Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας: Όχι στις ανεμογεννήτριες – Πρωτοβουλίες για τη ματαίωση της εγκατάστασής τους (βίντεο)

 

Μετά από μία ιδιαίτερα «ζωηρή» κατά διαστήματα διαδικασία που διήρκησε τρεισήμισι ώρες, το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας, κατέληξε σε μια απόφαση κατά πλειοψηφία, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ομόφωνη.

Το ίδιο ισχύει και για τη χρονική διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία πολύ νωρίτερα από τη λήξη της είχε διαμορφώσει την απαιτούμενη άποψη που ικανοποιούσε τα αιτήματα του SOS Βέρμιο.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου ήταν έκτακτη. Πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του SOS Βέρμιο και είχε ως μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της προοπτικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, στην περιοχή που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Νάουσας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με πολλούς πολίτες να βρίσκονται εκτός αιθούσης, ενώ κατάμεστη ήταν και η αίθουσα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τοποθέτηση του εκπροσώπου του SOS Βέρμιο, Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος παρουσίασε τη διαγραφόμενη κατάσταση και τα αιτήματα του φορέα.

Οι πρώτες αντιδράσεις, έντονες μάλιστα, εκφράστηκαν όταν εμφανίστηκαν μέσω διαδικτύου εκπρόσωποι της επενδύτριας εταιρείας για να δώσουν κάποια τεχνικά στοιχεία με προφανή στόχο να παρουσιάσουν την θετική πλευρά.

Από πλευράς πολιτών που συμμετείχαν στο SOS Βέρμιο, διατυπώθηκε ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε συζήτηση επί του έργου παρέλκη καθώς υπάρχει διαμορφωμένη και πάγια θέση για το θέμα αυτό.

Τον λόγο πήρε και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Άγγελος Τόλκας, ο οποίος στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο ζήτημα των ανεμογεννητριών γενικά, στον τρόπο που αναπτύσσονται αυτά τα έργα, και τάχθηκε υπέρ των αιτημάτων του SOS Βέρμιο.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις του Δημάρχου Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων φορέων.

Η πρόταση του Δημάρχου Νάουσας ήταν να απευθυνθεί ο Δήμος σε έγκριτους νομικούς αλλά και να προσλάβει μηχανικό με γνώση έργων τέτοιας μορφής, να γίνει προσφυγή κατά της αδειοδότησης στο ΣτΕ, και να αναληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες και να γίνουν οι ενδεδειγμένες ενέργειες στην κατεύθυνση της αποτροπής πραγματοποίησης της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Κάπου εκεί επήλθε διαφοροποίηση η οποία επί της ουσίας δεν είχε διαφορές, αλλά προέκυψε ζήτημα με το τρίτο αίτημα που συνίστατο στο να ηγηθεί ο Δήμαρχος του αγώνα κατά των ανεμογεννητριών.

Μια διαφοροποίηση η οποία έχει ποικίλες ερμηνείες, και σίγουρα δεν αναμενόταν να αποτελέσει μείζον ζήτημα στην τελική απόφαση.

Τελικά, μετά από διάφορες εντάσεις, που είχαν να κάνουν κυρίως με το Προεδρείο, τέθηκαν σε ψηφοφορία, δυο προτάσεις, η πρόταση του Δημάρχου Νάουσας, και η πρόταση του κ. Κουτσογιάννη.

Η κάθε πρόταση ψηφίστηκε χωριστά. Η πρόταση του κ. Καρανικόλα υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με 15 ψήφους υπέρ και 13 κατά.  Υπέρ της πρότασης του κ. Κουτσογιάννη ψήφισαν 9 υπέρ, 17 κατά και 2 Δημοτικοί Σύμβουλοι απείχαν από την ψηφοφορία.

 

Ρεπορτάζ: Βέϊου Σοφία

 

Νάουσα - Δημοτικό συμβούλιο - SOS Βέρμιο - 1ο μέρος 5/7/2022

 

Νάουσα - Δημοτικό συμβούλιο - SOS Βέρμιο - 2ο μέρος 5/7/2022

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ