Μείωση 7% στις εισφορές επικουρικού για τους αυτοαπασχολούμενους από 1η Ιουνίου

 

Μειώνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς από 1η Ιουνίου 2022.

Η μείωση αυτή έρχεται ως συνέπεια της μείωσης των εισφορών επικουρικού κλάδου του e-ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς από την ίδια ημερομηνία. Συγκεκριμένα, οι εισφορές αυτές θα μειωθούν από το 6,5% στο 6%.

Δεδομένου ότι οι εισφορές επικουρικού για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους είναι από την 1η Ιανουαρίου 2020 (βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση) σταθερά ποσά και όχι ποσοστά επί των εισοδημάτων, η μείωση για αυτές θα φέρει την αναπροσαρμογή τους ως τέτοια (δηλαδή ως σταθερά ποσοστά).

Υπενθυμίζεται πως οι αυτοαπασχολούμενοι αυτοί, από τις αρχές του 2022, έχουν επιλέξει μεταξύ τριών ασφαλιστικών κατηγοριών.

Συγκεκριμένα, έχουν επιλέξει να πληρώνει μηνιαίως για εισφορές επικουρικού το ποσό των 42 ευρώ (1η κατηγορία), 51 ευρώ (2η κατηγορία) ή 61 ευρώ (3η κατηγορία). Αυτές τις εισφορές θα πληρώσουν οι υπόχρεοι έως και για αυτό το μήνα.

Από τον επόμενο μήνα, οι εισφορές αυτές θα διαμορφωθούν ως εξής. Όσοι έχουν επιλέξει την 1η κατηγορία, θα πληρώσουν 39 ευρώ (αντί για 42 ευρώ). Όσοι έχουν επιλέξει τη 2η κατηγορία, θα πληρώσουν το ποσό των 47 ευρώ (αντί για 51 ευρώ), ενώ όσοι έχουν επιλέξει την 3η κατηγορία, θα πληρώσουν το ποσό των 56 ευρώ (αντί για 61 ευρώ.

Έτσι πχ ένας ασφαλισμένος ο οποίος έχει επιλέξει την 1η κατηγορία, πληρώντας έως και το Μάιο 42 ευρώ/μήνα, θα κερδίσει από τον Ιούνιο το ποσό των 3 ευρώ. Σε ετήσια βάση το κέρδος ανέρχεται σε 36 ευρώ (3 ευρώ Χ 12 μήνες).

Η μείωση αυτή θα ισχύσει και για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), δηλαδή για τους αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους που ασφαλίστηκαν για 1η φορά από 1ης Ιανουαρίου του 2022.

 

www.capital.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ