Για την απεργιακή κινητοποίηση στο Βέλγιο - Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης

 

Εργατικά συνδικάτα στο Βέλγιο, προκήρυξαν απεργία για τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, για να εκφράσουν, με αυτόν τον τρόπο, τη διαμαρτυρία τους για το αυξανόμενο κόστος ζωής στη χώρα.

 Η απεργία προκηρύχθηκε από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης, ήτοι από τη Γενική Συνομοσπονδία, τη Χριστιανική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βελγίου και τη Συνομοσπονδία των Φιλελευθέρων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναφέρουμε πως η προκήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης (οι διοργανωτές ανέμεναν αρκετούς συμμετέχοντες), υπήρξε το αποτέλεσμα της συγκρότησης μίας απεργιακής-συνδικαλιστικής συμμαχίας η οποία έδρασε μέσα στους χώρους εργασίας, λειτουργώντας ως 'ομπρέλα' που εν προκειμένω επέτρεψε τη συμμετοχή στην οργάνωση της, επιμέρους σωματείων αλλά και μεμονωμένων δρώντων, καλλιεργώντας το έδαφος, όχι μόνο για την προκήρυξη της απεργίας, αλλά, για την προκήρυξη της την κατάλληλη χρονική στιγμή: Την ημέρα έναρξης της εργασιακής εβδομάδας (Δευτέρα), η οποία συνοδεύεται από την επιστροφή εργαζομένων στα εργασιακά τους καθήκοντα με μαζικό τρόπο, μετά από ένα διήμερο ανάπαυσης (για όσους δεν εργάζονται), και σε περίοδο όπου τα μηνύματα μπορούν να είναι πιο άμεσα και πιο 'καθαρά.' Και τι σημαίνει κάτι τέτοιο; 

Σημαίνει πως η επιλογή της συγκεκριμένης περιόδου για την προκήρυξη και την πραγματοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης, έγινε για λόγους που έχουν να κάνουν με την επιθυμία ανάδειξης του ό,τι 'η υπομονή των εργαζομένων έχει τελειώσει,' κάτι που συνεπάγεται πως πρέπει να ληφθούν άμεσα περισσότερα μέτρα, από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας για την αντιμετώπιση του μείγματος ακρίβειας, με την πρόθεση εγγραφής της απεργίας (δεν νομίζουμε, θεωρητικά, πως πρόθεση των διοργανωτών της απεργίας είναι η διάνοιξη ενός 'απεργιακού κύκλου μακράς διάρκειας'), εντός του ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού και ιστορικού πλαισίου (Ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ύπαρξη ενεργειακής και επισιτιστικής ανασφάλειας), προκειμένου να διαφανεί εμπρόθετα το ποιες είναι οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Βέλγων εργαζομένων από την ύπαρξη και την αναπαραγωγή αυτών των φαινομένων.

 Έτσι, επιλέγεται η απεργία ως «μορφή κοινωνική σύγκρουσης» (ένα συγκρουσιακό επεισόδιο, για να δανεισθούμε έναν όρο της θεωρίας περί κοινωνικών κινημάτων), όπως την ονομάζει ο Θανάσης Τσακίρης, στο εγκάρσιο σημείο όπως όπου αυτή δεν φέρει ένα εγγενώς ή αλλιώς, ένα 'φορτισμένο' αντι-κυβερνητικό πρόσημο, από την στιγμή όπου αναγνωρίζεται πως η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

 Όμως, δεν δύναται να μην αναφέρουμε πως ο βασικός αποδέκτης καθίσταται η κυβέρνηση, με ευδιάκριτη εδώ την πρόθεση σύναψης συμμαχιών με αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις (τακτική που δεν εκλείπει και από συνδικάτα άλλων χωρών, ευρωπαϊκών και μη), με διακύβευμα εδώ, όχι την απόκτηση ευκαιριών για την συνέχιση των κινητοποιήσεων, είτε μέσω απεργιών είτε με άλλους τρόπους (ρεπερτόριο δράσης), αλλά, αντιθέτως, την προώθηση των αιτημάτων τους σε επίπεδο κοινοβουλίου. 

Το δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας 'Ναυτεμπορική,' προσφέρει κάποιες πληροφορίες για την απεργιακή κινητοποίηση της 20ης Ιουνίου στο Βέλγιο, με τις πληροφορίες αυτές να αφορούν τον πιθανό αριθμό των συμμετεχόντων, τους φορείς της όλης δράσης, και, τους λόγους προκήρυξης απεργίας. 

«Απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος ζωής έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στο Βέλγιο, με αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των αναχωρήσεων από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και την αναστολή δρομολογίων λεωφορείων σε όλη τη χώρα.
Τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας με τους διοργανωτές να αναμένουν έως και 70.000 διαδηλωτές.
Τα δρομολόγια των τρένων πραγματοποιούνται, εν μέρει για να μπορέσουν οι διαδηλωτές να μεταβούν στην πρωτεύουσα. 

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών Zaventem, το πιο πολυσύχναστο στο Βέλγιο, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει στις επιβατικές πτήσεις να αναχωρήσουν γιατί οι κινητοποιήσεις αφορούν και το προσωπικό ασφαλείας. «Όλες οι πτήσεις αναχώρησης ακυρώνονται στις 20 Ιουνίου (...) Καλούμε όλους τους επιβάτες να μην έρχονται στο αεροδρόμιο τη Δευτέρα» έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου. Συνολικά 232 πτήσεις ακυρώθηκαν, με εξαίρεση μερικές πτήσεις μεταφοράς, επηρεάζοντας περίπου 30.000 αναχωρούντες επιβάτες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου. Οι εισερχόμενες εμπορικές πτήσεις επηρεάζονται επίσης, με μία στις τέσσερις να εκτελούνται».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ