Βέροια – Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Δίκαιη φορολόγηση» - Ομιλία για τα νέα μέτρα φορολόγησης αγροτών (βίντεο)

 

Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ,  σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ημαθίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων στον Πολυχώρο Εληά.

Η ενημερωτική εκδήλωση αφορούσε τα νέα μέτρα για τη φορολόγηση των αγροτών, τις νέες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών που επλήγησαν από τον παγετό του έτους 2021, καθώς και τα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε πως σκοπός είναι να ενημερωθούν οι αγρότες και οι Συνεταιρισμοί, οι Επιχειρηματίες και οι μεμονωμένοι αγρότες τι δυνατότητες διανέμονται μετά την ψήφιση των συγκεκριμένων νομοθετικών διατάξεων και την υπογραφή της συγκεκριμένης ΚΥΑ (Ν.4395/2022) για την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον παγετό.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Στέφανος Αποστολίδης. Ο κ. Αποστολίδης τόνισε πως πριν πέντε χρόνια, το Επιμελητήριο Ημαθίας, μαζί με τον Χρήστο Γιαννακάκη, ξεκίνησε μια ιδέα, πως να παταχθεί η μαύρη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. «Με την προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθήσαμε αδίκως», είπε. «Με τον κ. Βεσυρόπουλο, μπορέσαμε να υλοποιήσουμε ένα πάγιο αίτημα και των ιδιωτών και των συνεταιριστών.» «Με αυτό τον τρόπο, οι νόμιμοι αγρότες θα νιώσουν επιτέλους δικαιωμένοι», είπε χαρακτηριστικά.

 

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο. Ο κ. Βεσυρόπουλος στην ομιλία του είπε:

«Αφουγκράζομαι τις ανάγκες του επιχειρηματικού και αγροτικού κόσμου, και έμπρακτα σας στηρίζω σε πιθανά προβλήματα και έκτακτες καταστάσεις που προκύπτουν. Τόσο προσωπικά όσο και ως κυβέρνηση παραμένουμε παρόντες. Είμαστε δίπλα σας με προτάσεις, λύσεις και με ειλικρίνεια…

Έχετε ακούσει πολλά ευχολόγια για τη στήριξη και την ανάπτυξη του Πρωτογενούς τομέα. Οι θεσμικές αλλαγές και παρεμβάσεις, αλλάζουν το τοπίο. Ξεκινώ με την πρωτοβουλία στην φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος που πρόσφατα φέραμε και ψηφίσαμε στη Βουλή. Μια πρωτοβουλία που φέρει τη σφραγίδα όλου του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πρόκειται για τον Νόμο 4935/2022 με τον οποίο θεσπίσαμε γενναία φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα.

Συγκεκριμένα: Χορηγούμε για πρώτη φορά απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το συγκεκριμένο κίνητρο έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής. Αφορά κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μέλη Συλλογικών Αγροτικών Σχημάτων, δηλ. Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, αλλά και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με Σύμβαση Συμβολαιακής Γεωργίας. Μοναδική προϋπόθεση είναι η διάθεση των Συνεταιρισμών ή στο πλαίσιο έγγραφων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας ποσοτήτων ίσων με το 75% των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του αγρότη. Επισημαίνεται ότι το φορολογικό αυτό κίνητρο αφορά τους ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ επάγγελμα αγρότες. Είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφόσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων.

Το γενναίο αυτό φορολογικό κίνητρο της μείωσης του φόρου κατά 50%, έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από το τρέχον φορολογικό έτος και θα ισχύσει και για τα επόμενα φορολογικά έτη.

Το κίνητρο αυτό που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, στοχεύει στη δημιουργία νέων και ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων και ισχυρών στον Πρωτογενή τομέα, στα οποία θα μετέχει ο αγρότης και θα του εξασφαλίζουν πέρα από τη μείωση του φόρου, κι ένα αξιοπρεπές και καλύτερο εισόδημα.

Θέλουμε ισχυρές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις στον Πρωτογενή Τομέα. Επιχειρήσεις με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Τα κίνητρα για τον αγροτικό τομέα που νομοθετήσαμε δεν σταματούν εδώ.

Αναφέρομαι στο κίνητρο της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος, κατά ποσοστό 30%, των φορολογητέων κερδών, σε παραγωγούς. Εφόσον εισφέρουν σε επιχείρηση – αγοραστή το 40% των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής τους, στο πλαίσιο συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας. Πρόκειται για ένα κίνητρο που δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες αγρότες, αλλά σε κάθε παραγωγό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Η συνολική ωφέλεια από τη μείωση του φόρου, κατά 30%, μπορεί να φτάσει στις 125.000 ευρώ σε περίοδο εννέα φορολογικών ετών.

Μιλώντας για πρόσθετες παρεμβάσεις, που συνιστούν ουσιαστικές πράξεις στήριξης του αγροτικού κόσμου, αναφέρομαι σε μια ακόμη.

Πριν από τέσσερις ημέρες υπέγραψα την ΚΥΑ για την καταβολή των αποζημιώσεων για όσους επλήγησαν από τον παγετό της άνοιξης του 2021. Από τη Δευτέρα 6 Ιουνίου και μέχρι τις 15 του μήνα, όλοι όσοι επλήγησαν, δηλαδή Συνεταιρισμοί κι Επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Λάρισας, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση αποζημίωσης η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.»

 

Βέροια - Ομιλία υφ. Οικονομ. Απόστ. Βεσυρόπουλου σε εκδήλωση της ΕΘΕΑΣ (4/6/2022)

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ