ΚΟΥΖΙΝΑ

Ανοιξιάτικο ριζότο (με αρακά, αγκινάρες και κουκιά)

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Το μυστικό της συνταγής είναι η χρήση των λουβιών των κουκιών, που θα δώσουν στο φαγητό την ανοιξιάτικη, γλυκιά γεύση του λαχανικού. Γι’ αυτόν το λόγο, επιλέγουμε όσα είναι μικρά και ιδιαίτερα τρυφερά. Αν πάρουμε σκληρά, θα τα καθαρίσουμε, θα πετάξουμε τους λοβούς και θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό.  Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 45΄, Μαγείρεμα: περίπου...

Μία ιδιαίτερη συνταγή: Λαχταριστό γεμιστό τσουρέκι!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Αγαπάμε το κλασικό τσουρέκι, αλλά μας αρέσει να δοκιμάζουμε και διαφορετικές εκδοχές του, όπως αυτό το λαχταριστό γεμιστό τσουρέκι.   Υλικά 550ρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100γρ. ζάχαρη 1 φακελάκι μαγιά ξερή 4 αβγά γάλα (πρέπει μαζί με τα αβγά να ζυγίζουν 400γρ.) 2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού 180γρ. βούτυρο φρέσκο 1 κρόκο αβγού ή γάλα για άλειμμα της επιφάνειας   ...

Μικρασιάτικα σουσαμοπιτάκια της γιαγιάς

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολα νηστίσιμα γλυκά πιτάκια με ελάχιστα υλικά, που γίνονται στο πι και φι και είναι άκρως απολαυστικά! Υπογράφει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. ΥΛΙΚΑ 1 πακέτο φύλλο κρούστας ⅓ φλ. σησαμέλαιο 3 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι 1½ φλ. ζάχαρη 2 κ.σ. κοφτές κανέλλα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα για το γαρνίρισμα ½ φλ. σουσάμι (από τα συνολικά 3 φλ.) 1 φλ. μέλι κανέλλα   ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κρατάμε ½...

Πασχαλινό τραπέζι: Συνταγές και tips για αρχάριους!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ακόμη και αν δεν είστε εξπέρ στην κουζίνα, με λίγη αγάπη και τα παρακάτω tips μπορείτε να κάνετε το καλύτερο πασχαλινό γεύμα για την οικογένεια σου, τους φίλους και τους συγγενείς σου!   Τα έξυπνα ψώνια είναι το παν *Αν θέλετε να γλιτώσετε το βάψιμο των αβγών, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα, βρασμένα κατακόκκινα αβγά από το σούπερ μάρκετ. Σας υποσχόμαστε ότι δεν θα το καταλάβει...

Συνταγή για νηστίσιμη σοκολατόπιτα!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Κορίτσια μου αγαπημένα! Μέχρι στιγμής παράπονο από την νηστεία δεν έχουμε, μιας και οι συνταγές έρχονται η μια μετά την άλλη. Αυτό που λείπει τις περισσότερες φορές είναι τα νηστίσιμα γλυκά. Όχι τα κουλουράκια και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, αλλά τα πλούσια, παχυντικά και σοκολατένια γλυκά. Όχι πια! Σήμερα σου έχω μια τέλεια συνταγή για νηστίσιμη σοκολατόπιτα! Η συνταγή έχει...

Λαχταριστά πασχαλινά τσουρέκια!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά: 1 βούτυρο 1 φλ. γάλ 1 φλ. ζάχαρη 6 αυγά 5+1 φλ. αλεύρι ( 1300 γρ) 2 κυβάκια φρέσκια μαγιά ( περίπου 80 γρ) 1/2 φλ. νερό ξύσμα από 1 πορτοκάλι 1 κ.γ. κοφτό τριμμένο κακουλ 1 κ.γ. κοφτό τριμμένο μαχλέπι Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, όχι όμως να βράσουν. Αραιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προςοχή, χλιαρό...

Πασχαλινά κουλουράκια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Κυριακή του Πάσχα και οι οικογένειες είναι μαζεμένες στο σπίτι ή κάπου έξω προκειμένου να απολαύσουν τα πασχαλινά εδέσματα. Μικρά παιδιά, μεγαλύτερα σε ηλικία, φίλοι, συγγενείς τρώνε και απολαμβάνουν την οικογενειακή χαρμόσυνη ατμόσφαιρα.  Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή ελληνοπρεπώς Λαμπρή, και ειδικότερα η  Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του...

Κέικ αναποδογυριστό με καραμελωμένο ανανά!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, πολύ εντυπωσιακό και τέλειο στη γεύση και στα αρώματα. Θα του έβαζα μια μπάλα παγωτό καρύδα δίπλα για να απογειωθεί! Παγώστε το στο ψυγείο και σερβίρετε το παγωμένο Υλικά Συνταγής Για τον καραμελωμένο ανανά 1 συσκευασία ανανά σε φέτες στο χυμό του 70 γραμ. μαργαρίνη με βούτυρο 220 γραμ. μαύρη ζάχαρη ή μισή – μισή μαύρη λευκή Για το κέικ 70 γραμ....

Σκορδαλιά με μπακαλιάρο, με 6 διαφορετικούς τρόπους

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Η σκορδαλιά είναι το αγαπημένο συνοδευτικό του παραδοσιακού μπακαλιάρου που πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Μπορείτε να τη φτιάξετε με πολλούς τρόπους. Εμείς, σας προτείνουμε 6 πολύ απλές συνταγές για να διαλέξετε αυτή που θα απογειώσει το μπακαλιάρο που θα πρωταγωνιστεί στο μεσημεριανό σας γεύμα. Κεφαλλονίτικη αλιάδα   Eίναι μια μελάτη σκορδαλιά με...

Κεφτεδάκια στρογκανόφ με φετουτσίνι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υπέροχα κεφτεδάκια σε σος στρογγανώφ με φετουτσίνι. Ένα νόστιμο πιάτο, για να αναδείξετε τα κεφτεδάκια που σας περίσσεψαν σε ένα πλήρες νοστιμότατο πιάτο για μικρούς και μεγάλους, για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Μια χρονοβόρα συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση του. Υλικά συνταγής Για τα κεφτεδάκια: ...

Καλαμαράκια με μπάμιες

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 30΄ Αναμονή: 1 ώρα Μαγείρεμα: περίπου 40΄ Υλικά για 4 άτομα 1 κιλό καλαμαράκια 600 γρ. μπάμιες μικρές 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο 3 μέτριες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα 2/3 φλιτζ. τσαγιού λάδι αλάτι και πιπέρι 1/2 φλιτζ. τσαγιού ξίδι της αρεσκείας μας Διαδικασία Για να καθαρίσουμε τα καλαμάρια, χωρίζουμε πρώτα τα...

Αστακός με σάλτσα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 20΄ Μαγείρεμα: περίπου 40΄ Υλικά για 4 άτομα 2 μικροί αστακοί του 1/2 κιλού ο καθένας 1 ποτήρι (300 ml) λευκό, ξηρό κρασί 1½ ποτήρι πολτοποιημένες ντομάτες ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας πελτές, αραιωμένος σε 1½ ποτήρι νερό 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι 4 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένα 2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές ροδέλες 6 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες 2...

Λαχταριστά κανελόνια με κιμά και φέτα!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Υλικά: 2 πακέτα κανελόνια 500 γρ φέτα τριμμένη 3 ντομάτες ώριμες 1 φλ γραβιέρα τριμμένη για τη σάλτσα: 600 γρ κιμάς μοσχαρίσιος 1 Κύβος για Κοκκινιστά της Knorr 1 φλ πολτός ντομάτας 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 πακέτο μανιτάρια σε φετάκια 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο 4 καρότα τριμμένα 4-5 κλαράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση: Σοτάρουμε τον κιμά μαζί με το...

Πεντανόστιμη συνταγή για κρεατοφάγους: Κοντοσούβλι κρασάτο!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Ζουμερό και μερακλίδικο, το παραδοσιακό κοντοσούβλι είναι μεζές συνυφασμένος με το ελληνικό τραπέζι. Αν το φτιάξετε σε μια κυριακάτικη σύναξη, σε συνδυασμό με ένα καλό κόκκινο κρασί, περιποιημένη χωριάτικη σαλάτα και φυσικά καλή παρέα, ένα είναι σίγουρο: Δεν θα μείνει μπουκιά! Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:20' Χρόνος μαγειρέματος:1:30' Έτοιμο σε:1:50' Χρόνος αναμονής:2 ώρες ...

Eβδομάδα ρωσικής γαστρονομίας στην Ελλάδα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Η ρωσική κουζίνα δεν περιορίζεται μόνο στη βότκα, τη ρωσική σαλάτα, τη σαλάτα ολιβιέ όπως την αποκαλούν οι Ρώσοι, ούτε μόνο στην πασίγνωστη ρωσική σούπα μπορς και τα γνωστά σε όλους πιροσκί. Αλλά είναι εξαιρετικά πλούσια. Όπως άλλωστε είναι και η ελληνική κουζίνα, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο σουβλάκι, το τζατζίκι και την ελληνική σαλάτα. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος...

Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Μια συνταγή για μπακαλιάρο, κλασική και ασύγκριτα νόστιμη… Υλικά 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο και κομμένο σε μερίδες ½ κιλό κρεμμύδια σε ροδέλες 7-8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 φύλλο δάφνης 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ 2 φλιτζάνια ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες 1 κουτ. σούπας ζάχαρη ½-3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο αλάτι,...

Τσουρέκι με ζαχαρωμένα φρούτα

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία - ζύμωμα - πλάσιμο: 45΄, Αναμονή: 2½ ώρες, Ψήσιμο: περίπου 30΄ Υλικά για 1 τσουρέκι 50 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8-9 γρ.) 500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι 10 γρ. αλάτι 50 γρ. ζάχαρη 6 αυγά + 1 επιπλέον για άλειμμα, ανακατεμένο με 1 κ.σ. γάλα 300 γρ. βούτυρο αγελάδος, πολύ κρύο, σε μικρά κομμάτια 200 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα, ψιλοκομμένα (σε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς...

Το πιο εύκολο γλυκό ψυγείου της «γιαγιάς»!

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, κάθε καλοκαίρι η γιαγιά μου συνήθιζε να φτιάχνει το περίφημο γλυκό του ψύγείου με κρέμα και… πορτοκαλάδα! Το λατρεύαμε και το εξαφανίζαμε σε χρόνο μηδεν! Ακόμα και σήμερα το γλυκό αυτό δε λείπει ποτέ απο τα οικογενειακά μας μαζέματα και είναι το ιδανικό αν θέλετε κάτι εύκολο, γρήγορα, και δροσερό!   ΥΛΙΚΑ: 1 πακέτο άνθος αραβοσίτου που βράζει με...

Σούπα με ψητά λαχανικά και ρεβίθια

ΚΟΥΖΙΝΑ

  Προετοιμασία: 20΄ Ψήσιμο + Μαγείρεμα: 1 ώρα Υλικά για 4 άτομα 1 φλιτζ. τσαγιού βρασμένα ρεβίθια (τα κρατάμε όταν μαγειρέψουμε ρεβιθάδα) 5 μέτρια ξερά κρεμμύδια 3 πιπεριές Φλωρίνης 3 μέτριες ντομάτες 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό 3 σκελίδες σκόρδου (αν θέλετε), σε φετάκια 2 κουτ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο ή άλλο βότανο που...

Τυρόπιτα με τέσσερα τυριά, ιδανική για πρωινό ή τραπέζι

ΚΟΥΖΙΝΑ

  450 γρ. πακέτο φύλλο κρούστας 500 γρ. γάλα φρέσκο 6 αυγά 1 κιλό τριμμένη μυζήθρα 400 γρ. τριμμένη φέτα 500 γρ. τριμμένο κασέρι 500 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα πιπέρι λιγο μοσxοκαρυδο λίγο βούτυρο λιωμένο στα μικροκύματα ή ελαιόλαδο για τα φύλλα   Η τυρόπιτα είναι ένα από τα παραδοσιακά φαγητά μας. Ποιος δεν έχει λατρέψει την τυρόπιτα της...