Η Σαουδική Αραβία τίμησε τη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου

 

Τι είναι το “The Thread”;

Είναι η συνεργασία 4 ανθρώπων. Ο Russell Maliphant βασισμένος στην πρωτότυπη μουσική – με γκάιντες και νταούλια – του Βαγγέλη Παπαθανασίου, χορογράφησε και σκηνοθέτησε αυτήν την παράσταση, που φώτισε ο Michael Hulls και έντυσε η Μαίρη Κατράντζου. Η πρώτη παρουσίαση του «The Thread» έγινε στο Λονδίνο το 2019. Κριτικοί και κοινό το υποδέχτηκαν με διθυραμβικές κριτικές. Μια παράσταση-ύμνος στην Ελλάδα που κατόπιν παίχτηκε στην Ευρώπη και στην Επίδαυρο.

THE THREAD περιοδεία
Μια αφίσα από την Ευρωπαϊκή περιοδεία

Η παράσταση έκανε μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη και να τώρα που έφτασε η στιγμή που η Σαουδική Αραβία τιμώντας την μνήμη του Βαγγέλη, την υποδέχτηκε στο συγκλονιστικό φουτουριστικό κέντρο πολιτισμού ITHRA της Dhahran.

κέντρο πολιτισμού ITHRA
Το υπέροχο φουτουριστικό κέντρο πολιτισμού ITHRA της Dhahran στην Σαουδική Αραβία
Αφίσα Αραβία
Η αφίσα από την Σαουδική Αραβία

Το όλο εγχείρημα βασίζεται στο διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Υπάρχουν οι παραδοσιακοί Ελληνικοί χοροί που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μας φανερώνουν την διαχρονικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά υπάρχει και ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι- αλλά τόσο ίδιοι! Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που εκπροσωπεί την αναζήτηση και τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων.

Οι χορευτές στην Αραβία
Οι χορευτές στην σκηνή του κέντρου πολιτισμού ITHRA στην Σαουδική Αραβία

“Πάντα έδινα προτεραιότητα στην μνήμη. Εάν έχεις την δυνατότητα να είσαι βυθισμένος στο διάστημα, αυτό το αποκαλούμε μνήμη και με την μνήμη έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνεις βήματα στο μέλλον με απίστευτη συνέπεια και αποτελεσματικότητα.” Vangelis

Η πρωτότυπη και εμπνευσμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, έχει έντονη τη γνωστή μουσική γραφή του, ενώ πλαισιώνεται αρμονικά από εξαιρετικούς σολίστες παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κλπ). Αυτή η μουσική πότε διαχωρίζει και πότε ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους δημιουργώντας μια ξεχωριστή μουσική ενότητα που σε καθηλώνει. Θα πάρετε μια μικρή γεύση από τα video που σας έχω πιο κάτω, και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Russell Maliphant And Vangelis The Thread Yannis Bournias1 web optimised 1000
- “Δουλεύοντας με τον Βαγγέλη είναι τιμή και χαρά. Ο μουσικός κόσμος που δημιούργησε έχει βασική κατανόηση της παράδοσης και της κληρονομιάς, ενώ παράλληλα κινείται σε νέες κατευθύνσεις για να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις. Μου έδωσε έμπνευση η μουσική του. Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι μέρος της.” Μαίρη Κατράντζου

Ο Russell Maliphant με την προσωπική του χορευτική γλώσσα τολμά, αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος δημιουργώντας τομή στη δημιουργική του πορεία. Μελέτησε βαθιά με τη βοήθεια δυο Ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει μια μαγευτική παράσταση.
BAGGELHS PAPA8ANASIOY GEWRGIA HLIOPOYLOY
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με την κ. Γεωργία Ηλιοπούλου

Μπράβο στην κ. Γεωργία Ηλιοπούλου, ιδρύτρια και διευθύντρια της πολιτιστικής εταιρίας ΛΑΒΡΥΣ, η οποία αποφάσισε να υλοποιήσει μια τολμηρή ιδέα. Από τον Ιανουάριο του 2016 που το σκέφτηκε, με επιμονή και υπομονή κατάφερε και ένωσε όλους τους καλλιτέχνες και να δημιουργήσει μια πανάκριβη πρωτογενή παραγωγή χορού, με σπουδαίους συντελεστές διεθνούς φήμης και μια ομάδα 18 επιλεγμένων Ελλήνων χορευτών (12 χορευτών σύγχρονου και 6 χορευτών παραδοσιακού χορού) Μια παράσταση, που υπογραμμίζει στο διεθνές κοινό τη δημιουργικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Δείτε το video trailer
Vangelis & Russell Maliphant — The Thread – Trailer

 

 
 
Πηγή: www.ogdoo.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ