι για το τηγάνισμα 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γαλέττα αλάτι και πιπέρι Για την κρέμα 5 φλυτζάνια τσαγιού νερό 3/4 φλυτζ. τσαγιού νιφάδες...

Παγωτό μάνγκο – φράουλα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά (για 10-12 μερίδες) 400γρ. μάνγκο ώριμα 400γρ. φράουλες καθαρισμένες, πολτοποιημένες 3 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού ξύσμα από ½ λεμόνι 2 φλιτζάνια ζάχαρη (1 για το παγωτό και 1 για τον πολτό των φρούτων) 700ml γάλα 500ml κρέμα γάλακτος 10 κρόκους αβγών Για το σερβίρισμα φρέσκο μάνγκο, σε φέτες φράουλες ολόκληρες   Εκτέλεση: Χτυπάτε σε ένα μπολ με τον αβγοδάρτη τους...

Γαρίδες: Οι «πριγκίπισσες» των θαλασσινών

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Τώρα που οι γαρίδες είναι στα καλύτερά τους, τις μαγειρεύουμε και μαθαίνουμε όλα τα είδη που μπορούμε να βρούμε στην ελληνική αγορά. Tα νοστιμότατα αυτά θαλασσινά, που από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος καλοκαιριού είναι στην καλύτερη εποχή τους, ανήκουν στα μαλακόστρακα αρθρόποδα, στην ομοταξία των καρκινοειδών όπου περιλαμβάνονται και άλλα γνωστά βρώσιμα είδη όπως οι...

Ένας κήπος στο πιάτο μας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Φύλλα καπουτσίνο, άνθη πολύχρωμα, κόκκινη μιζούνα και άλλες άγνωστες λέξεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε εστιατόρια αλλά και μανάβικα. Δίπλα στα baby λαχανικά και στα πολλά αρωματικά προστέθηκαν και τα microgreens, τα οποία είναι βρώσιμα νεαρά χόρτα, λαχανικά ή αρωματικά που κόβονται σε συγκεκριμένη φάση ανάπτυξης, περίπου 1-3 εβδομάδες από την ημέρα που σπέρνονται. Δεν πρέπει να...

Ποιο είναι το ιδανικό τυρί για πίτσα;

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το τέλειο τυρί πίτσας, σαν να λέμε! Αξιολόγησαν λοιπόν, διαφορετικά είδη τυριών: μοτσαρέλα, τσένταρ, κόλμπι, ένταμ, έμενταλ, γραβιέρα, και προβολόνε για να δουν πόσο καλά λιώνουν και πόσο επηρεάζεται η υφή και η σύνθεση τους κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καθώς και αν κάνουν τις λατρεμένες «φουσκάλες» στην πίτσα. Οι παράγοντες που οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους για ακόμα πιο...

Οι ζωμοί απογειώνουν τα φαγητά

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Oι βασικοί ζωμοί είναι: λαχανικών, κότας, κρέατος και ψαριού.  Μυστικά για νόστιμους ζωμούς Σηµαντικό συστατικό των ζωμών είναι το κρασί. Προσθέτει άρωμα και γεύση στο φαγητό, ανεβάζοντας παράλληλα την οξύτητα του συνόλου και άρα και την ικανότητα της γλώσσας να ανιχνεύει τις αρωματικές αποχρώσεις των υλικών που χρησιμοποιήσαμε. Τους ζωμούς μπορούμε να τους φτιάξουµε...

Le Figaro: Ελληνική κουζίνα, η σύγχρονη εποποιία της Ελλάδας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Η ελληνική μεσογειακή κουζίνα που περιλαμβάνεται από το 2010 στην 'Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco για τα ευεργετικά της στοιχεία, προσελκύει όλο και περισσότερους Γάλλους, γράφει η εφημερίδα Le Figaro. Απέχοντας πολύ από τις άσχημες καρτ-ποστάλ με τον μουσακά να κολυμπάει στο λάδι, τον fluo ροζ ταραμά και τα ραγισμένα πιάτα, η ελληνική κουζίνα κερδίζει εμπιστοσύνη και...

Ύστερα ήρθαν... οι φράουλες

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Η φράουλα, με την πολύ ιδιαίτερη και χαρακτηριστική γεύση της, είναι η βασίλισσα των ανοιξιάτικων φρούτων. Υπάρχει όμως ένας μύθος σχετικά με το μέγεθός της. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι οι μεγάλες φράουλες είναι πάντα προϊόν πολλών εφαρμογών λιπάνσεων και φυτοφαρμάκων. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, αλλά όχι εντελώς. Από τον χειμώνα, που τα μεγέθη είναι μικρά, προς την...

Ελαφριά και λεμονάτα ζυμαρικά με κοτόπουλο και γιαούρτι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ελαφριά, λεμονάτη γεύση, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες σε μια μακαρονάδα που μυρίζει Άνοιξη. Ο αρακάς είναι τώρα στην εποχή του για αυτό και δεν χάνω την ευκαιρία να τον βάλω ακόμα και στις μακαρονάδες μου. Κι έτσι κοτόπουλο, αρακάς και ξύσμα λεμονιού, δίνουν τις γεύσεις τους σ’ αυτή την μακαρονάδα με την κρεμώδη σάλτσα από γιαούρτι, που δεν χρειάζεται ούτε καν βράσιμο. Για αυτή τη...

Λαχταριστή συνταγή για σολομό με ντοματίνια στο φούρνο

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά (για 2 άτομα) 2 φέτες φρέσκο σολομό 500 γρ ντοματίνια  1 σκελίδα σκόρδο 2-3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη 2-3 κ σ ελαιόλαδο αλάτι – πιπέρι 300 γρ ρύζι basmati Εκτέλεση: Στο ρηχό ταψί του φούρνου, στρώνω χαρτί ψησίματος και τοποθετώ τα ντοματίνια που τα έχω κόψει στη μέση μαζί με μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, μερικά κλωναράκια φρέσκια ρίγανη*, ελαιόλαδο και αλάτι. Αλατοπιπερώνω...

Ο "Mr. μοριακή κουζίνα" θέλει να εξελίξει κι άλλο τη γαστρονομία

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ο τελικός του φετινού Master Chef που έκανε απανωτά ρεκόρ τηλεθέασης (του προϊόντος) περιέλαβε ταξίδια, σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, γνωστές ως πρωτεύουσες της γαστρονομίας. Η διαδικασία λοιπόν, άρχισε από τη Βαρκελώνη και το εστιατόριο "Disfrutar". Οι Τιμολέων και Χρήστος συνεργάστηκαν με τους Mateu Casañas, Oriol Castro, δυο εκ των τριών σεφ του της "απόλαυσης" (όπως μεταφράζεται η λέξη...

Τιραμισού, η κλασική συνταγή

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά συνταγής 24 μπισκότα σαβαγιάρ 1 φλιτζάνι του τσαγιού δυνατό καφέ φίλτρου 3 κουταλιές της σούπας λικέρ του καφέ (Kalhua κ.λπ.) 500 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα (mascarpone ή ricotta ή Philadelphia) 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη 2 κρόκοι αυγών και 4 ασπράδια λίγο κακάο σκόνη για το πασπάλισμα Εκτέλεση συνταγής Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε τον καφέ φίλτρου με το λικέρ του καφέ. Βυθίζετε εκεί τα μισά...

Η ελληνική κουζίνα είναι η σύγχρονη εποποιία της Ελλάδας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Η ελληνική μεσογειακή κουζίνα που περιλαμβάνεται από το 2010 στην 'Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco για τα ευεργετικά της στοιχεία, προσελκύει όλο και περισσότερους Γάλλους, γράφει η εφημερίδα Le Figaro. Απέχοντας πολύ από τις άσχημες καρτ-ποστάλ με τον μουσακά να κολυμπάει στο λάδι, τον fluo ροζ ταραμά και τα ραγισμένα πιάτα, η ελληνική κουζίνα κερδίζει εμπιστοσύνη και εύσημα,...

Συνταγή για μπισκότα με καφέ και κρέμα σοκολάτας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά 1 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου  3/4 φλυτζ. ζάχαρη άχνη 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίου καφέ σε κόκκους 1- 3 / 4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Γαρνίρισμα σοκολάτας 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο 1 μέτρια σοκολάτα χωρίς ζάχαρη 1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη  2 κουταλιές της σούπας γάλα Εκτέλεση Σε ένα μπολ, χτυπάτε μαζί το...

Εύκολη συνταγή για καραμελωμένα μήλα με cookies από νιφάδες καρύδας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά 1 μήλο  1 φλιτζάνι βούτυρο αμυγδάλου 1 φλιτζάνι νιφάδες καρύδας 1 αυγό 1/4 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου 1 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας Εκτέλεση Κόβετε το μήλο σε ροδέλες, με την φλούδα, και αφαιρείται τα σποράκια σχηματίζοντας ένα μικρό κύκλο. Παίρνετε ένα ταψί τετράγωνο, απλώνετε τη ζάχαρη καρύδας και στρώνετε τις ροδέλες μήλου. Σε ένα μπολ χτυπάτε μαζί το βούτυρο αμυγδάλου,...

Καγιανάς με ασπράδια και λαχανικά

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά 10 ασπράδια αυγού 3 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς τα σπόρια, σε ψιλά καρέ 1 πιπεριά Φλωρίνης, καθαρισμένη, σε ψιλά καρέ 1 πιπεριά κέρατο, καθαρισμένη, σε ψιλά καρέ 1 μελιτζάνα τσακώνικη, σε μικρούς κύβους 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο τα φύλλα από 1/4 μάτσο δυόσμο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Διαδικασία Σε ένα μεγάλο τηγάνι (προτιμότερο...

Κουσκούς με σαγανάκι γαρίδας

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Αυτή η συνταγή είναι για όλα τα γούστα και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα μείνεις στο ένα πιάτο. Κουσκούς με σαγανάκι γαρίδας στο πιάτο σου! Σήμερα, μας “άνοιξε” η όρεξη για σαγανάκι γαρίδας και αποφασίσαμε να το συνδυάσουμε με λίγο κουσκούς. Και βρήκαμε την πιο νόστιμη συνταγή! Τι θα χρειαστείς για το κουσκούς με σαγανάκι γαρίδας: 283 γραμμάρια γαρίδες 2 σκελίδες...

Η μυστική συνταγή για τραγανές τηγανιτές πατάτες

ΚΟΥΖΙΝΑ

    Όταν αποφασίσει κάποιος να κάνει τη.... γουρουνιά του σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από τις τηγανιτές πατάτες. Όσο όμως αγαπημένο και κοινό φαγητό κι αν είναι οι τηγανιτές πατάτες, άλλο τόσο δύσκολο είναι να πετύχει κανείς το τέλειο αποτέλεσμα. Και όπου τέλειο αποτέλεσμα σημαίνει ότι οι τηγανιτές πατάτες πρέπει να είναι τραγανές απ' έξω και μαλακές μέσα.  Μια...

Πεντανόστιμα καλαμαράκια με ρύζι και σπανάκι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά: 1 κιλό καλαμαράκια 350 γρ ρύζι καρολίνα 1 κρεμμύδι ξερό 3 φρέσκα κρεμμυδάκια 1 κ γλ πελτέ ντομάτας ξύσμα από 1 λεμόνι 1 ποτήρι λευκό κρασί αλάτι – πιπέρι 2 ποτήρια ζεστό νερό ½ ματσάκι μαϊντανό ½ ματσάκι άνηθο ελαιόλαδο Εκτέλεση: Ψιλοκόβεις τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) και τα σοτάρεις σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτεις τα...