Απάντηση του Δημάρχου Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα στον "Κοινό Τόπο": «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί»

 

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, αναφέρει μια λαϊκή ρήση.

Παρόλο αυτά η δημοτική παράταξη που ακούει στο όνομα ‘Κοινός Τόπος’ και ο υπεύθυνος αρχηγός της, μου επιτίθενται προσωπικά, και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα.

-Θυμάμαι προεκλογικά ότι με κατηγορούσαν για ξένο. Για «φυτευτό». Προφανώς δεν έπεισαν ούτε τον καθρέφτη του σπιτιού τους, όταν με το επιχείρημα αυτό προσπάθησαν να πείσουν την κοινωνία της Νάουσας, ότι απαγορεύεται σε κάποιον που έχτισε την καριέρα του εκτός Δήμου, όπως εγώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, να ζητήσει την ψήφο των συμπολιτών του.

 -Στην αρχή της περιόδου διατυμπανούσαν με σφοδρότητα σε όλα τα καφενεία και τις καφετέριες, ότι θα διοικώ τον Δήμο από τη Θεσσαλονίκη. Και πάλι όμως διαψεύστηκαν, αφού αφιερώνουμε, τόσο εγώ, αλλά και όλη η διοίκηση του Δήμου, 24 ώρες την ημέρα και τις 7 ημέρες την εβδομάδα, όλες μας τις δυνάμεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Δήμου μας.

-Τώρα γράφουν ότι χτίζω την πολιτική μου καριέρα αδιαφορώντας για τον τόπο.

Ε φτάνει πια! Αρκετά Κύριοι του «Κοινού Τόπου».

Η διοίκηση μας είναι αυτή που προσπαθεί να βάλει σε τάξη στον οικονομικό όλεθρο που αφήσατε πίσω σας!

Η διοίκηση μας είναι αυτή που προσπάθησε και κατάφερε να ανοίξει σε στέρεες βάσεις το Χιονοδρομικό Κέντρο των 3-5 Πηγαδιών, παρά τις αβυσσαλέες αντιδράσεις που προβάλατε επί 2,5 έτη, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλατε για να ξανακλείσει.

Έτσι αντιλαμβάνεστε λοιπόν το καλό της πόλης και του Δήμου μας; Αλήθεια!

Είναι η διοίκηση μας, υπεύθυνη, αυτή που αναγκάζεται τώρα να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» του ξενοδοχείου του Αγίου Νικολάου, για τις κινήσεις σας που το οδήγησαν στο κλείσιμο και για την εγκληματική παράλειψη και αδιαφορία σας, να προβάλετε έγκαιρα τις νόμιμες αντιρρήσεις σας, όταν αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες, και χαρακτηρίστηκε όλος σχεδόν ο αύλειος χώρος του Ξενοδοχείου, δασική έκταση;

Τι κάνατε όσα χρόνια ήσασταν στην διοίκηση του Δήμου;

Η διοίκηση μας είναι αυτή που προσπαθεί να βάλει τάξη στα οικονομικά του Δήμου πράγμα που δεν κάνατε εσείς, με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες, αφήνοντας επί πέντε έτη να διογκώνονται απαιτήσεις και οφειλές, με την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ερήμην του Δήμου.

Αυτά όλα όμως θα τα πούμε αναλυτικά όταν έρθει η ώρα.

Ας πάμε τώρα στο προκείμενο και συγκεκριμένα στα Αιολικά του Βερμίου.

Δύο ήταν οι αιτήσεις για χωροθέτηση αιολικών πάρκων στο Βέρμιο. Η μία από την «Αιολική Βερμίου» που κρατά εδώ και μια δεκαετία και η δεύτερη από την εταιρεία «ΤΕΡΝΑ». Είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.

-Πείτε μας λοιπόν αφού έχετε τόσο ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα αυτό, τι κάνατε εσείς, όσο ήσασταν στη διοίκηση του Δήμου;

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!

 -Τι κάνατε όταν συζητιόταν η άδεια της «Αιολικής Βερμίου» στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά τη διάρκεια της θητεία σας;

 ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!

-Τι προσπάθειες κάνατε στ’αλήθεια, όταν δόθηκαν όλες οι άδειες και ωρίμασε το έργο;

 ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!

-Τι έγινε με το αιολικό της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ» που ήταν μάλιστα πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο των 3-5 Πηγαδιών σε αντίθεση με το αιολικό της «Αιολικής Βερμίου» και συζητήθηκε επί θητείας μας;

ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΣ.

Είναι ανώφελο, λοιπόν, να ασχολείται κάποιος μαζί σας, αφού ο πολιτικός σας αμοραλισμός, ο λαϊκισμός, η ανυπαρξία και η καταστροφική σας ασυνέπεια σας καθιστά τον πλέον αναξιόπιστο συνομιλητή.

Η κοινωνία σας έχει ήδη ξεπεράσει. Δεν πείθετε κανέναν πια.

Ως επίλογο να επισημάνω κάτι ακόμη στον επικεφαλής του «Κοινού Τόπου».

Σταματήστε να αναρωτιέστε για τα βήματα της δικής μου καριέρας. Εγώ διέθετα ισχυρή ταυτότητα και πριν την εκλογή μου ως δημάρχου του Δήμου μας και θα συνεχίσω να διαθέτω και μετά. Και αυτό γιατί έχω μάθει στην ζωή μου πως ό,τι κάνω, το κάνω με όλη μου την καρδιά, με όλες μου τις δυνάμεις αλλά και ακολουθώντας τις αρχές που έμαθα από την οικογένειά μου και την πορεία της προσωπικής και επαγγελματικής μου ζωής.

Ίσως θα πρέπει να ασχοληθείτε λίγο παραπάνω με την δική σας καριέρα ιδιαίτερα τώρα που ως μέλος διοικητικού συμβουλίου εταιρείας που ασχολείται με το πανάκριβο φυσικό αέριο και φυσικά αντιτίθεστε, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για πολιτικά οφέλη και μόνο.

Όσο για την πολιτική σας σταδιοδρομία, αρκεστείτε στον ρόλο του πολιτικού κομπάρσου της φαρσοκωμωδίας που συνεχώς στήνετε.

Αξίζετε κάθε θαυμασμό λοιπόν και σε αυτόν σας τον ρόλο…»

 

Η απάντηση αφορούσε ανακοίνωση του πρώην δημάρχου Νάουσας, Νίκου Κουτσογιάννη η οποία ανέφερε: 

 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης και με δεδομένη την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του φαραωνικού αιολικού πάρκου στο Βέρμιο, πλήθος συμπολιτών μας με ειλικρινή περιβαλλοντική αγωνία, ζήτησαν τη συζήτηση του θέματος.

Κάλεσαν επίσης τον Δήμο να μπει μπροστάρης εξετάζοντας κάθε δυνατό μέτρο για να σταματήσει η παρέμβαση στο Βέρμιο.

Ο δήμαρχος κρύφτηκε, όπως κάθε φορά που πιέζεται, πίσω από τις αυταρχικές πρακτικές του Προέδρου του ΔΣ, ο οποίος αποφάσισε, σε μια τόσο έκρυθμη και κρίσιμη συγκυρία, να μην αφουγκραστεί την αγωνία των συμπολιτών μας που επιζητούσαν μια συζήτηση για το θέμα του αιολικού με το ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Μεγάλη ένταση που οδήγησε σε "οριστική" διακοπή της συνεδρίασης.

Μόλις όμως οι παριστάμενοι συμπολίτες αποχώρησαν ο πρόεδρος επανεμφανίσθηκε για να συνεχίσει τη συνεδρίαση!

Κι από εκεί και μετά ο Δήμαρχος, αισθανόμενος και πάλι ασφαλής, ανέδειξε την αδιαφορία του προς τα τοπικά θέματα.

Μας είπε πως όλα έχουν τελειώσει και το αιολικό θα προχωρήσει κανονικά.

Μας είπε πως όλη η Ευρώπη έχει ως προτεραιότητα τα αιολικά πάρκα, πως η ύπαρξη τους είναι αυτή που θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του κόστους της ενέργειας και πως όλες οι επιστημονικές μελέτες "εγγυώνται" για την ασφάλεια των οικοσυστημάτων.

Ανερυθρίαστα διατύπωσε την άποψη ότι η "σωτηρία" του τόπου μας ταυτίζεται με την κατασκευή του αιολικού. Επιμελώς απέκρυψε την αντίφαση ότι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη χώρα – και ενός εκ των μεγαλυτέρων στην Ευρώπη – χωροθετείται στο βουνό με το ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ αιολικό δυναμικό. Είπε ακόμη ότι θα αποτελέσει παράγοντα πτώσης των τιμών ενέργειας.

Τι δεν είχε το θάρρος να μας πει;

•Πως οι χώρες που σήμερα έχουν χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια είναι πρωτίστως αυτές που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια και δευτερευόντως αυτές που αύξησαν τη συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στο μείγμα (διότι ακόμη και με την επιβάρυνση του κόστους ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα η τιμή ανά MWh είναι χαμηλότερη από αυτή που έχουν οι παλιές μονάδες αερίου)

•Πως μόνο οι χώρες που έχουν μεγάλη συμμετοχή στο μείγμα των υδροηλεκτρικών μονάδων μπορούν να έχουν στη σημερινή προβληματική συγκυρία μειωμένες τιμές.

•Πως για να έχουν νόημα οι μονάδες των αιολικών θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από συστήματα αποθήκευσης της ενέργειας, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει θέμα με την παραγόμενη ενέργεια η οποία δεν είναι συνεχής και μπορεί να έχει αυξομειώσεις βάσει των καιρικών συνθηκών. Και τέτοιες μονάδες αποθήκευσης δεν υπάρχουν σήμερα!

•Πως υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και εντός της επιστημονικής κοινότητας για τα αιολικά.

Κυρίως όμως δεν τόλμησε να μας εξηγήσει γιατί το «ενδιαφέρον» του για τα ενεργειακά ζητήματα μετουσιώθηκε σε τριετή αδράνεια του να θωρακίσει ενεργειακά τον Δήμο μας.

Γιατί δεν έκανε τίποτα απολύτως για να αξιοποιήσει τις άδειες των υδροηλεκτρικών και ιδίως αυτές στη Βέτλανς και το Μπαχούτσι;

Γιατί δεν προχώρησε σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον Δήμο μας;

Από τη μια λοιπόν πλήρης αδράνεια για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ευημερία του Δήμου μας και από την άλλη παντελής αδιαφορία στο εύλογο των ανησυχιών που προκαλούν οι εκτεταμένες παρεμβάσεις για την κατασκευή του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο.

Προφανώς ο Δήμαρχος ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την πολιτική του καριέρα και όχι για το παρόν και το αύριο του τόπου μας. Δυστυχώς όμως αυτή την πολιτική καριέρα την πληρώνει ο τόπος μας και οι άνθρωποι του πολύ ακριβά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ