Η Ημαθία γιόρτασε την «Δύναμη των Μουσείων» με μαραθώνια λαμπαδηδρομία 40 χιλιομέτρων, θεατρικά δρώμενα, μουσικές και χορούς (βίντεο)

 

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ο Σύλλογος των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, ο «Σύλλογος Δρομέων Βέροιας», το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, ο όμιλος «Γενίτσαροι και Μπούλες Νάουσας», η «Εστία Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας», η «Εύξεινος Λέσχη Βέροιας» και το 3ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ένωσαν τις δυνάμεις τους!!

Η Ημαθία γιόρτασε με μια μαραθώνια λαμπαδηδρομία 40 χιλιομέτρων, μουσικές και χορούς, την μνήμη των Μακεδόνων που ξεκινώντας από αυτά τα χώματα άλλαξαν την ιστορία του κόσμου!

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής 22/5 από το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας  δίπλα στα ερείπια του Γυμνασίου που ήταν η Σχολή του Αριστοτέλη με χορευτικό – θεατρικό δρώμενο «Ο Αλέξανδρος χαιρετά τον Αριστοτέλη». Η φλόγα άναψε, οι ‘Μπούλες’ επιτέλεσαν το αρχαίο τους δρώμενο στην ορχήστρα του θεάτρου, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον.

Η πρώτη στάση της Φλόγας έγινε στο γήπεδο της Πατρίδας, όπου η δάδα άλλαξε χέρια, με τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς της περιοχής.

Η δάδα άλλαξε χέρια για δεύτερη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τις κοπέλες του Λυκείου των Ελληνίδων να χορεύουν ως αρχόντισσες της Βέροιας μπροστά στον ‘Τοίχο της μνήμης’.

Η τρίτη στάση της Φλόγας έγινε στο Φράγμα του Αλιάκμονα, όπου χόρεψαν οι κοπέλες της «Εστίας Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας» με τις εντυπωσιακές φορεσιές που η παράδοση σχετίζει με τον Μεγαλέξανδρο.

Τέλος, η φλόγα έφτασε στην Νεκρόπολη των Αιγών, δίπλα στους τάφους των Μακεδόνων βασιλέων, εκεί όπου οι Μακεδόνες κάθε Άνοιξη γιόρταζαν τα Ξανδικά, εκεί από όπου την Άνοιξη του 334 π.Χ ο Αλέξανδρος, βασιλιάς των Μακεδόνων, ηγεμόνας των Ελλήνων και κυρίαρχος των Βαλκανίων, ξεκίνησε την μεγάλη εκστρατεία για να γίνει πρώτος πολίτης της Οικουμένης, και άναψε ο ‘βωμός της μνήμης’!!

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με πολεμικούς χορούς από τα Ρογκάτσια της «Εστίας Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας» και τους Πόντιους της «Ευξείνου Λέσχης Βέροιας».

 

ΕΦΑ Ημαθίας - Διεθνής Ημέρα Μουσείων Εκδηλώσεις από τη Μίεζα μέχρι τις Αιγές (22/5/2022)

 

Για να δείτε φωτογραφίες, πατήστε πάνω στην εικόνα:

Η Ημαθία γιόρτασε την «Δύναμη των Μουσείων» - MyAlbum

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ