Σαν σήμερα 5 Ιουλίου 2017 – Βέροια: Η διαγραφή του Γιώργου Κάκαρη – «Δήμαρχος της γυάλας ο Βοργιατζίδης» (βίντεο)

 

Στις 5 Ιουλίου 2017 πραγματοποιείται μια «σημαδιακή» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για τη συνεδρίαση κατά την οποία «επισημοποιείται» η διαγραφή του Γιώργου Κάκαρη.

Ο κ. Κάκαρης τον Ιούλιο του 2017 στην ομιλία του κάνει λόγο για "απόστημα στην ΚΕΠΑ" και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Δυστυχώς οι αποφάσεις αυτής της δημοτικής Αρχής λαμβάνονται από έναν στενό ηγετικό πυρήνα.  Δυστυχώς έπεσαν οι μάσκες. Κατάφερε μέσα ο δυόμιση χρόνια ο Βοργιατζίδης να διαλύσει μια παράταξη με ιστορία. Θα περάσει ως ένας δήμαρχος άχρωμος, άοσμος, αόρατος, άτολμος, αναποφάσιστος…. Της γυάλας…»

 


Η αποκοπή από την «ιστορική συνέχεια»


Η πλειοψηφούσα παράταξή μέχρι εκείνη τη στιγμή εθεωρείτο ότι αποτελούσε τη συνέχεια της «Δημοκρατικής Αλλαγής», της εποχής της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και της απόλυτης κυριαρχίας στα δημοτικά πράγματα του λεγόμενου «δημοκρατικού χώρου».

Μεσολαβεί η 8ετία της «Όμορφης και περήφανης Βέροιας»  της κ. Ουσουλτζόγλου, η οποία, παρά τις άλλοτε διακριτικές και άλλοτε άκομψες πολιτικές κινήσεις, δεν τολμάει να κόψει τις γέφυρες με το παρελθόν.

Εμφανίζει τον άτακτο «Χαρουλισμό» σαν φυσιολογική εξέλιξη, φροντίζοντας ενίοετε να σκεπάζει με άχυρα της φωτιά…

Στη δύση της δεύτερης 4ετίας στο Δήμο Βέροιας, το παρακάνει στις «μπλόφες», με αποτέλεσμα να προκύψει μια υποψηφιότητα «από τα άγραφα»…

Ο «δημοκρατικός χώρος» αποδεικνύεται ότι διαθέτει ακόμη «ζωντανές» δυνάμεις που «εμπλουτίζονται» με τα ανοίγματα που κάνει η τέως δήμαρχος προς τους «αυτόνομους θύλακες» των τοπικών «τζακιών» που εμφανώς δυσανασχετούν με την κατ’ ανάγκη επιλογή του 2006.

Ο Καραπαναγιωτίδης έχει ήδη διατελέσει 4 χρόνια νομάρχης και άλλα 4 χρόνιας ως αντιπεριφερειάρχης και παρά την επιμονή του Τζιτζικώστα, «πείθεται» από ένα μάλλον ετερόκλητο περιβάλλον να επιχειρήσει να μεταπηδήσει στο δήμο Βέροιας!

Εντελώς ακατανόητα αφήνει μια σίγουρη επανεκλογή και μπλέκεται στο «κουβάρι» των δημοτικών πραγμάτων δίνοντας την μοναδική ευκαιρία σε συγκεκριμένα «κέντρα» να τον στείλουν σπίτι του.

Οι εκλογές του 2014 επιδέχονται εξαιρετικά προσεκτικής ανάλυσης, όχι τόσο ως προς τη διαμόρφωση του αποτελέσματος, όσο για τον απίστευτο παρασκήνιο και τα όσα – σοβαρά ή ευτράπελα – συνέβησαν σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση.

Ο νέος δήμαρχος Βέροιας μέσα στην εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία, δείχνει από πολύ νωρίς τις προθέσεις του που δεν είναι άλλες από την μακροημέρευση του στο δημαρχιακό αξίωμα.

Πολύ σύντομα αναπτύσσει προσωπικές πολιτικές, αποκόπτοντας χωρίς καν προσχήματα, την παράταξη από την «ιστορική» της συνέχεια και στήνει το νέο σχήμα πάνω σε νέες βάσεις «περιβάλλοντος».

Η περίπτωση Κάκαρη από μόνη της μπορεί να μην αποτελεί το μείζον ζήτημα, αν τη δει κανείς ως μια ρήξη – από τις πολλές που συμβαίνουν – μεταξύ του μέλους μιας ομάδας και του επικεφαλής.

Επί της ουσίας, η διαγραφή Κάκαρη σηματοδοτεί την άνευ «τύψεων» ρήξη με την ιστορική συνέχεια και την χωρίς προσχήματα πλέον, «Βοργιατζιδοποίηση» της παράταξης και κατ΄επέκταση και του Δήμου.

Μετά την «εξόντωση» Δάσκαλου, επί δεύτερης θητείας Ουσουλτζόγλου και την «διακριτική» απομάκρυνση στελεχών «δεύτερης γενιάς», η περίπτωση Κάκαρη είναι ένα ριψοκίνδυνο «crash test».

Ξεπερνιέται με χλιαρές αντιδράσεις…

Δυο χρόνια αργότερα, στις εκλογές του 2019 ο δήμαρχος Βέροιας, με ένα ετερόκλητο, καθαρά εκλογικού χαρακτήρα, σχήμα επιτυγχάνει να αποκομίσει ποσοστό ανέλπιστο ακόμη και για τον ίδιο…

Ο περίφημος «δημοκρατικός χώρος» αποτελεί πλέον μια ιστορική ανάμνηση, χωρίς στοιχεία συνοχής και δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης. Η νέα πολιτική πραγματικότητα υπαγορεύει «συνταγές» σύζευξης συμφερόντων και προσωπικές επιλογές.

Γι’ αυτό και η 5η Ιουλίου 2017 αποτελεί μια σημαδιακή ημερομηνία… Όχι μόνο για τις εκλογές που ακολούθησαν δύο χρόνια αργότερα, αλλά και με ό,τι σηματοδοτεί για τον ορίζοντα των εκλογών του 2023.

Δ.Καρ.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ