Μάχη με τις φλόγες σε τρία μέτωπα δίνει η Πυροσβεστική - Σε εξέλιξη φωτιές σε Εύβοια, Ηλεία, Αττική

 

Τρεις φωτιές ξέσπασαν το μεσημέρι της Κυριακής σε λίγη ώρα σε Εύβοια, Ηλεία και Αττική, με την Πυροσβεστική να δίνει μεγάλη μάχη με επίγεια και εναέρια μέσα για την κατάσβεσή τους. 
 
Εύβοια
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κάμπος Καρύστου Ευβοίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 8 οχήματα με 28 πυροσβέστες, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
 
Οι φλόγες δεν απειλούν, για την ώρα, κάποια κατοικημένη περιοχή, διαβεβαιώνουν στην Πυροσβεστική.
 
Στη περιοχή, σύμφωνα με τοπικά μέσα, πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν την επιχείρηση κατάσβεσης, ενώ η φωτιά είναι κοντά σε υποσταθμό της ΔΕΗ.
 
 
Ηλεία
Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ηλεία, στην περιοχή Χάβαρι, με τις φλόγες να καίνε αγροτοδασική έκταση.
 
Σύμφωνα με το ilialive.gr, η φωτιά είναι κοντά στο χωριό, ωστόσο δεν απειλεί ακόμα κατοικημένη περιοχή και εκτείνεται σε έκταση περίπου 20 στρεμμάτων.
 
Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 11 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.
 
 
Παιανία
 
Πυρκαγιά καίει και επί της οδού Αμπελώνος στην Παιανίας Αττικής.
 
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες καίνε χορτολιβαδική έκταση, ενώ στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 7 οχήματα, 2 αεροσκάφη, ενώ συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες ΟΤΑ.
 
 
Πού είναι αυξημένος σήμερα ο κίνδυνος για πυρκαγιά
 
Σημειώνεται πως σήμερα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κυκλάδες, Ν. και Αν. Κρήτη, Χίο και Αν. Μυτιλήνη.
 
 
 
Συνεχείς περιπολίες - Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
Κατά την έκτακτη ενημέρωση, το απόγευμα του Σαββάτου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός Ραφαέλα Τζίμα, σημείωσε, πως αυξημένες θα είναι οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας απαγορεύεται η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση.
 
Η κ. Τζίμα είπε ότι την Κυριακή θα είναι η πρώτη πολύ δύσκολη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου και προσέθεσε, ότι βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.
 
«Είμαστε πλέον στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και είναι απαραίτητο όλοι μας να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αν αντιληφθούμε καπνό ή φλόγα καλούμε αμέσως το 199 ή το 112. Αποφεύγουμε τις θερμές εργασίες στην ύπαιθρο και σε καμία περίπτωση δεν ανάβουμε φωτιά», σημείωσε.
 
Συστάσεις προς τους πολίτες
Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
 
Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών, ενώ καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
 
Από την πλευρά του το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση τους πολίτες:
 
1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
 
2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
 
3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
 
Τέλος, το ΠΣ απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
 
 
 

www.cnn.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ