Βέροια – «Μνήμη μας..»: Μνήμη Ιερή της Μικρασίας – Ένα ταξίδι στη γη της Ανατολής με τους αδελφούς Τσαχουρίδη (βίντεο)

 

«Μνήμη μας…», ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στο πλαίσιο των «ΚΗ’ Παυλείων».

«Μνήμη μας…», για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Μικρασιατικού Ελληνισμού..

Το απόγευμα της Δευτέρας, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Χώρου Τεχνών, το κοινό «ταξίδεψε» μουσικά στη γη της Ανατολής, με συνοδοιπόρους τους αδελφούς Τσαχουρίδη.

Από τη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη και την Τραπεζούντα, τα τρία σπουδαία κέντρα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, μέσα από μια εκδήλωση αφιερωμένη στις χαμένες πατρίδες..

Με άσματα άλλοτε θρηνητικά και άλλοτε του γλεντιού, μέσα από ένα ξεχωριστό οπτικό-μουσικό νοσταλγικό ταξίδι, οι αδελφοί Τσαχουρίδη, με τη συμμετοχή της Μαίρης Δούτση -  για πρώτη φορά σε ποντιακό τραγούδι!! -, ανέσυραν μνήμες του παρελθόντος.

 

1922-2022

Ένας αιώνας που αποτέλεσε, για χιλιάδες ανθρώπους, τον «Φρικτό Γολγοθά» της Νεότερης Ιστορίας μας. Ξεριζωμός και προσφυγιά άφησαν τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση, όχι μόνον των Μικρασιατών, που ξεριζώθηκαν από την γη τους, αλλά και όλων των υπολοίπων Ελλήνων. Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Τραπεζούντα, τα τρία σπουδαία κέντρα του Μικρασιατικού Ελληνισμού συνεχίζουν να εμπνέουν, δημιουργώντας ένα σπάνιο μουσικό αμάλγαμα, που θα αγγίξει τις καρδιές των ανθρώπων και θα θεριέψει την νοσταλγία για τον σπουδαίο  Μικρασιατικό Ελληνικό Πολιτισμό. 

 

 

Η βραδιά κορυφώθηκε με την αποδοχή της πρόσκλησης που έγινε από τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη προς τον Μητροπολίτη Βέροιας κ.κ. Παντελεήμων, να πει ένα τραγούδι.

Μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, ο Μητροπολίτης Βεροίας κ.κ. Παντελεήμων, έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία τραγουδώντας το τραγούδι «Στου Βοσπόρου τ’ Αγιονέρια», «βυθίζοντας» το κοινό σε δάκρυα και αποσπώντας παράλληλα το πιο δυνατό χειροκρότημα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Μητροπολίτης πρόσφερε από έναν Σταυρό στους Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη και Μαίρη Δούτση, ενώ ακολούθησε τιμητική διάκριση στον Βουλευτή Ημαθίας της Ν.Δ και Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και  στην Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, Αναστασία Παυλίδου.

 

Μνήμη μας - Αδερφοί Τσαχουρίδη Χώρος Τεχνών Βέροιας - 28α Παύλεια (27/6/2022)

 

Για να δείτε φωτογραφίες, πατήστε πάνω στην εικόνα:

Βέροια – «Μνήμη μας..»: Μνήμη Ιερή της Μικρασίας – Ένα ταξίδι στη γη της Ανατολής με τους αδελφούς Τσαχουρίδη - MyAlbum

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ